Βρίσκεστε εδώ:  / ΥΓΕΙΑ / Αναπνευστικός και καρδιαγγειακός κίνδυνος για τους πυροσβέστες
Αναπνευστικός και καρδιαγγειακός κίνδυνος για τους πυροσβέστες

Αναπνευστικός και καρδιαγγειακός κίνδυνος για τους πυροσβέστες

Σε σπιρομέτρηση υποβλήθηκαν σήμερα από στελέχη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας

Αναπνευστικός και καρδιαγγειακός κίνδυνος παραμονεύει για τους , που βρίσκονται αντιμέτωποι με πυρκαγιές και ρύπους.

Αυτό προκύπτει από το διήμερο σπιρομέτρησης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας σε που ξεκίνησε σήμερα και συνεχίζεται αύριο στην , με τη συνδρομή του τομέα 13 της AHEPA «Αργοναύτες».

Η Ουρανία Κώτσιου, ειδική πνευμονολόγος στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας, βρέθηκε στην Υπηρεσία Βόλου για το σκοπό αυτό, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, στις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη γιατρό, γνωρίζοντας τη νοσηρότητα και θνητότητα που η νόσος προκαλεί σε Πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, καθώς επίσης και την κακή επίδραση που έχει το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας στον ανθρώπινο οργανισμό, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε τη διημερίδα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου.

Το επάγγελμα του πυροσβέστη είναι εξαιρετικά απαιτητικό και οι εργαζόμενοι έχουν αυξημένο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό κίνδυνο και σκοπός της ημερίδας είναι να κάνουμε πρώιμη διάγνωση και ανίχνευση σημαντικών αναπνευστικών νοσημάτων και συσχετίσεις της επαγγελματικής έκθεσης με αυτά.

Όπως ανέφερε η κα. Κώτσιου, σε επίπεδο Ελλάδας δεν έχει γίνει έρευνα, ενώ διεθνώς υπάρχουν μελέτες που ανιχνεύουν αναπνευστικά προβλήματα στους ασθενείς με πολλές ώρες πυρόσβεσης και είναι κάτι που θέλουμε να διερευνήσουμε στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Σε όσους από τη σπιρομέτρηση ανιχνεύεται κάποιο πιθανό πρόβλημα, συστήνεται επανεξέταση και συνεχίζουν να παρακολουθούνται στην Πνευμονολογική Κλινική, αν και οι ίδιοι το επιθυμούν, ειδάλλως παραπέμπονται σε πνευμονολόγο.

Ο Σπύρος Ζιώγας μέλος του Δ.Σ. του τομέα 13 της «Αργοναύτες», τόνισε ότι στο πλαίσιο δράσεων που ξεκίνησαν το 2015, διοργανώνονται δωρεάν πνευμονολογικές εξετάσεις, επανεξετάσεις και θεραπεία, ξεκινώντας από τα Σώματα Ασφαλείας αι στις υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες.

Ήδη έγιναν στην Αστυνομία και σε άλλες ευπαθείς ομάδες, η δράση συνεχίζεται με τους πυροσβέστες της Μαγνησίας και θα ακολουθήσουν και άλλες εξετάσεις, τόνισε.

Τέλος, ο πύραρχος, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαράλαμπος Πόζογλου ανέφερε ότι μετά από αίτημα της υπηρεσίας για πνευμονολογικές εξετάσεις και με τη συνδρομή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του διευθυντή Κ. Γουργουλιάνη και της AHEPA, που διέθεσαν τα εργαλεία για τις εξετάσεις.

Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο, διότι η του επαγγέλματος είναι τέτοια, για την καλύτερη θωράκιση του πυροσβέστη που μάχεται σε αντίξοες συνθήκες, είπε και ευχαρίστησε τους συντελεστές, ζητώντας να γίνονται πιο συχνά ανάλογες εξετάσεις.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πανηγύρεις Αγίας Παρασκευής #ενορίαΑγίαςΠαρασκευής - https://t.co/FdFdhi4XWB -

  • Κ.Παπανάτσιου: «Άδικη η αύξηση των τελών ελλιμενισμού μικρών σκαφών» #ερασιτεχνικήαλιεία - https://t.co/iSPf8hTsFE -

  • Παρακλήσεις Δεκαπενταυγούστου στη #Μακρινίτσα #Μακρινίτσα - https://t.co/TbHVIqnqav -

"Αλιεύοντας" την είδηση