Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νεπάλ: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί, νέος ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ
Νεπάλ: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί, νέος ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ

Νεπάλ: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί, νέος ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ

 

Νέος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, την ώρα που οι νεκροί από τον κύριο σεισμό των 7,9 Ρίχτερ το πρωί του Σαββάτου ξεπερνούν τους 2.000.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαν, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων, μόνο στο Νεπάλ, ανέρχεται στους 1.953 νεκρούς και 4.718 τραυματίες. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων. Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 17 νεκροί. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο γειτονικό Μπανγκλαντές, προκαλώντας σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Με γυμνά χέρια, αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες, οι διασώστες στο Νεπάλ σκάβουν στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο που έπληξε τη χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου για να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν τους νεκρούς, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Στο Νεπάλ η κυβέρνηση κάλεσε άλλες χώρες να αποστείλουν βοήθεια για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό, τον χειρότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 81 χρόνια.

Διεθνής στήριξη στο Νεπάλ

Η διεθνής βοήθεια για το Νεπάλ οργανώνεται με ταχείς ρυθμούς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ως προς την εκτίμηση των αναγκών και την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

Η Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου εξηγεί σε ανακοίνωσή της ότι διαθέτει ήδη μία ομάδα στο Νεπάλ η οποία έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους, ενώ ενισχύσεις ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το . Εθελοντές και το προσωπικό του τοπικού Ερυθρού Σταυρού συμμετέχουν στις για την ανεύρεση επιζώντων και την παροχή βοήθειας στους τραυματίες. Η τράπεζα αίματος του Ερυθρού Σταυρού στο Κατμαντού τροφοδοτεί τις ιατρικές μονάδες της πρωτεύουσας του Νεπάλ, όμως οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες και για τον λογο αυτόν θα ζητήσει βοήθεια από τα γραφεία της Κουάλα Λουμπούρ και του Ντουμπάι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σε πρώτο στάδιο την αποστολή μίας ομάδας αρωγής και αποδέσμευσαν ένα πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής USAID.

Η Νορβηγία δεσμεύθηκε για την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 3,5 εκατομμυρίων .

Καταστράφηκε ολοσχερώς ο πύργος Νταράρα

Σε σύμβολο της «βιβλικής καταστροφής» που προκάλεσε ο φονικός σεισμός έχουν αναγάγει την ολοσχερή καταστροφή του πύργου Νταράρα οι κάτοικοι του Νεπάλ.

Οτι απέμεινε από τον πύργο Νταράρα

Οι εικόνες των αστυνομικών με τους ντόπιους να σκάβουν με τα χέρια ανάμεσα στα χώματα προκειμένου να βρουν αγνοούμενους, εκεί που μέχρι το πρωί του Σαββάτου δέσποζε ο κατάλευκος πύργος, κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας θλίψη και πένθος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι, ενώ ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδε τουλάχιστον δέκα τα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τους σωρούς χώματος και τούβλων.

Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένοσ τον θεό Σίβα.

Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.

Δεκαεπτά νεκροί από στο Εβερεστ

Στον καταυλισμό βάσης του όρους Έβερεστ, όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες ορειβάτες μετά τη που προκλήθηκε από τον σεισμό, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί 17 τα. Ελικόπτερα κατάφεραν να προσγειωθούν στο σημείο νωρίς σήμερα το πρωί, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, και να παραλάβουν τους πρώτους από τους τραυματίες.

Είκοσι δύο ορειβάτες μεταφέρθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο και από εκεί ελικόπτερο παρέλαβε τους 15 και τους μετέφερε στο Κατμαντού. Ο Αμερικανός ορειβάτης Τζον Ράιτερ κατάφερε να επικοινωνήσει με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και επιβεβαίωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, πολλοί εξ αυτών στο κεφάλι.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Νταν Φρέντινμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Google. Η οικογένειά του επιβεβαίωσε ότι ο Φρέντινμπεργκ, που είχε πάει για ορειβασία στο Έβερεστ με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, σκοτώθηκε από τη χιονοστιβάδα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός. Στους καταυλισμούς 1 και 2 του Έβερεστ έχουν αποκλειστεί περίπου 100 ορειβάτες και που αδυνατούν να επιστρέψουν σε χαμηλότερο υψόμετρο καθώς έχει κλείσει η διάβαση του Κούμπου.

kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση