Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Ορατός ο κίνδυνος εγκλωβισμού στην Ειδομένη
Ορατός ο κίνδυνος εγκλωβισμού στην Ειδομένη

Ορατός ο κίνδυνος εγκλωβισμού στην Ειδομένη

Καθώς έρχεται όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο τα να κλείσουν, κατόπιν πιέσεων των Ευρωπαίων, τα σύνορά τους και για τους πρόσφυγες ή να ελαχιστοποιήσουν τις διελεύσεις των ροών στην , ο κίνδυνος του εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε περιοχές πλησίον της μεθορίου αλλά και στα ενδότερα της χς, αφυπνίζει και παράγοντες που αναμένεται ότι θα κληθούν εκ των πραγμάτων, πρώτοι να διαχειριστούν μια νέα και σύνθετη πραγματικότητα.

Χθες και ενώ στην Ειδομένη η διέλευση προς την ΠΔΜ βάφτηκε με αίμα όταν σε συμπλοκή μεταξύ Πακιστανών και Αφγανών υπήρξε ένας και δύο τραυματίες, στη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του για τους πρόσφυγες, κ. Πέτρος Μαστάς ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο αλλά και δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος για το πρόγραμμα της Αρμοστείας για τους πρόσφυγες και τις δυνατότητες να αντληθούν από αυτό κονδύλια προς τη δημιουργία υποδομών. Οπως είπε, το διετές πρόγραμμα προβλέπει είκοσι χιλιάδες θέσεις υποδοχής στην αρχή, με προοπτική να ξεπεράσουν στο τέλος τις εξήντα έξι χιλιάδες θέσεις που θα δημιουργηθούν υπό τη μορφή ενοικίασης διαμερισμάτων και ξενοδοχείων, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχες οικογένειες ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Μαστάς επισήμανε την αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην προοπτική χρήσης για εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε ανενεργά στρατόπεδα, προοπτική που είχε θεωρηθεί ως μια λύση από δημάρχους της περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Καθώς η Θεσσαλονίκη αναμένεται να αποτελέσει σε περίπτωση που κλείσουν τα και εγκλωβιστούν πρόσφυγες και στην Ελλάδα, λόγω γειτνίασης με τη μεθόριο, «μεγάλο υπαίθριο καταυλισμό» ο κ. έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως η πόλη και η περιοχή πρέπει να προετοιμαστούν για μια τέτοια εξέλιξη.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση