Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Περιφερειακό γραφείο ασύλου στο Βόλο
Περιφερειακό γραφείο ασύλου στο Βόλο

Περιφερειακό γραφείο ασύλου στο Βόλο

Με απόφαση που υπεγράφη από τον διευθυντή της υπηρεσίας διαχείρισης ευρωπαϊκών κι αναπτυξιακών προγραμμάτων και δημοσιεύτηκε στη “Διαύγεια” αποφασίστηκε η συγχρηματοδότηση της «Υπηρεσίας Ασύλου» του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με το των 4.996.000 κατ΄ ανώτατο επιτρεπτό όριο, σύμφωνα με τον κανονισμό, ως Φορέα Υλοποίησης της προκαθορισμένης πράξης (Pre-defined project), με τίτλο «Βοήθεια στην Υπηρεσία Ασύλου».

Η πράξη θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Ανάπτυξη των δυνατοτήτων διαχείρισης των εθνικών συστημάτων ασύλου και της μετανάστευσης» της προγραμματικής ενότητας «Θεσμικό Πλαίσιο στον Τομέα του Ασύλου και της Μετανάστευσης» του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ, εφεξής) περιόδου 2009-2014 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Προγραμματική Συμφωνία (“Programme Agreement”), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στο Σύμφωνο Υλοποίησης Προγράμματος, στην εγκεκριμένη πρόταση του Προγράμματος και στην αξιολόγηση των προκαθορισμένων πράξεων του Προγράμματος.

Αποστολή της Υπηρεσίας σύμφωνα με τον νόμο είναι η εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας για την παροχή ασύλου και άλλων μορφών διεθνούς προστασίας σε αλλοδαπούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω δικαιολογημένου φόβου δίωξης για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς, εθνικής καταγωγής, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όπως προβλέπει ο νόμος, η Υπηρεσία παραλαμβάνει, εξετάζει και αποφασίζει, βάσει της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, για τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται στη χώρα μας. Η Υπηρεσία επίσης συμβάλλει στην διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής για την διεθνή προστασία και την συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς δραστηριότητάς της.

Τέλος, η Υπηρεσία παρέχει διοικητική υποστήριξη στην νέα Αρχή Προσφυγών που ιδρύθηκε επίσης με τον νόμο 3907/2011 και εξετάζει σε δεύτερο βαθμό τις προσφυγές κατά αιτημάτων διεθνούς προστασίας που απορρίφθηκαν σε πρώτο βαθμό.

Με την έναρξη ισχύος του νόμου 4357/2016, συνιστώνται Περιφερειακά ραφεία Ασύλου με έδρα την Αττική, τη , την , την Ορεστιάδα, τα Ιωάννινα, το Βόλο, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και τη . Από τα παραπάνω ραφεία, λειτουργούν ήδη αυτά της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Νοτίου Έβρου (ς) και Βορείου Έβρου (Φυλάκιο Ορεστιάδας), υ, Λέσβου και Σάμου. Η λειτουργία των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου (ΠΓΑ) με έδρα την Πάτρα και το Ηράκλειο θα ξεκινήσει ως τον Ιούνιο του 2016.

Στο μεταξύ λειτουργούν κλιμάκια για την εξυπηρέτηση κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα, την και την Πάτρα. Αρμόδιοι για την καταγραφή του αιτήματος διεθνούς προστασίας στη σχετική φόρμα της «εφαρμογής ασύλου» είναι οι «καταγραφείς». Αρμόδιοι για τη διενέργεια συνεντεύξεων και για τη λήψη αποφάσεων, σε πρώτο βαθμό, επί των αιτημάτων διεθνούς προστασίας (που εκτελούν δηλαδή τη διαδικασία καθορισμού δικαιούχων διεθνούς προστασίας) είναι οι «χειριστές». Αρμόδιες για την εξέταση προσφυγών επί τυχόν αρνητικής απόφασης είναι τριμελείς Επιτροπές Προσφυγών, στο πλαίσιο της Αρχής Προσφυγών.

Με στόχο τη διασφάλιση της ύπαρξης λειτουργικού εθνικού συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης, που διασφαλίζει το δικαίωμα αίτησης ασύλου με ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών αιτούντων άσυλο, η Υπηρεσία Ασύλου θα υλοποιήσει το Σχέδιο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση