Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Παρουσιάστηκε στον Βόλο ο τόμος για τον γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό
Παρουσιάστηκε στον Βόλο ο τόμος για τον γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό

Παρουσιάστηκε στον Βόλο ο τόμος για τον γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό

 

Σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23/1 στο κατάμεστο Πν. Κέντρο, παρουσιάστηκε ο τόμος για τον μακαριστό γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό, έργο του ηγουμένου της   Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου αρχιμ. Εφραίμ, ο οποίος υπήρξε πνευματικό του ανάστημα.

Στην εκδήλωση   παρέστησαν ο μητροπολίτης Δημητριάδος  Ιγνάτιος, ο ηγούμενος γέροντας Εφραίμ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχοι Αχ. Μπέος και Ρήγα Φεραίου ,  εκπρόσωποι των Αρχών και .

Την του τόμου έκανε ο ομότιμος  του Δημοκρίτειου Θράκης ικόλαος Παπαδημητρίου – Δούκας. Αμέσως μετά προβλήθηκε 50λεπτο video, παραγωγής της Μονής Βατοπαιδίου, σχετικά με την ζωή και την Μοναστική πολιτεία του γέροντος Ιωσήφ.

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο γέροντας Εφραίμ, ο οποίος σημείωσε ότι «ο γέροντας Ιωσήφ ήταν ένας άνθρωπος που του άρεσε η αφάνεια». Αναφέρθηκε στις Θεοσημείες που είχε ο γέροντας και του έδειξαν τον δρόμο της μοναχικής αφιερώσεως. Διασώζοντας πτυχές της πνευματικής σοφίας του γέροντος Ιωσήφ, ο π. Εφραίμ μίλησε για το γεγονός της Χάριτος, το οποίο, κατά τον γέροντα Ιωσήφ, έχει τρία στάδια: το πρώτο είναι να φύγει κανείς από τον κόσμο. Το δεύτερο, να βρει ευλαβή Γέροντα, για να τον διδάξει τους τρόπους της ασκήσεως και τα μυστικά της πνευματικής αναβάσεως. Το τρίτο, είναι η εμπειρία των δακρύων, που χαρακτήριζε τον Γέροντα Ιωσήφ, έως το τέλος της ζωής του.

Αναφέρθηκε στον πόθο του γέροντος Ιωσήφ για την αιωνιότητα, γεγονός που τον έκανε να μην φοβάται, αλλά να ποθεί τον θάνατο. Η αλήθεια αυτή αποτυπώθηκε στο χαμογελαστό πρόσωπό του, μετά την κοίμησή του.

Ο π. Εφραίμ έκλεισε τον λόγο του λέγοντας ότι «γίναμε μέτοχοι των ευλογιών του γέροντος Ιωσήφ, ο οποίος δεν βάδισε αβρόχοις ποσί, αλλά βιώνοντας τον Σταυρό του Χριστού, ονειδιζόμενος, θλιβόμενος, κακουχούμενος».

Την εκδήλωση έκλεισε ο   κ. Ιγνάτιος, ο οποίος χαρακτήρισε την παρουσία του γέροντος Εφραίμ στον τόπο «ευλογία» και τόνισε πόσο σημαντικό είναι ένας μοναχός, ένας , να τιμά τον Γέροντά του, όπως πράττει ο ηγούμενος Εφραίμ με τον δικό του Γέροντα. «Οι Γεροντάδες μας σφράγισαν την ζωή μας και καλούμεθα να τους τιμούμε, γιατί μας οδήγησαν στα μονοπάτια της πίστης, της Εκκλ/κής ζωής. Η παρουσία του Γέροντα στην ζωή μας είναι μοναδική και ευλογημένος εκείνος που ζει αυτήν την εμπειρία».

Επίσης αναφέρθηκε στον σύνδεσμο του Γέροντα Εφραίμ με την πόλη του και την Μητρόπολη, καθώς και στην ανάληψη, εκ μέρους του, της πνευματικής καθοδήγησης της  Μονής Ταξιαρχών Πηλίου, όπου μεταφέρει την εμπειρία και την αύρα του Αγιορείτικου μοναχισμού.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση πλαισίωσε κλιμάκιο της Χορωδίας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών, υπό την δ/νση του πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού ιερού αού Αγίου Νικολάου Βόλου  Ευσταθίου Γραμμένου.

"Αλιεύοντας" την είδηση