Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Αόρατη ορθοδοντική: Ισιώστε τα δόντια σας εύκολα και γρήγορα
Αόρατη ορθοδοντική: Ισιώστε τα δόντια σας εύκολα και γρήγορα

Αόρατη ορθοδοντική: Ισιώστε τα δόντια σας εύκολα και γρήγορα

Η κλσική ορθοδοντική, με τ σιδεράκια και τα σύρματα, πέρα από τα εμφανή αισθητικά προτα που έχει, δημιουργεί και προτα στη μάσηση, στην ομιλία και στο σωστό καθαρισμό των δοντιών, ενώ μπορεί εύκολα να προκαλέσει ουλίτιδα λόγω της συσσώρευσης των τροφών ή και τραυματισμούς των ούλων και των μαλακών ιστών του στόματος.

Με την εξέλιξη της ορθοδοντικής, ο οδοντίατρος έχει στη διάθεση του πιο σύγχρονα μέσα όπως είναι οι διαφανείς νάρθηκες.Οι διαφανείς νάρθηκες ήρθαν πριν λίγα χρόνια να ταράξουν τα νερά στο χώρο της ορθοδοντικής και να κάνουν την αόρατη ορθοδοντική μία πραγματικότητα.

Οι διαφανείς νάρθηκες κατασκευάζονται από ένα ειδικό στον υπολογιστή, που με μεγάλη ακρίβεια καθοδηγεί τη σταδιακή και ελεγχόμενη μετακίνηση των δοντιών προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε. Είναι φτιαγμένοι από ένα τεχνολογικά προηγμένο υλικό, το οποίο αν και είναι εξαιρετικά λεπτό και τελείως διαφανές, ασκεί στα δόντια την απαιτούμενη δύναμη για τη μετακίνησή τους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αόρατης ορθοδοντικής ;

1. Η αισθητική. Ενήλικες και μπορούν να κάνουν ορθοδοντική χωρίς να επηρεάζεται η εμφάνιση και οι δραστηριότητές τους.

2. Μπορούν να αφαιρεθούν. Ο πρέπει να φοράει τους νάρθηκες 17-18 ώρες την ημέρα, άρα μπορεί να τους αφαιρέσει όταν έχει κάποιο σημαντικό ραντεβού ή κάποια κοινωνική δραστηριότητα.

3. Δεν επηρεάζεται η μάσηση. Οι νάρθηκες αφαιρούνται κατά τη διάρκεια του φαγητού και ο ασθενής τρώει κανονικά.

4. Δεν επηρεάζεται το βούρτσισμα. Η στοματική υγιεινή μπορεί να γίνει κανονικά, σε αντίθεση με τα κολλητά σιδεράκια που δυσκολεύουν τον καθαρισμό και ευνοούν την κατακράτηση τροφών και πλάκας.

5. Δεν προκαλούν πόνο ή δυσφορία. Επειδή οι νάρθηκες είναι πολύ λεπτοί και ασκούν ήπιες προκαθορισμένες και ακριβείς δυνάμεις, δεν προκαλούν ενοχλήσεις στα δόντια ή στα ούλα.

6. Είναι αποτελεσματική , γρήγορη και απόλυτα ελεγχόμενη θεραπεία. Οι νάρθηκες κατασκευάζονται από ειδικό software, για αυτό η εφαρμογή τους είναι ακριβής και τα δόντια μετακινούνται με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο στις νέες τους θέσεις.

7. Είναι κατάλληλη θεραπεία ακόμα και για εγκύους, αλλεργικούς, ενήλικες, και άτομα με περιοδοντίτιδα.

8. Χρειάζονται ελάχιστες επισκέψεις και ελάχιστος χρόνος στο ιατρείο. Σε αντίθεση με την κλασική ορθοδοντική δεν χρειάζονται ρυθμίσεις, σφίξιμο συσκευών, αλλαγές συρμάτων κλπ.

9. Απρόσκοπτη συνέχιση της επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Οι νάρθηκες είναι σχεδόν αόρατοι, ενώ μπορούν να αφαιρεθούν και όποτε επιθυμούμε χωρίς πρόβλημα.

Πως φτιάχνονται οι διαφανείς νάρθηκες;

Στην πρώτη επίσκεψη παίρνουμε και φωτογραφίες των δοντιών, εξετάζουμε τα δόντια και την σύγκλειση και στέλνουμε όλα τα στοιχεία στο ειδικό πιστοποιημένο εργαστήριο. Εκεί μπορούν να κατασκευαστούν οι 3 πρώτοι νάρθηκες ή ακόμα και όλοι οι νάρθηκες που θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Πόσο χρόνο διαρκεί η θεραπεία;

Μια μέση θεραπεία μπορεί να διαρκέσει 3-10 μήνες. Φυσικά η διάρκεια της θεραπείας καθορίζεται από το είδος του προβλήματος, την ηλικία του, το διαθέσιμο χώρο στο στόμα κλπ.

Οι διαφανείς νάρθηκες μπορούν να θεραπεύσουν όλες τις ορθοδοντικές ανωμαλίες;

Μπορούμε να θεραπεύσουμε τα περισσότερα ορθοδοντικά προβλήματα, ακόμα και στους ενήλικες. Διορθώνονται εύκολα συνωστισμοί δοντιών, περιστροφές, κλίσεις, με κενά, παρεκτόπιση μέσης γραμμής κλπ. Σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις είναι πιθανό να χρειαστεί στην αρχή της θεραπείας κάποια άλλη κινητή ή ακίνητη συσκευή για λίγο χρόνο.

Πως χρησιμοποιεί τους νάρθηκες ο ασθενής;

Ο ασθενής φοράει τους νάρθηκες για τουλάχιστον 17-18 ώρες την ημέρα. Αφαιρεί επίσης τους νάρθηκες όταν τρώει και όταν βουρτσίζει τα δόντια του. Τον κάθε νάρθηκα τον χρησιμοποιεί για περίπου μια εβδομάδα.

Η αόρατη ορθοδοντική έχει υψηλό κόστος;

Το κόστος γίνεται γνωστό από την αρχή της θεραπείας και καταβάλλεται σταδιακά. Εξαρτάται κυρίως από το χρόνο που θα διαρκέσει η θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αόρατη ορθοδοντική είναι πιο οικονομική από μια θεραπεία με σιδεράκια.

Λάμπρος Μπέλεσης
Χειρουργός Οδοντίατρος

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση