Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πρόταση της Ε.Ε. για προστασία των καταθετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Πρόταση της Ε.Ε. για προστασία των καταθετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Πρόταση της Ε.Ε. για προστασία των καταθετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Προτάσεις για τη σταδιακή ενός κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) μέχρι το 2024 παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το EDIS θα βασίζεται στο υφιστάμενο σύστημα, το οποίο απαρτίζεται από τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων που έχουν συσταθεί σύμφωνα με ευρωπαϊκούς . Οι ιδιώτες , δηλαδή, θα συνεχίζουν να απολαύουν του ίδιου επιπέδου προστασίας (100.000 ευρώ).

Ειδικότερα, το προτεινόμενο σύστημα, εφόσον λάβει την του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, θα τεθεί σε εφαρμογή σε τρεις φάσεις από τα μέσα του μέχρι το 2024. Αρχικά, θα αποτελεί ένα καθεστώς αντασφάλισης των εθνικών συστημάτων εγγύησης καταθέσεων (DGS), το οποίο έπειτα από τρία χρόνια θα μετατραπεί σε σύστημα συνασφάλισης, ενώ η συνεισφορά του EDIS στο σύστημα αυτό θα αυξηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Στην τελική φάση, προβλέπεται ένα πλήρες Ευρωπαϊκό Εγγύησης των Καταθέσεων το 2024.

«Το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι χαμηλό», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών, Τζόναθαν Χιλ. Ο ίδιος εξήγησε ότι η Επιτροπή θέλησε να απαντήσει στις όποιες «ανησυχίες» και γι' αυτό προτίμησε αυτή τη σταδιακή μετάβαση σ' ένα ευρωπαϊκό σύστημα. «Μπορούμε να αποδείξουμε σε όλα τα πως προτείνουμε ένα ισορροπημένο σχήμα, στο οποίο η μείωση των κινδύνων συμβαδίζει με τον επιμερισμό τους», ανέφερε ο ίδιος.

Οι ενστάσεις στο εν λόγω σχήμα προέρχονται κυρίως από τη , η οποία έχει κατηγορηθεί ότι δεν επιθυμεί να συνεισφέρει στην αποζημίωση καταθετών που δεν είναι πελάτες γερμανικών τραπεζών.Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Χιλ, οι προτάσεις τις Επιτροπής περιλαμβάνουν ασφαλιστικές δικλείδες έναντι του ενδεχόμενου κατάχρησης. Για παράδειγμα, τα εθνικά συστήματα θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα EDIS μόνον εάν συμμορφώνονται πλήρως προς τη σχετική νομοθεσία της Ένωσης και επιπλέον, οι ασφαλέστερες θα συνεισφέρουν λιγότερο απ' ότι οι πιο επισφαλείς .
Η προστασία των καταθετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί το τρίτο στάδιο της Τραπεζικής Ένωσης. Τα δύο πρώτα στάδια έχουν ήδη ολοκληρωθεί με την εγκαθίδρυση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM).

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση