Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » «Ανοιχτή πληγή» για την Ελλάδα το παραεμπόριο προϊόντων καπνού, αλλά και το κάπνισμα!
«Ανοιχτή πληγή» για την Ελλάδα το παραεμπόριο προϊόντων καπνού, αλλά και το κάπνισμα!

«Ανοιχτή πληγή» για την Ελλάδα το παραεμπόριο προϊόντων καπνού, αλλά και το κάπνισμα!

“Ανοιχτή πληγή» για την αλλά και για την Εθνική Οικονομία είναι για την χώρα μας το προϊόντων καπνού, αλλά και το .”

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος  αν. καθηγητής  Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας,με την ευκαιρία της 31ης Μαΐου,παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος,σε εκδήλωση στην Αθηναϊκή Λέσχη .

Αντικείμενο της ομιλίας του κ. Μπεχράκη, την οποία παρακολούθησαν  ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και  η πρώην υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή, ήταν «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Μπεχράκης :

  • Στην Ελλάδα  κυκλοφορούν παράνομα και χρησιμοποιούνται ευρέως, προϊόντα καπνού παντελώς  ανεξέλεγκτα, άρα επικίνδυνα για τη
  • Η χαμηλή τιμή των αδασμολόγητων καπνικών προϊόντων προωθεί το κάπνισμα κυρίως στα μικρά παιδιά και γενικότερα  αυξάνει την εξάρτηση στη νικοτίνη
  • Η κατάσταση αυτή εμποδίζει την πολιτεία στη λήψη τιμολογιακών μέτρων για τη του καπνίσματος, που αποτελεί ουσιαστική διαδικασία προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
  • Η φοροδιαφυγή από το των καπνικών προϊόντων υπολογίζεται  στα 700 εκ το χρόνο.
  • Oι σχετικά πρόσφατες ειδικές δράσεις, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την καπνοβιομηχανία, φαίνονται μάλλον ανεπαρκείς, εγείρουν δε και ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητά τους, με την έννοια της πιθανής παραβίασης από το ίδιο το Κράτος του άρθρου 13 του νόμου 3420 ΦΕΚ 298/τ/6-12/2005

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ   ΠΡΟΒΛΗΜΑ  ΤΟ  ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ 

  • Σύμφωνα με τον  Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ)  το παραεμπόριο προϊόντων καπνού αποτελεί ένα τεραστίων διαστάσεων παγκόσμιο πρόβλημα  με ιδιαίτερη έξαρση στη χώρα μας .
  • Για την  πάταξη της παράνομης εμπορίας καπνικών προϊόντων  ο Π.Ο.Υ, στο πλαίσιο του FrameworkConventiononTobaccoControl(FCTC) έχει ψηφίσει ειδικό Πρωτόκολλο. Το Πρωτόκολλο αυτό προβλέπει μία σειρά συντονισμένων και ενιαίων  σε παγκόσμια κλίμακα ενεργειών, που  η εφαρμογή τους θα οδηγήσει την διεθνή κοινότητα στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος Δημόσιας Υγείας.
  • «Στη χώρα μας, συντρέχουν εξαιρετικά ιδιαίτερα λόγοι Υγείας και Οικονομίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής από το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων, αλλά και της διάδοσης του καπνίσματος»  τόνισε ο κ. Μπεχράκης και κατέληξε:
  • «Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις ο επιπολασμός του καπνίσματος και η κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά από το 2007 μέχρι σήμερα.  Τα αποτελέσματα αυτά εκφράζουν ότι ο έλεγχος του καπνίσματος στην χώρα μας είναι σε θετική τροχιά αλλά και τη συνειδητή πορεία των Ελλήνων προς μία ευρωπαϊκού τύπου επαναδιαχείριση του όλου θέματος».

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΚΑΠΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Για την αντιμετώπιση  του καπνίσματος στα σχολεία τα τελευταία χρόνια έχουν εκπονηθείειδικές επιστημονικές μελέτες με βάση τα αποτελέσματα των οποίων υλοποιούνται παρεμβατικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες  με στόχο την  πρόληψη της καπνίσματος στην μαθητική κοινότητα.

 

Συγκεκριμένα βρίσκονται σε εξέλιξη εκπαιδευτικές δραστηριότητες  στα δημοτικά,  γυμνάσια αλλά και μέσω του προγράμματος HEARTΙΙ, της συνεργασίας δηλαδή του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και  της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Οι δραστηριότητες αυτές  χρηματοδοτούνται από το BehrakisFoundationστην Βοστώνη, είναι σε πλήρη εξέλιξη και με τρόπο θετικό προσεγγίζουν το τεράστιο ζήτημα του καπνίσματος.

«Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί πάνω από 800 παρεμβάσεις σε σχολεία Α' βαθμιας και Β'βαθμιας εκπαίδευσης σε Αθήνα, Τρίπολη και Θεσσαλονίκη, ενώ πάνω από 1300 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει πολύωρα βιωματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια Αγωγής Υγείας για το κάπνισμα»πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και συμπλήρωσε:  «το πρόγραμμα HEARTΙΙ σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Σύμπλευση» έχει πραγματοποιήσει  επίσης προληπτικές παρεμβάσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου».

Παράλληλα, με το πρόγραμμα HEARTΙΙ βρίσκονται σε εξέλιξη τα προγράμματα EΣΠΑ με αντικείμενο την ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για την διακοπή και του καπνίσματος στην σχολική ηλικία.

Για τον λόγο αυτό, μέσω του ΕΣΠΑ έχει παραχθεί εκπαιδευτικό υλικό (μαθητικό τετράδιο, αφίσες, στυλό usb) και έχει διανεμηθεί σε πάνω από 60.500 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση