Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Στήριξη των πληγέντων από το πλημμυρικό φαινόμενο στον Βόλο
Στήριξη των πληγέντων από το πλημμυρικό φαινόμενο στον Βόλο

Στήριξη των πληγέντων από το πλημμυρικό φαινόμενο στον Βόλο

Η κυβέρνηση βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε στενή και με όλους τους εμπλεκόμενους όσον αφορά τη διαχείριση των δυσμενών επιπτώσεων του πλημμυρικού φαινομένου που έπληξε τον Βόλο την Κυριακή  14 Αυγούστου .

Σε αυτό το πλαίσιο, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστου Τριαντόπουλου, ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ ο υφυπουργός βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πεδίο, προβαίνοντας σε επιτόπια αυτοψία και συνομιλώντας με πληγέντες πολίτες και επιχειρηματίες σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν και τη στήριξη που πρόκειται να λάβουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, άμεσα πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από βήματα, ενώ δρομολογούνται και άλλες παρεμβάσεις.

Με αφορμή, λοιπόν, τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ο Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε τα εξής: «Σε συνέχεια της αυτοψίας που πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 14 Αυγούστου σε διάφορα σημεία του Βόλου, εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε η ακραία βροχόπτωση, και έπειτα από την και τη στενή συνεργασία που είχαμε τόσο με τον Δήμο Βόλου, όσο και με την Περιφέρεια, αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από βήματα για την ενεργοποίηση του πλαισίου στήριξης και αποκατάστασης μετά το πλημμυρικό φαινόμενο.

Πρώτον, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την πλημμύρα σε περιοχές της πόλης μετά το ακραίο καιρικό φαινόμενο της 14ης Αυγούστου , η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη στήριξη και αποκατάσταση όπου προβλέπεται και απαιτείται. Το καθεστώς ισχύει για έξι μήνες από την εκδήλωση του φαινομένου.

Δεύτερον, ενημερώθηκε ο Δήμος Βόλου για τις διαδικασίες και τα προβλεπόμενα του πλαισίου άμεσης κοινωνικής στήριξης και αποζημίωσης της οικοσκευής σε κατοικίες που επλήγησαν από την πλημμύρα, μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Δήμο. Η ενίσχυση προς τα νοικοκυριά -σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια- κυμαίνεται από 600 έως 6.000 ευρώ και το εν λόγω πραγματοποιείται από τις επιτροπές του Δήμου.

Τρίτον, ενημερώθηκε ο Δήμος Βόλου για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την οριοθέτηση της πληττόμενης περιοχής και την παροχή στεγαστικής συνδρομής στις περιπτώσεις που χρειάζεται.

Τέταρτον, ενημερώθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για την επιχειρήσεων που επλήγησαν από το πλημμυρικό φαινόμενο, όπου μετά την εκτίμηση από τις επιτροπές της Περιφέρειας της εκτιμηθείσας ζημιάς σε κάθε επιχείρηση που επλήγη, το Υπουργείο Οικονομικών θα επιχορηγήσει την κάλυψη μέρους αυτής.

Πέμπτον, σε συνέχεια και σχετικής επικοινωνίας με την ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ, στελέχη του οργανισμού βρίσκονται από την Πέμπτη στις περιοχές όπου υπέστησαν ζημιές από το ακραίο καιρικό φαινόμενο, ώστε να διαμορφωθεί από τον ΕΛΓΑ η πρώτη εικόνα για την κατάσταση, ενώ οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν αρμοδίως δηλώσεις για τις ζημιές, μέχρι τις 29 Αυγούστου.

Η συνεργασία της Κυβέρνησης με όλους τους εμπλεκόμενους θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, τόσο ως προς την υλοποίηση των μέτρων που δρομολογούνται, όσο και ως προς την ενεργοποίηση περαιτέρω μέτρων και παρεμβάσεων στήριξης και αποκατάστασης. Σκοπός μας είναι να κινηθούν οι διαδικασίες με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς, προκειμένου να στηριχτούν οι πληγέντες συμπολίτες μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς».

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας αρωγός στους πληγέντες επιχειρηματίες

Επαφές τόσο με επαγγελματίες που επλήγησαν από την της 14ης Αυγούστου, όσο και με την διοίκηση της Π.Υ. Βόλου πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ώστε να ενημερωθεί για το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν στις επιχειρήσεις τους.

Μετά τη συνεργασία που είχε ο β' του Επιμελητηρίου Αριστείδης Σαββάκης με το Πυροσβεστικό Σώμα, προκύπτει ότι μέχρι και αυτή την ώρα 20 επιχειρήσεις (η πλειοψηφία αυτών στη συνοικία της Νεάπολης), αλλά και έξι  κατοικίες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Γι' αυτό άλλωστε, προσωπικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, ώστε να υπάρξει στήριξη των επαγγελματιών και αποκατάσταση των επιχειρήσεων όπου χρειάζεται.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας καλεί όλους τους επαγγελματίες-μέλη του, που έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα, να απευθυνθούν στην Π.Υ. ώστε να δηλώσουν το συμβάν, καθώς η καταγραφή συνεχίζεται και εν συνεχεία να κάνουν την σχετική αίτηση αποζημίωσης στον Δήμο Βόλου και στην αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών.

Κ. Παπανάτσιου: «Άμεσα αποζημιώσεις για τις καταστροφές στη Μαγνησία από τη θεομηνία»

Ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή η βουλευτής Μαγνησίας Κ. Παπανάτσιου σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές παραγωγές μετά τη θεομηνία που έπληξε τον νομό Μαγνησίας την περασμένη Κυριακή.

Η πρώην υπουργός αναφέρει πως η επόμενη μέρα βρίσκει πολίτες, επιχειρηματίες και αγρότες να προσπαθούν να διαχειριστούν την καταστροφή, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικά για τους περισσότερους από τις συνεχόμενες κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή).

Για τους παραπάνω λόγους η κα Παπανάτσιου θέτει ερωτήματα προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης:

  1. Θα υπάρξει αποζημίωση στις πληγείσες επιχειρήσεις για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν από τη βροχόπτωση στις 14-8-2022 και πότε;
  2. Ποια μέτρα θα ληφθούν για να μην υπάρξουν ξανά πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές του Δήμου Βόλου, όπως Νεάπολη και Αγ. Ανάργυροι, μετά από έντονες βροχοπτώσεις;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες που υπέστησαν καταστροφή των καλλιεργειών τους με ποσά που θα καλύπτουν τα υπέρογκα έξοδα καλλιέργειας που ήδη έχουν καταβάλει και την οικονομική απώλεια λόγω της καταστροφής της παραγωγής τους που δεν θα μπορέσουν να την συγκομίσουν και να την πουλήσουν.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση