Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Στα μπαλκόνια τους απόψε οι Βολιώτες κατά της ΑΓΕΤ
Στα μπαλκόνια τους απόψε οι Βολιώτες  κατά της ΑΓΕΤ

Στα μπαλκόνια τους απόψε οι Βολιώτες κατά της ΑΓΕΤ

Σήμερα το βράδυ οι Βολιώτες δεν θα βγουν στα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν, αλλά για να διαμαρτυρηθούν και να απαιτήσουν την αναστολή της λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας.

Το κάλεσμα για την πρώτη διαμαρτυρία από τα μπαλκόνια στη χώρα μας, το απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, που ζητά από τους Βολιώτες να βγουν στα μπαλκόνια και στα ανοιχτά παράθυρα, σήμερα το βράδυ στις 9:00 μ.μ. και για ένα λεπτό να χτυπήσουν δυνατά τα κατσαρολικά τους, σε μία εκκωφαντική και ειρηνική διαμαρτυρία, προκειμένου να τους ακούσει η κυβέρνηση και να σταματήσει τη λειτουργία της ΑΓΕΤ-LAFGARGEHOLCIM.

«Η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, όπως ήδη συμβαίνει στην Ιταλία, θα βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες των συνανθρώπων μας, που υποφέρουν ιδιαίτερα από αναπνευστικά προβλήματα, όπως και τα παιδιά και όλους μας, να αντεπεξέλθουμε στην πανδημία του κορονοϊού», αναφέρει στο κάλεσμά της η Επιτροπή.

Την προσωρινή αναστολή της λειτουργία της ΑΓΕΤ στον Βόλο είχε απαιτήσει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών, από τις 23/3, με επιστολή της που απέστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως ακόμη ένα μέτρο πρόληψης και προστασίας της δημόσιας ς στην πόλη.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν σοβαρά ρυπαντικά από την ΑΓΕΤ, με τις αρμόδιες αρχές και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να μην προχωρούν στην λήψη μέτρων, αλλά ούτε και στην των πολιτών.

Την Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020, οι πέντε ρύπων απογειώθηκαν και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM 2.5 (τα πιο επικίνδυνα για την ), όπως αποτυπώθηκαν από τη γνωστή διεθνή πλατφόρμα μέτρησης της ποιότητας του αέρα σε πραγματικό χρόνο www.waqi.info, κυμάνθηκαν από 463 έως 568 μικρογραμμάρια από τις 2:20 έως τις 3.10 μ.μ. Αλλά και ο δείκτης ποιότητας της ατμόσφαιρας (AQI) ήταν διαρκώς στο κόκκινο (300+), δηλαδή επικίνδυνος για την υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα www.waqi.info ενημερώνεται από 30 σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ς στην Ελλάδα, από τους οποίους, οι εννέα είναι του ΥΠΕΚΑ, ο ένας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και οι υπόλοιποι 20 ιδιωτών, που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της Ε.Ε.«Citizen Science Project», το οποίο παρακινεί τους να γίνουν «επιστήμονες» και να παρακολουθούν οι ίδιοι την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στις 27 και 28 Μαρτίου, τα ρυπαντικά συνεχίστηκαν. Το γεγονός επιβεβαίωσαν του Βόλου, με καταγγελίες και φωτογραφικό υλικό, στο οποίο καταγραφόταν έντονο σύννεφο καπνού, προερχόμενο από την τσιμεντοβιομηχανία, να κατευθύνεται προς την πόλη του Βόλου και να την σκεπάζει.

Αδιάψευστο στοιχείο αποτελεί και το βίντεο που κοινοποιήθηκε από το meteovolos, και καταγράφει έντονο και διαρκές ρυπαντικό από την τσιμεντοβιομηχανία, στις 28/3.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση