Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Η σταθερή κατανάλωση καφέ μειώνει τους θανάτους σε μη καπνιστές
Η σταθερή κατανάλωση καφέ μειώνει τους θανάτους σε μη καπνιστές

Η σταθερή κατανάλωση καφέ μειώνει τους θανάτους σε μη καπνιστές

Από παλαιότερες μελέτες γνωρίζουμε το όφελος από την κατανάλωση καφέ στον κίνδυνο δημιουργίας Σ. Διαβήτη τύπου ΙΙ και στη νόσο του Parkinson.

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στο καλύτερο καρδιολογικό περιοδικό, το Circulation, μελέτη που έδειξε ότι ΣΕ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, η θνητότητα από το καρδιαγγειακό σύστημα, από νευρολογικές παθήσεις και λόγω αυτοκτονιών, ήταν λιγότερη σε όσους έπιναν καφέ συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καφέ.

Τα ευνοϊκά φάνηκαν στην μελέτη NHS που αφορούσε περισσότερες από 121.000 νοσοκόμες 30 ως 55 ετών και ξεκίνησε το 1976 και επιπλέον στην μελέτη HPFS που αφορούσε περισσότερους από 51.000 άντρες 40 ως 75 ετών και ξεκίνησε το 1986.

Η ολική θνητότητα μειώθηκε κατά 16%, μετά από 28 χρόνια, στις μη καπνίστριες της μελέτης NHS που κατανάλωναν 3 ως 5 φλιτζανιών καφέ ημερησίως και κατά 8%, μετά από 26 χρόνια, στους μη καπνιστές της μελέτης HPFS που κατανάλωναν 1 ως 3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως.

Όφελος υπήρχε και σε όσους έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη, συνεπώς το όφελος μάλλον υπάρχει λόγω των άλλων συστατικών του καφέ και όχι λόγω της καφεΐνης.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι δεν υπήρχε σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στον καρκίνο.

Βέβαια δεν αποδεικνύεται η σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος (δηλαδή πιθανώς όσοι πίνουν καφέ να είναι πιο κοινωνικοί και το όφελος να οφείλεται στην κοινωνικότητα), αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων και της παρακολούθησης για πολλά χρόνια, τα μάλλον πρέπει να κριθούν σαν αξιόπιστα.

Τελικό συμπέρασμα: Η κατανάλωση περίπου 3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως για πολλά χρόνια, μειώνει τους θανάτους από καρδιαγγειακές και νευρολογικές παθήσεις και επιπλέον μειώνει τις αυτοκτονίες.

Η ΠΑΡΟΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ !  

Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνει ελαφρά (περίπου 8 mm Hg τη συστολική και  6 mm Hg τη διαστολική) και παροδικά την αρτηριακή πίεση για 1 ως 4 ώρες.

Έτσι υπάρχει μια ελάχιστη παροδική (για 1 ώρα) του κινδύνου εμφράγματος (1 οξύ ανά 2.000.000 φλιτζάνια καφέ !!) ή ισχαιμικού εγκεφαλικού, σε όσους δεν πίνουν σταθερά καφέ.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση