Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Βυθισμένος οικισμός ανακαλύφθηκε στην Αργολίδα
Βυθισμένος οικισμός ανακαλύφθηκε στην Αργολίδα

Βυθισμένος οικισμός ανακαλύφθηκε στην Αργολίδα

Eνα βυθισμένο πρωτοελλαδικό οικισμό έκτασης τουλάχιστον 12 στρεμμάτων έφεραν στο οι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα. Σε βάθος από ένα έως τρία μέτρα εντοπίστηκε η θεμελίωση πλήθους κτισμάτων διαφόρων τύπων (ορθογώνια, κυκλικά και αψιδωτά), τμήμα της οχύρωσης και πλακόστρωτα, που πιθανώς αποτελούσαν τους δρόμους του προϊστορικού παραθαλάσσιου οικισμού.

Η κεραμική, που συνέλεξαν οι καταδυόμενοι , είναι χαρακτηριστική της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.). Οσο για τις τρεις υπερμεγέθεις πεταλόσχημες θεμελιώσεις, που βρέθηκαν προσαρτημένες στη γραμμή του οχυρωματικού τείχους, δεν αποκλείεται να στήριζαν αρχαίους πύργους.

Η ξεκίνησε το 2014 στην θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι με την Terra Submersa και το ηλιακό Planet Solar και φέτος επικεντρώθηκε στην στην «Λαμπαγιαννάς», όπου είχαν εντοπιστεί προϊστορικά οικιστικά κατάλοιπα. Η διεπιστημονική ομάδα αναζητά ίχνη προϊστορικής ανθρώπινης δραστηριότητας στην ανατολική πλευρά του Αργολικού Κόλπου.

Τη διεύθυνση της υποβρύχιας ανασκαφής έχουν η προϊσταμένη της Εφορεία Εναλίων, Αγγελική Σίμωσι και ο διευθυντής της Ελβετικής Σχολής καθηγητή Karl Reber, με υπεύθυ επί τόπου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της Α Δέσποινα Κουτσούμπα και τον λέκτορα ελληνικής ς του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνάς θα παρουσιαστούν στο κοινό στις 16 και 17 Αυγούστου, με επισκέψεις κολυμβητών στον όρμο «Λαμπαγιαννάς».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση