Βρίσκεστε εδώ:  / ΥΓΕΙΑ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ / Αποκωδικοποίηση του LSD
Αποκωδικοποίηση του LSD

Αποκωδικοποίηση του LSD

Μία σταγόνα αρκεί για να σβήσει, επί αρκετές ώρες, κάθε έννοια ταυτότητας που μπορεί να διαθέτεις.

Πέρα από αυτό αλλά και τις οπτικές διαταραχές που σε κάνουν να βλέπεις τα πάντα μέσα από καλειδοσκόπιο, το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος υποτίθεται ότι γέννησε και επαναστατικές ιδέες, όπως είναι το iphone αλλά και η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, το εργαλείο για την του γενετικού μας υλικού.

Μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell, εξετάζει τον παράδοξο τρόπο με τον οποίο το συνδέεται με τους υποδοχείς πρωτεϊνών του εγκεφάλου, αποκαλύπτοντας τους μηχανισμούς λειτουργίας του ισχυρού ναρκωτικού.

Το LSD και άλλα λειτουργούν συνδεόμενα στους υποδοχείς των νευρωνικών κυττάρων, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποιοι υποδοχείς μπορούν να δεχθούν περισσότερο από μία ουσίες. Το LSD, παραδείγματος χάριν, συνδέεται στον ίδιο υποδοχέα με τον φυσικό νευροδιαβιβαστή, τη σεροτονίνη, με τον οποίο ο οργανισμός μας ελέγχει τη διάθεση.

Κάθε ναρκωτικό αντιδρά με τον ίδιο υποδοχέα, κατά διαφορετικό τρόπο, γεγονός που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ερμηνεία του γιατί το «ταξίδι» με το LSD έχει τόσο μεγάλη διάρκεια.

Οι για να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα κατάφεραν να λάβουν μία τρισδιάστατη του ναρκωτικού και της πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της σύνδεσής τους. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη ενός ψυχεδελικού φαρμάκου συνδεδεμένου με έναν υποδοχέα του εγκεφάλου. Από τη φωτογραφία, οι ειδικοί κατάλαβαν ότι κάτι παράξενο συνέβαινε στον τρόπο που το ναρκωτικό συνδεόταν και ταίριαζε με τον υποδοχέα.

Στην πραγματικότητα, το μόριο του ναρκωτικού δίπλωνε ένα κομμάτι της πρωτεΐνης καθώς συνδεόταν με τον υποδοχέα. «Ηταν σαν ένα καπάκι να βρισκόταν πάνω από το μόριο και έμοιαζε το LSD να είναι παγιδευμένο στον υποδοχέα», επισημαίνουν οι . Αυτό, λένε οι ειδικοί, υποδεικνύει γιατί η ενέργεια του συγκεκριμένου ναρκωτικού διαρκεί τόσο πολύ.

Επίσης όπως έδειξαν τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, όσο περισσότερο το LSD διεγείρει τον υποδοχέα, τόσο ενισχύεται η δράση του.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό που κατέδειξαν με την τους είναι ότι το LSD γίνεται εκατό έως χίλιες φορές ισχυρότερο λίγες ώρες μετά τη λήψη του. Ταυτόχρονα, όμως, οι μηχανισμοί που ανιχνεύθηκαν αρχίζουν να εξηγούν γιατί ακόμα και μικροδόσεις του φαρμάκου έχουν ισχυρότατη επίδραση.

Οι μικροδόσεις αυτές είναι συνήθως υποδεκαπλάσιες της συνηθισμένης δόσης του φαρμάκου και σήμερα θεωρούνται από πολλούς ένα «έξυπνο ναρκωτικό». Η χρήση τους διαδόθηκε ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του ψυχολόγου Τζέιμς Φάντιμαν «Οδηγός του εξερευνητή των ψυχεδελικών» το 2011.

Οι επιστήμονες πάντως πιστεύουν ότι το LSD μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία του άγχους ή του εθισμού αλλά και των επαναληπτικών πονοκεφάλων, επισημαίνοντας ότι προτού καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω .

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αντικατάσταση παλαιών υδρομετρητών με νέα «έξυπνα υδρόμετρα» στον Δήμο Ρήγα Φεραίου - https://t.co/91ijCbd0RW… -

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «#Αγγλικά στο #Νηπιαγωγείο: Προς μια Πολυγλωσσική Εκπαίδευση» - https://t.co/7re6IZCmGM… -

  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο τουρνουά βόλεϊ γυναικών του ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου 1937 - https://t.co/05RmD4w1fr… -

"Αλιεύοντας" την είδηση