Σε χρόνιο πρόβλημα εξελίσσεται η εξόφληση δεδουλευμένων εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς.Η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί για πληρωμή έως τις 27 Απριλίου, αλλά οι κάνουν λόγο για απλήρωτη εργασία, η οποία διαρκεί επί μήνες.

Η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) προκήρυξε στάση εργασίας για την Παρασκευή, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό, διαμαρτύρεται για την παρατεταμένη απλήρωτη εργασία, καθώς οι γιατροί εφημερεύουν από τον περασμένο Δεκέμβριο χωρίς να πληρώνονται .

Σε βρίσκονται και άλλες Ενώσεις, όπως των γιατρών νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής, οι οποίοι αποφάσισαν:

Κατάργηση της απλήρωτης εργασίας με πρόσθετες μέχρι την αποπληρωμή των οφειλομένων από εκτελεσμένες πρόσθετες των προηγουμένων ετών (από το 2012 και μετά).

Προχώρησαν, δε, σε κατάθεση προγραμμάτων εφημερίας για τον Μάιο, σύμφωνα με τον νόμο 4264/14, ο οποίος προβλέπει πέντε ενεργείς εφημερίες για κάθε γιατρό.

Αυτό σημαίνει ότι οι εφημερίες δεν μπορούν να στελεχωθούν από τις 20 έως το τέλος του μήνα.

Πιστώσεις

Έχουν εκταμιευθεί και έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των γιατρών οι εφημερίες Δεκεμβρίου 2014 και όσες από τις αποζημιώσεις προηγουμένων ετών βρίσκονταν εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων προηγουμένων ετών.

Τα κονδύλια εφημεριών για τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 θα εκταμιευθούν από το του Κράτους το επόμενο δεκαήμερο και θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των νοσοκομείων, ώστε να καταβληθούν οι εφημερίες Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Η εκτελεστική γραμματεία της ΟΕΝΓΕ συνεδριάζει την Παρασκευή, προκειμένου να εκτιμήσει την εξέλιξη των προβλημάτων και να καθορίσει τη στάση της για το επόμενο διάστημα.

 

πηγή:iatronet.gr