Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Νέα επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex
Νέα επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex

Νέα επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex

Την ένρξη της νές επιχείρησης ταχείας επέμβασης για τη των ελληνικών συνόρων, που θα αντικαταστήσει την κοινή επιχείρηση «Ποσειδών» στο Ανατολικό , ανακοίνωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός .

Το επιχειρησιακό πλάνο της νέας επιχείρησης είχαν συμφωνήσει η διοίκηση του οργανισμού και η ελληνική πλευρά την 17η Δεκεμβρίου. Χθες ο ευρωπαϊκός οργανισμός ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, την δύναμης 293 συνοριοφυλάκων και 15 πλοίων στα ως απάντηση σε πρόσφατο αίτημα της Αθήνας για βοήθεια. Οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες θα μετέχουν στον έλεγχο των νεοεισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων, στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και στον εντοπισμό πλαστών εγγράφων, ενώ στη δύναμη των 293 συνοριοφυλάκων θα υπάρχουν και διερμηνείς από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ο αριθμός των συνοριοφυλάκων που θα αναπτυχθούν θα αυξηθεί σταδιακά σε περισσότερους από 400, καθώς και ο αριθμός των πλοίων, των οχημάτων και άλλου τεχνικού εξοπλισμού, για να βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να διαχειρισθούν τη χωρίς προηγούμενο μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά της Ελλάδας», επισημαίνει ο στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του οργανισμού, έπειτα από αίτημα κράτους-μέλους που αντιμετωπίζει κατάσταση επείγουσας μεταναστευτικής πίεσης, ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αποστείλει ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων για περιορισμένο χρονικό διάστημα στα εδάφη του αιτούντος κράτους-μέλους. Η Ελλάδα υπέβαλε σχετικό αίτημα στις αρχές Δεκεμβρίου. Tο αίτημα συμπεριλαμβανόταν στις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα ύστερα από τις πιέσεις που δέχτηκε από μία σειρά ότι, αν δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το προσφυγικό, θα προέκυπτε θέμα εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση