Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Οκτωβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου:

το 1820, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και οι «Φιλικοί» αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

το 1864, ο Αβραάμ Λίνκολν καθιερώνει στις ΗΠΑ την “Ημέρα των Ευχαριστιών(Thanksgiving).

το 1888, εγκαινιάζεται το Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.

το 1912, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τα Γιαννιτσά και οι Τούρκοι υποχωρούν στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και ο προορισμός των Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν να προλάβουν τους Βουλγάρους.

το 1921, μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο γάλλος πρεσβευτής Φρανκλέν Μπουγιόν υπογράφει με τον Κεμάλ Ατατούρκ τη Συμφωνία της Άγκυρας, η οποία προβλέπει του Κεμαλικού καθεστώτος, εμπορικές συναλλαγές, αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές και χορήγηση όπλων.

το 1932, πεθαίνει ο Τζιοβάνι Μπατίστα Πιρέλι, ιδρυτής της φερώνυμης εταιρίας ελαστικών.

το 1941, γύρω στους 8000 Σέρβοι πολίτες και μεταξύ τους πάρα πολλά παιδιά εκτελούνται στην πόλη Κραγκούγιεβατς (Kragujevac) της Σερβίας από τους Ναζί, σε μια από τις μαζικότερες σφαγές στη σύγχρονη της Σερβίας.

το 1952, το διακόπτει επίσημα τις σχέσεις του με τη , λόγω της διαμάχης για το πετρέλαιο.

το 1960, ανακοινώνεται ο διπλασιασμός της χωρητικότητας του Σταδίου Καραϊσκάκη από 20.000 σε 40.000 θέσεις με επέκταση των κερκίδων του.

το 1968, η πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ζακλίν Κένεντι παντρεύεται τον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

το 1973, ανοίγει επίσημα τις πόρτες του το Sydney Opera House, ένα από τα πιο διάσημα κτίρια του 20ου αιώνα και σημαντικός τουριστικός προορισμός.

το 1973, οι Rolling Stones ανεβαίνουν για έβδομη φορά στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «Angie».

το 1976, σε ηλικία 16 ετών ο Ντιέγκο Μαραντόνα σημειώνει το πρώτο γκολ της καριέρας του στο 36ο λεπτό του αγώνα πρωταθλήματος Αρχεντίνος Τζούνιορς- Ταγέρες.

το 1977, συνετρίβει το ιδιωτικό αεροπλάνο που μετέφερε τους Αμερικανούς Lynyrd Skynyrd για συναυλία στην Νέα Ορλεάνη, με αποτέλεσμα να χάσει τη του ο τραγουδιστής τους Ronnie Van Zant, ο Steve Gaines και η αδερφή του Cassie Gaines, ο βοηθός του μανατζέρ τους Dean Kilpatrick και οι πιλότοι Walter McCreary και William Gray. Τα υπόλοιπα άτομα που επέβαιναν στο αερο υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς.

το 1999, πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο επιχειρηματίας, Λουκάς Μπάρλος, που διετέλεσε και πρόεδρος της ΑΕΚ και υπήρξε ο πιο επιτυχημένος διοικητικός ηγέτης που ανέδειξε η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας.

το 2010, πεθαίνει ο ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Penthouse, Μπομπ Γκουτσιόνε.

το 2011, ο Λίβυος στρατιωτικός πραξικοπηματίας Μουαμάρ αλ Καντάφι εντοπίζεται , σύμφωνα με ανακοίνωση του καναλιού Αλ Τζαζίρα. Το σώμα του αναφέρεται ότι θάφτηκε πέντε μέρες μετά μαζί με το σώμα του γιού του σε μια μυστική τοποθεσία, που μέχρι σήμερα δεν έχει αποκαλυφθεί.

το 2014, πεθαίνει ο σημαντικός λαϊκός τραγουδιστής, Σπύρος Ζαγοραίος, σε ηλικία 86 ετών.

το 2014, πεθαίνει ο Αμερικανός σχεδιαστής ς, Oscar de la Renta, ένας από τους κορυφαίους στον χώρο του.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση