Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Απαραίτητος ο αντιγριπικός εμβολιασμός
Απαραίτητος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Απαραίτητος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

για την Εποχική Γρίπη 2017-2018 

Ο ταχύτατος τρόπος μετάδοσης του ιού της ς μέσω σταγονιδίων καθιστά αναποτελεσματική την με τους κλασσικούς τρόπους (αποφυγή συνωστισμού, απομόνωση πασχόντων κ.λπ.) Ο αποτελεσματικότερος τρόπος ς είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από την μετάδοσή του ιού της ς συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ,ενώ για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείταιοποιοδήποτε εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Γενικές οδηγίες χορήγησης εμβολίου

Στα παιδιά μέχρι 3 ετών χορηγείται η μισή δόση του τριδύναμου εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έναρξης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι οι εξής:

1. Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
2. Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιοαγγειακού συστήματος, από Νευρομυικά νοσήματα.
3. Οι πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη, από νεφρική ανεπάρκεια και από αιμοσφαιρινοπάθειες.
4. Οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς συμπεριλαμβανομένων αυτών που εχουν κάνει και των πασχόντων από το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας.
5. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, Λεχωίδες, Θηλάζουσες.
6. Παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια
7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
8. Οι κλειστοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων –λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών η σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.α). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο).
9. Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, , κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
10. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερης των 40kg/m2 .

Τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συνιστάται να προσέρχονται έγκαιρα στις μονάδες ς με την έναρξη συμπτωμάτων για ιατρική διάγνωση και .

Υπενθυμίζεται  ότι και το έτος 2017-18, όπως όλα τα εμβόλια που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών έτσι και τα Αντιγριπικά εμβόλια, χορηγούνται χωρίς συμμετοχή από όλα τα Ταμεία, μέσω των οποίων θα διενεργείται και ο σχετικός εμβολιασμός.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση