Βρίσκεστε εδώ:  / Uncategorized / ΕΛΛΑΔΑ / Πρόγραμμα «γέφυρα» για ΕΚΑΒ
Πρόγραμμα «γέφυρα» για ΕΚΑΒ

Πρόγραμμα «γέφυρα» για ΕΚΑΒ

Σε ένα πρόγραμμα «γέφυρα» για όσα έργα του ΕΣΠΑ είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους, αλλά δεν «προλαβαίνουν» την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου 2015, ελπίζει το υπουργείο Υγείας, σχετικά με την προμήθεια των 186 ασθενοφόρων και κινητών μονάδων, που θα δώσουν «ανάσα» στον γηρασμένο στόλο του .

Οι ενστάσεις, οι προσφυγές στα δικαστήρια και τα ασφαλιστικά μέτρα των εταιρειών που συμμετέχουν στον σχετικό διαγωνισμό –ο οποίος, αξίζει να τονισθεί, ξεκίνησε το 2012– είχαν ως αποτέλεσμα να συμβεί αυτό που το υπουργείο Υγείας και το απεύχονταν: να περάσουν ανεκμετάλλευτες οι κρίσιμες ημερομηνίες υπογραφής των συμβάσεων που θα επέτρεπαν την ολοκλήρωσή του πριν από τη λήξη του ΕΣΠΑ. Αλλωστε, χρειάζονται 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης για να παραληφθούν τα και δύο μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας. Πάντως, από το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ θεωρείται πολύ πιθανό –αν όχι σίγουρο– να δοθεί από τις ευρωπαϊκές Αρχές μια πίστωση χρόνου, ως πρόγραμμα γέφυρα, και όχι ως του ΕΣΠΑ, για έργα που τρέχουν και είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Ετσι, δεν θα χρειαστεί να ξεκινήσει ο από την αρχή, με ό,τι αυτό σημαίνει από πλευράς απώλειας χρόνου και αντοχής του παλαιού και πολύ βεβαρυμένου μηχανολογικά στόλου του ΕΚΑΒ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ακυρώσει τον διαγωνισμό για 96 σε πέντε περιφέρειες της χώρας και να παραπέμψει το θέμα στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ζητώντας να επιτραπεί η περαιτέρω διαπραγμάτευση, με σκοπό τη της τελικής τιμής των ασθενοφόρων.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν τρεις εταιρείες: η καλύτερη προσφορά με 48.000 για κάθε ασθενοφόρο ήρθε από μία εταιρεία, η οποία, ωστόσο, αποκλείστηκε (κατόπιν ενστάσεων και δικαστικών αποφάσεων) από ορισμένες περιφέρειες. Οι προσφορές των άλλων δύο εταιρειών ήταν υψηλότερες: 56.700 και 57.000 ευρώ. Το ΕΚΑΒ προχωρά στην κατακύρωση του διαγωνισμού για την των 90 ασθενοφόρων σε περιφέρειες, στις οποίες δεν έχει αποκλειστεί η μειοδότρια εταιρεία. Ηδη προωθούνται οι διαδικασίες έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, εν συνεχεία, θα υπογραφεί η . Για τις υπόλοιπες πέντε περιφέρειες –μεταξύ των οποίων και της Αττικής– το ΕΚΑΒ και το υπουργείο θέλουν να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση για να επιτύχουν τις καλύτερες δυνατές τιμές.

Η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ να ακυρώσει τον διαγωνισμό προκάλεσε την αντίδραση του Σωματείου Γιατρών ΕΚΑΒ που υπενθυμίζει ότι εγκαίρως είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να εκπνεύσουν οι ημερομηνίες του ΕΣΠΑ και είχε ζητήσει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου, «είχαμε μιλήσει για τον κίνδυνο να μείνει το ΕΚΑΒ χωρίς ασθενοφόρα και Κινητές Ιατρικές Μονάδες σε περιφέρειες όπου είναι συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός κατοίκων, και να συνεχιστεί η σημερινή απαξίωση και εξαθλίωση με θύματα τους πολίτες και τους εργαζόμενους». Και καταλήγει «είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του ΕΚΑΒ και δεν θα διστάσουμε να στραφούμε νομικά εναντίον παντός υπευθύνου σε περίπτωση αποτυχίας».

Η κατάσταση του σημερινού στόλου του ΕΚΑΒ κρίνεται ως οριακή. Το ΕΚΑΒ έχει 620 ασθενοφόρα και 200 κινητές μονάδες, εκ των οποίων οι είναι δωρεά της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών το 2009. Περισσότερα από 130 ασθενοφόρα βρίσκονται εκτός λειτουργίας, λόγω σοβαρών βλαβών που δεν μπορούν να επισκευαστούν άμεσα, και, εξαιτίας της παλαιότητας, οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν ανταλλακτικά. Η πλειονότητα των ασθενοφόρων αγοράστηκαν το 2003, ωστόσο υπάρχουν και οχήματα του 1984! Τα ασθενοφόρα της Αθήνας αλλά και αρκετών περιοχών στην ηπειρωτική χώρα «γράφουν» κατά μέσο όρο 70.000 χιλιόμετρα ετησίως, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν οχήματα ΕΚΑΒ που έχουν διανύσει ακόμα και ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα. Αυτό αποτυπώνεται στα έξοδα συντήρησής τους: το μέσο ετήσιο κόστος συντήρησης του στόλου την τελευταία πενταετία είναι περίπου 2 εκατομμύρια .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογραφή σύμβασης για προώθηση ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου #ηλεκτροκίνηση - https://t.co/b06UOXwDOy -

  • Συνεργασία Δήμων Σκιάθου-Θεσσαλονίκης #ΔήμοςΘεσσαλονίκης #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/pdhi5u2D5s -

  • Νέα  αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   #λίμνηΚάρλα - https://t.co/zoRFQlX82X -

"Αλιεύοντας" την είδηση