Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Πρόστιμα ΚΟΚ ανάλογα με το εισόδημα
Πρόστιμα ΚΟΚ ανάλογα με το εισόδημα

Πρόστιμα ΚΟΚ ανάλογα με το εισόδημα

Πρόστιμα ανάλογα με το βαλάντιό τους θα πληρώνουν οι παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα για δύο ίδιες παραβάσεις να καταλογίζονται δύο διαφορετικά . Κριτήριο για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου θα αποτελεί η δήλωση του οδηγού προκειμένου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υποδομών «να χτυπήσουμε τη λογική “έχω λεφτά, πληρώνω και παρανομώ”».

Η ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι από τον περασμένο Απρίλιο, όταν στη διακομματική επιτροπή για την ο υφυπουργός Υποδομών . Μαυραγάνης έκανε λόγο για «χρηματοκεντρικά προσανατολισμέ πολίτες». «Αν πρόκειται για πολίτες με μεγαλύτερα εισοδήματα είναι εύλογο ότι κάποια ποσά δεν τους αγγίζουν. Δεν θα το σκεφτούν δεύτερη φορά, αν το πρόστιμο είναι τέτοιο, που επί του πρακτέου δεν τους κοστίζει ιδιαίτερα να το καταβάλουν» είχε εξηγήσει στην «Κ». «Πρέπει να προσαρμοστούν τα στο καθαρό τους εισόδημα για να επιτύχουμε μεγαλύτερη δραστικότητα της ποινής, η οποία δεν έχει σήμερα αποτρεπτική ισχύ» υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών.

Το σχετικό νομο το οποίο πρόκειται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί στη Βουλή σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια στο ύψος των προστίμων για παραβάσεις του ΚΟΚ, εισαγωγή νέων κατηγοριών παραβάσεων, όπως αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά και ποινών χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα, οι θα ομαδοποιηθούν σε τρεις βασικές κατηγορίες παραβάσεων μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας αντίστοιχα, ενώ θα προβλέπονται και για περιπτώσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς (όπως το πέταγμα του τσιγάρου από το παράθυρο) και συχνής πρόκλησης ατυχημάτων από ενασχόληση του οδηγού με το κινητό του τηλέφωνο. Σε αρκετές περιπτώσεις, η παράβαση δεν θα συνοδεύεται από χρηματικό πρόστιμο, αλλά θα αφαιρούνται το δίπλωμα οδήγησης και η πινακίδα, αρχικώς για έναν με δύο μήνες και σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα. Σε περίπτωση που ο παραβάτης υποτροπιάσει και τρίτη φορά θα πρέπει να ξαναδώσει εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση