Βρίσκεστε εδώ:  / Uncategorized / ΕΛΛΑΔΑ / Στο Κέντρο Φιλοξενίας του Βοτανικού 216 μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν
Στο Κέντρο Φιλοξενίας του Βοτανικού 216 μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν

Στο Κέντρο Φιλοξενίας του Βοτανικού 216 μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν

Στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Βοτανικό φιλοξενούνται σήμερα 216 άνθρωποι από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, του οποίου η χωρητικότητα μπορεί να υποστηρίξει 600 με 700 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, οι υφιστάμενες δομές στην Αθήνα επαρκούν, καθότι η κινητικότητα των προσφύγων είναι συνεχής. Ανθρωποι φεύγουν και έρχονται κάθε μέρα, οπότε αφενός ο αριθμός δεν είναι ποτέ σταθερός, αφετέρου παραμένει μικρός.

Ενενήντα οικίσκοι που χωρούν ως οκτώ κρεβάτια και δύο μεγάλες σκηνές υπάρχουν στο κέντρο φιλοξενίας, του οποίου φορέας διαχείρισης είναι η υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Η σίτιση γίνεται τρεις φορές τη μέρα, τον καθαρισμό έχει αναλάβει ο δήμος Αθηναίων, ενώ λειτουργεί και παιδότοπος.

Το δικαίωμα παραμονής στο κέντρο ισχύει μέχρι να λήξει η προθεσμία του υπηρεσιακού σημειώματος που έχουν πάρει οι άνθρωποι από την αστυνομία, δηλαδή από την ταυτοποίηση που έχει προηγηθεί στον τόπο άφιξης.

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει στα νησιά, όπου καταφθάνουν συνεχώς άνθρωποι και οι διαδικασίες για τα έγγραφά τους διαρκούν συχνά αρκετές ημέρες. Οι ίδιες πηγές του υπουργείου, αναφέρουν πως μόλις γίνει η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα μπει σε εφαρμογή το ήδη καταρτισμένο σχέδιο εκ μέρους του υπουργείου και θα ενισχυθούν τα κέντρα υποδοχής.

Περίπου στις 7 το απόγευμα της Κυριακής αναχώρησε από την οδό Μαυρομματαίων, η οποία είχε κλείσει για την ασφαλή επιβίβασή τους, το τελευταίο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά τους, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, στο σύνολό τους μεταφέρθηκαν τελικά 171 άτομα, με πέντε λεωφορεία της εν λόγω Υπηρεσίας, ενώ 30 αρνήθηκαν να ακολουθήσουν και παραμένουν στο Πεδίον του Άρεως. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων στο Πεδίον του Άρεως προσφύγων ανερχόταν στους 295.

Η περιοχή στη συνέχεια θα καθαριστεί από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, για να παραδοθεί στους επισκέπτες της. Παράλληλα θα αστυνομεύεται προκειμένου να αποτραπεί η προσέλευση άλλων μεταναστών, στους οποίους, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, θα συστήνεται να πηγαίνουν στις εγκαταστάσεις του Βοτανικού.

Χριστοδουλοπούλου: Υπόδειγμα και για άλλους ανάλογους χώρους ο Ελαιώνας

Την πρόθεσή της για τη δημιουργία και άλλων χώρων φιλοξενίας σαν αυτόν στην περιοχή του Ελαιώνα, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για τη μεταναστευτική Πολιτική Τασία Χριστοδουλοπούλου, που υποδέχθηκε τους πρόσφυγες.

«Νομίζω ότι αυτός ο χώρος θα μείνει σαν παράδειγμα και σαν υπόδειγμα και για άλλους τέτοιους χώρους σε όλη την Ελλάδα που θα φιλοξενούν πρόσφυγες» είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου. «Οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές απαιτούν να έχουμε τέτοιους χώρους ώστε να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις απέναντι στους πρόσφυγες, που κυνηγημένοι από τον πόλεμο αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο» εξήγησε.

Η αναπληρώτρια υπουργός βρέθηκε από νωρίς το μεσημέρι στον Ελαιώνα και παρέμεινε εκεί μέχρι που ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της μεταφοράς των προσφύγων. Συνολικά, όπως δήλωσε, έγινε η μετεγκατάσταση 207 προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως, σε έναν χώρο, ο οποίος «ελπίζω ότι θα ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες των ανθρώπων. Είναι ανθρώπινος, έχει ψύξη, έχει ζεστό νερό και όλες τις προδιαγραφές για να μπορέσουν να ζήσουν μέσα σε αυτά τα σπίτια» είπε, συμπληρώνοντας ότι είναι εξασφαλισμένη και η σίτιση των προσφύγων.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, τον δήμο της Αθήνας «που παραχώρησε τον χώρο», την Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Υγείας που θα παρέχει μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και πολλούς άλλους που «βοήθησαν για αυτή τη γιγάντια επιχείρηση, μέσα σε δέκα ημέρες να φτιάξουμε αυτό το χώρο που ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού - https://t.co/zRiVyzDgYu -

  • Καλίν: Πότε και πώς θα διεξαχθούν οι διερευνητικές - https://t.co/FagvNzLRZm -

  • Κορωνοϊός: Η επιτυχία των μέτρων θα «κρίνει» το lockdown - https://t.co/uPe1WiLMqI -

"Αλιεύοντας" την είδηση