Βρίσκεστε εδώ:  / ΙΑΤΡΙΚΑ / ΥΓΕΙΑ / Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο γεροντικής άνοιας
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο γεροντικής άνοιας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο γεροντικής άνοιας

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Οι άνθρωποι που κατοικούν κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά άνοιας.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό The Lancet, αναφέρει ότι το 11% των κρουσμάτων γεροντικής άνοιας που καταγράφεται σε πληθυσμούς που κατοικούν σε μικρή απόσταση από μεγάλες οδικές αρτηρίες μπορεί να αποδοθεί στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων του Καναδά, επί 11 χρόνια, και σήμερα υποστηρίζουν ότι οι θόρυβοι που συνεπάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, όπως εξάλλου και η της ατμόσφαιρας, μπορεί να ευθύνονται για τον σταδιακό εκφυλισμό του εγκεφάλου.

Οι Βρετανοί γεροντολόγοι επισημαίνουν ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι ενδιαφέροντα, αλλά το ζήτημα χρήζει περισσότερης μελέτης.

Υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή γεροντικής άνοιας. Ωστόσο, τα αίτια της νόσου, που στην πραγματικότητα «κλέβει» τους ασθενείς από τις αναμνήσεις τους αλλά και από την ισχύ του εγκεφάλου τους, παραμένουν άγνωστα και η κατανόηση των επιστημόνων για τους μηχανισμούς της νόσου ελλιπής.

Ειδικότερα, για την έρευνά τους οι επιστήμονες παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στην επαρχία του Οντάριο κατά την περίοδο 2001 – 2012.

Μέσα στην περίοδο της μελέτης διαγνώστηκαν 243.611 κρούσματα γεροντικής άνοιας, αλλά, όπως διαπιστώθηκε ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για αυτούς που διέμεναν σε μικρή απόσταση από το οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, ο κίνδυνος ήταν 7% μεγαλύτερος όταν διέμεναν σε απόσταση μικρότερη από 50 μέτρα από μείζονα οδική αρτηρία, 4% όταν διέμεναν σε απόσταση από 50 μέχρι 100 μέτρα και 2% όταν διέμεναν μεταξύ 101 – 200 μέτρων από μεγάλες οδικές αρτηρίες.

Προκειμένου να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα οι ειδικοί συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες που ενδεχομένως να συνέβαλαν στην εμφάνιση της νόσου όπως είναι η ένδεια, η , τα επίπεδα μόρφωσης και το .

Αλλά το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν περιορίζεται στην του κινδύνου γεροντικής άνοιας. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι τρία εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη τους εξαιτίας της εξωτερικής ρύπανσης της ατμόσφαιρας, που, όπως αποδεικνύεται, αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο των πνευμόνων και αναπνευστικά προβλήματα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία μελέτη υποδεικνύει μεν μία σχέση ανάμεσα στη γεροντική και την ατμοσφαιρική , χωρίς, ωστόσο, να καταφέρνει να την αποδείξει.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ΠΠΜ απαιτεί μετρήσεις για #διοξίνες στο Βόλο και παύση της καύσης σκουπιδιών #διοξίνες - https://t.co/tt396b1rMI -

  • Στην εκδήλωση της Πανθεσσαλικής Στέγης για τον Παπαδιαμάντη η αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ - https://t.co/ZZTHlCiVge… -

  • Όμιλος δημοσιογραφίας στο πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου #όμιλοςδημοσιογραφίας #πρότυποΓυμνάσιοΒόλου - https://t.co/2Sv5uZg1iA -

"Αλιεύοντας" την είδηση