Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Αρχές του επόμενου έτους τα κουπόνια για την ειδική αγωγή
Αρχές του επόμενου έτους τα κουπόνια για την ειδική αγωγή

Αρχές του επόμενου έτους τα κουπόνια για την ειδική αγωγή

Σε νέα αναβολή της έναρξης ισχύος του νέου τρόπου ς για λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και άλλες υπηρεσίες ειδικής αγωγής που παρέχονται στους ασφαλισμένους του προχώρησε το υπουργείο Υγείας, υπό τον φόβο των κοινωνικών αντιδράσεων που αυτός θα προκαλέσει.

Σύμφωνα με νέα υπουργική που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας , η ημερομηνία έναρξης ισχύος της ς των υπηρεσιών αυτών με τη χρήση κουπονιών-vouchers, τα οποία λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι μαζί με τη γνωμάτευση για την αναγκαιότητα της ς, μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ημερομηνία έναρξης του νέου μέτρου ήταν η 1η Αυγούστου. Ακολούθησαν πολλές αναβολές, με την προτελευταία να ορίζει ότι οι υπηρεσίες θα αποζημιώνονται με voucher από την 1η Νοεμβρίου. Σιωπηρά, η νέα διαδικασία δεν ίσχυσε, ενώ χθες αναβλήθηκε και τυπικά για το επόμενο έτος. Ο λόγος για τις συνεχείς αναβολές σχετίζεται με τις σφοδρές αντιδράσεις των θεραπευτών ειδικής αγωγής που έχουν δηλώσει ότι δεν δέχονται τα vouchers αλλά και των αντίστοιχων πιέσεων που ασκούνται από τους με παιδιά που χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες.

Οι θεραπευτές ειδικής αγωγής έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής ς που ορίζει τον νέο τρόπο αποζημίωσης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό μέτρο που θίγει την αρχή της ισότητας, της συμβατικής και της οικονομικής ελευθερίας.

Όπως υποστηρίζουν, το voucher-κουπόνι που θα λαμβάνει ο θεραπευτής από τον ασφαλισμένο θα το καταθέτει στον για να αποζημιωθεί σε άγνωστο χρόνο, χωρίς να γνωρίζει την αξία του. Τονίζουν δε ότι «η υπουργική απόφαση επιβάλλει στους θεραπευτές την αμοιβή τους απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο δεν έχουν και ούτε θέλουν να έχουν απολύτως καμία σχέση».

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι γονέων παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής, έχουν σταθεί στο πλευρό των θεραπευτών με το σκεπτικό ότι το νέο μέτρο καθιστά αβέβαιο το επαγγελματικό μέλλον των επαγγελματιών ειδικής αγωγής, κάτι που ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος αποζημίωσης με τη χρήση voucher ισχύει από την 1η Οκτωβρίου για την γυαλιών οράσεως από τους ασφαλισμένους, όμως ελάχιστα είναι τα καταστήματα οπτικών που δέχονται vouchers με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση