Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Αλματώδη αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης κύησης
Αλματώδη αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια  ο διαβήτης  κύησης

Αλματώδη αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης κύησης

Αλματώδη αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης κύησης και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία πλήττει πλέον το 18% των εγκύων παγκοσμίως!

Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο έμβρυο αλλά και στη μητέρα αν δεν αντιμετωπιστεί.

Συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος το 30 με 50% των γυναικών αυτών να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 πέντε χρόνια μετά τον τοκετό.

«Ο διαβήτης κύησης θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε έγκυο»αναφέρειΔιδάκτορας του Πανεπιστημίου της ς, τ. επιμελητής Μαιευτικής υναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, Στέφανος Χανδακάς.

ΟΙ ΓΥΝΑΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο διαβήτης κύησης με την αλματώδη αύξηση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια απειλεί το σύνολο των εγκύων. Υπάρχει όμως μια κατηγορία γυναικών που έχει αυξημένο κίνδυνο. Οι που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης είναι:

Οι άνω των 25και ιδιαίτερα  των 35 χρόνων
Οι παχύσαρκες ή υπέρβαρες προ κύησης( έχουν 4πλάσιο κίνδυνο , ενώ σε αυτές με Δείκτη Μάζας Σώματος  >40 είναι 9πλάσιος!)
Αυτές που παίρνουν υπερβολικά πολλά κιλά
Με ιστορικό προηγούμενης κύησης με διαβήτη (σ΄ αυτές ο κίνδυνος αυξάνεται σε 30-80% σε επόμενη κύηση)
 Με ιστορικό κύησης με νεογνό άνω των 4 κιλών
 Με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 Με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη (γονείς ή )

«Προληπτικά, όμως όλες οι πρέπει να ελέγξουν το σάκχαρο τους μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. Αν το σάκχαρο νηστείας είναι φυσιολογικό στο πρώτο τρίμηνο, ο επόμενος γίνεται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης»προσθέτει ο Δρ Χανδακάς και εξηγεί
«Αν το σάκχαρο ανέβει αρκετά μπορεί να προκαλέσει συμτα όπως αυξημένη δίψα, συχνοουρία, μεγάλη κόπωση, αλλαγή στην όραση, συχνές ουρολοιμώξεις ή κολπίτιδες»

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΥΗΣΗΣ

Στην περίπτωση που η έγκυος διαπιστώσει ότι έχει διαβήτη κύησης θα πρέπει να:

Ακολουθήσει διατροφή με ελεγχόμενη ποσότητα υδατανθράκων
 Ασκείται καθημερινά, ( 20 λεπτά περπάτημα μετά από κάθε γεύμα)
Ελέγχει το σάκχαρο τέσσερις φορές την ημέρα και τους κετόνες στα ούρα τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα
Βλέπει  τον γιατρό της τακτικά για να παρακολουθεί τα επίπεδα του σακχάρου
Πάρει φαρμακευτική  η ινσουλίνη (Αν η διατροφή και η άσκηση δεν αποδίδει).

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Το αυξημένο σάκχαρο στις γυναίκες με διαβήτη κύησης μπορεί να επηρεάσει το μωρό αλλά και την μητέρα. Συγκεκριμένα στο έμβρυο προκαλεί:

Μεγάλη αύξηση του βάρους του
Υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννηση
Ίκτεροκαι αναπνευστική δυσκολία, καρδιομυοπάθεια, χαμηλό ασβέστιο και μαγνήσιο A
Aυξημένο κίνδυνο για παιδική και εφηβική παχυσαρκία και ανάπτυξη διαβήτηστην ενήλικο ζωή.

Στην Μητέρα:

Δυστοκία (δύσκολος τοκετός με αυξημένη συχνότητα τραυματισμού του νεογνού) ή ανάγκη για καισαρική τομή λόγω του μεγάλου μεγέθους του νεογνού
Πρόωρο τοκετό
Προεκλαμψία (αυξημένη αρτηριακή πίεση και κυκλοφορικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης
Αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία



       ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ

Σύμφωνα με τον δρ. Χανδακά όσες γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη κύησης αμέσως μετά τον τοκετό πρέπει να συνεχίσουν να:

Eλέγχουν το σάκχαρο τις πρώτες 2-3 ημέρες  με ελεύθερη δίαιτα(Αν είναι φυσιολογικά, σταματά ο καθημερινός   και η διαβητική διατροφή)
Επαναλάβουν (6 με 8 εβδομάδες) την  καμπύλη σακχάρου για να επιβεβαιώσουν ότι δεν παραμένει κάποια διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης(Αν το τεστ είναι φυσιολογικό τότε πρέπει να γίνεται έλεγχος του σακχάρου νηστείας (ή/και καμπύλη σακχάρου σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο) στους 6 μήνες και κάθε χρόνο μετά, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στα επόμενα χρόνια.

Ακόμη οι γυναίκες που χρειάστηκαν ινσουλίνη κατά την διάρκεια της κύησης ή διαγνώσθηκαν με διαβήτη κύησης πριν τις 25 εβδομάδες της εγκυμοσύνης ή είχαν διαβήτη κύησης και σε δεύτερη κύηση έχουν μέχρι και 50% πιθανότητα ανάπτυξης ΣΔ τύπου 2 στα πρώτα πέντε χρόνια μετά την εγκυμοσύνη. Η αύξηση βάρους κατά πέντε κιλά μετά τον τοκετό διπλασιάζει τον κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση