Βρίσκεστε εδώ:  / Uncategorized / Στα μπαλκόνια τους απόψε οι Βολιώτες κατά της ΑΓΕΤ
Στα μπαλκόνια τους απόψε οι Βολιώτες  κατά της ΑΓΕΤ

Στα μπαλκόνια τους απόψε οι Βολιώτες κατά της ΑΓΕΤ

Σήμερα το βράδυ οι Βολιώτες δεν θα βγουν στα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν, αλλά για να διαμαρτυρηθούν και να απαιτήσουν την αναστολή της λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας.

Το κάλεσμα για την πρώτη διαμαρτυρία από τα μπαλκόνια στη χώρα μας, το απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, που ζητά από τους Βολιώτες να βγουν στα μπαλκόνια και στα ανοιχτά παράθυρα, σήμερα το βράδυ στις 9:00 μ.μ. και για ένα λεπτό να χτυπήσουν δυνατά τα κατσαρολικά τους, σε μία εκκωφαντική και ειρηνική διαμαρτυρία, προκειμένου να τους ακούσει η και να σταματήσει τη λειτουργία της ΑΓΕΤ-LAFGARGEHOLCIM.

«Η της βιομηχανικής δραστηριότητας, όπως ήδη συμβαίνει στην , θα βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες των συνανθρώπων μας, που υποφέρουν ιδιαίτερα από αναπνευστικά προβλήματα, όπως και τα και όλους μας, να αντεπεξέλθουμε στην πανδημία του κορονοϊού», αναφέρει στο κάλεσμά της η Επιτροπή.

Την προσωρινή αναστολή της λειτουργία της ΑΓΕΤ στον Βόλο είχε απαιτήσει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Κατά της Καύσης Σκουπιδιών, από τις 23/3, με επιστολή της που απέστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως ακόμη ένα μέτρο πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας στην πόλη.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν σοβαρά ρυπαντικά επεισόδια από την ΑΓΕΤ, με τις αρμόδιες αρχές και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να μην προχωρούν στην λήψη μέτρων, αλλά ούτε και στην ενημέρωση των πολιτών.

Την Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020, οι τιμές πέντε ρύπων απογειώθηκαν και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM 2.5 (τα πιο επικίνδυνα για την υγεία), όπως αποτυπώθηκαν από τη γνωστή διεθνή πλατφόρμα μέτρησης της ποιότητας του αέρα σε πραγματικό χρόνο www.waqi.info, κυμάνθηκαν από 463 έως 568 μικρογραμμάρια από τις 2:20 έως τις 3.10 μ.μ. Αλλά και ο δείκτης ποιότητας της ατμόσφαιρας (AQI) ήταν διαρκώς στο κόκκινο (300+), δηλαδή επικίνδυνος για την υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα www.waqi.info ενημερώνεται από 30 σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην , από τους οποίους, οι εννέα είναι του ΥΠΕΚΑ, ο ένας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και οι υπόλοιποι 20 ιδιωτών, που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της Ε.Ε.«Citizen Science Project», το οποίο παρακινεί τους πολίτες να γίνουν «επιστήμονες» και να παρακολουθούν οι ίδιοι την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στις 27 και 28 Μαρτίου, τα ρυπαντικά επεισόδια συνεχίστηκαν. Το γεγονός επιβεβαίωσαν πολίτες του Βόλου, με καταγγελίες και φωτογραφικό υλικό, στο οποίο καταγραφόταν έντονο σύννεφο καπνού, προερχόμενο από την τσιμεντοβιομηχανία, να κατευθύνεται προς την πόλη του Βόλου και να την σκεπάζει.

Αδιάψευστο στοιχείο αποτελεί και το βίντεο που κοινοποιήθηκε από το meteovolos, και καταγράφει έντονο και διαρκές ρυπαντικό από την τσιμεντοβιομηχανία, στις 28/3.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

"Αλιεύοντας" την είδηση