Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Ρομπότ προσομοιάζει σε άνθρωπο, βάσει τρισδιάστατης εκτύπωσης
Ρομπότ προσομοιάζει σε άνθρωπο, βάσει τρισδιάστατης εκτύπωσης

Ρομπότ προσομοιάζει σε άνθρωπο, βάσει τρισδιάστατης εκτύπωσης

Μπορεί να είναι , αλλά έχει μεγάλες ομοιότητες με τον άνθρωπο. Η πρωτοποριακή αυτή συσκευή, η οποία γεννήθηκε στις ΗΠΑ,διαθέτει σώμα που δημιουργήθηκε με τρισδιάστατη εκτύπωση, και το οποίο είναι σκληρό στο εσωτερικό του αλλά μαλακό απέξω. Εντυπωσιακός αλλά και παράξενος είναι και ο βηματισμός του εξάλλου, καθώς το αναπηδάει σαν βάτραχος, ενώ κινείται αυτόνομα χάρη σε ένα καύσιμο μείγμα, αποτελούμενο από αέριο βουτάνιο και .

Οι δημιουργοί του, με επικεφαλής τον Μάικλ Τόλι, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science. Οπως δήλωσαν οι ερευνητές τόσο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας όσο και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η συνδυαστική χρήση μαλακών και άκαμπτων υλικών θα βοηθήσει στη δημιουργία νέας γενιάς ταχύτατων και ευκίνητων ρομπότ, τα οποία θα είναι πιο γερά, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα προσαρμογής στο περιβάλλον. Επίσης, όπως όλα δείχνουν, τα πρωτοποριακά ρομπότ θα μπορούν να δουλέψουν με μεγάλη ασφάλεια, πλάι – πλάι με τον άνθρωπο, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ατυχήματος.

Βασική πηγή έμπνευσης για τους ερευνητές υπήρξε η και η πολυμορφία που απαντάται εκεί. ι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, χρησιμοποίησαν στη δημιουργία τους μαλακά αλλά και άκαμπτα υλικά.

Το μη ανθρωπόμορφο σώμα του ρομπότ διευκολύνει τις που πρέπει να φέρει σε πέρας ο μικρός μηχανισμός. Η ευκαμψία του καουτσούκ στο επιτρέπει στο ρομπότ να μην παθαίνει όταν αναπηδάει σαν λαστιχένια μπάλα στον αέρα, ενώ η πλήρης ακαμψία του σκελετού επιτρέπει στους μηχανισμούς να παραμένουν προστατευμένοι.

Το ρομπότ, επίσης, διαθέτει τρία πόδια και μπορεί να πηδάει στον αέρα, φτάνοντας σε ύψος τα 75 εκατοστά, ενώ ακόμα και αν πέσει από μεγαλύτερο ύψος δεν παθαίνει καμία ζημιά ακριβώς χάρη στο μαλακό υλικό με το οποίο περιβάλλεται ο σκελετός του.

Τέτοια ρομπότ θα μπορούσαν σε κάποια μελλοντική εποχή, να χρησιμοποιηθούν σε χώρες που έχουν υποστεί φυσικές ή ακόμα να αναπτυχθούν και για την εξερεύνηση άλλων πλανητών. Σε ένα τέτοιο διαστημικό περιβάλλον, λένε οι ειδικοί, τα τα που θα καταφέρνει να κάνει το μικρό ρομπότ θα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση