Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέα δάνεια σε ΟΤΑ για την παράταση του βίου τους
Νέα δάνεια σε ΟΤΑ για την παράταση του βίου τους

Νέα δάνεια σε ΟΤΑ για την παράταση του βίου τους

«Κάτω από το χαλί» κρύβει η κυβέρνηση τα οικονομικά προβλήματα των , δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λάβουν εκ νέου δάνεια, προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Χαρακτηριστικά, οι δήμοι Σαλαμίνας και Γόρτυνας (νομός Ηρακλείου Κρήτης) έχουν μπει ήδη σε πρόγραμμα εξυγίανσης, καθώς ουσιαστικά βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης, και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει και ο δήμος Φαιστού. Ωστόσο, ο αριθμός των που θα μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και τους μισθούς των υπαλλήλων τους, ίσως να είναι χαμηλότερος του αρχικώς εκτιμώμενου (ο πρώην υπ. Εσωτερικών, ίκος Βούτσης, νυν πρόεδρος της Βουλής, την άνοιξη του προηγούμενου έτους είχε αναφέρει ότι στο «κόκκινο» βρίσκονται 10-20 δήμοι) λόγω διευκολύνσεων που δόθηκαν από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με Πράξη ομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), περί τα τέλη Αυγούστου του 2015, ένα μόλις μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους (και άρα βάσει της νομοθεσίας δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία οικονομική πράξη) να το πράξουν δανειζόμενοι εκ νέου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το μέτρο βέβαια δεν εξασφαλίζει την οικονομική τους βιωσιμότητα, αντίθετα τους φορτώνει με μεγαλύτερα χρέη, ωστόσο στελέχη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων () επισημαίνουν ότι τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών δίνονται μόνο εφόσον υπάρχουν κριτήρια που εγγυώνται τη δυνατότητα ς.

Οσον αφορά τους δήμους που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα εξυγίανσης οφείλουν να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση των οικονομικών τους. Οι εν λόγω δήμοι «απαγορεύεται» να πραγματοποιήσουν προσλήψεις, ενώ ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν και σε υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού σε άλλους δήμους έπειτα από παρέμβαση του υπ. Εσωτερικών που θα παρακολουθεί την πορεία των οικονομικών τους και θα ελέγχει τις πράξεις τους. Θα πρέπει δηλαδή σε κάθε περίπτωση να περιορίσουν τα έξοδά τους και να αυξήσουν τα μέσω ακόμα και αύξησης δημοτικών τελών. Πάντως, οι δήμαρχοι ΟΤΑ που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα εξυγίανσης τονίζουν ότι δεν θα λάβουν μέτρα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

Στα οικονομικά τους… όρια

Παράλληλα, πολλοί δήμοι μπορεί να μην έχουν φτάσει σε σημείο πτώχευσης, ωστόσο έχουν σωρευθέντα οικονομικά προβλήματα. Στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες αιτήματα δήμων για ρύθμιση των προηγούμενων δανειακών τους υποχρεώσεων προς το Ταμείο είτε με επιμήκυνση του χρόνου ς έως και 25 έτη, είτε με μείωση επιτοκίων. Αυτή την εβδομάδα αναμενόταν η εξέταση αιτημάτων αναχρηματοδότησης οφειλών οκτώ δήμων, ωστόσο τελικά η συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου αναβλήθηκε. Πάντως, το Ταμείο εξέδωσε ανακοίνωση βάσει της οποίας οι αναχρηματοδοτήσεις που θα εξεταστούν έως και τον Μάρτιο θα ισχύσουν αναδρομικά από την αρχή του έτους.

Πολλοί δήμαρχοι αποδίδουν την επιδείνωση των οικονομικών τους προβλημάτων στην κυβέρνηση, η οποία είχε καθυστερήσει να καταβάλει τους παρακρατηθέντες πόρους (οφειλόμενα από το κράτος κονδύλια από προηγούμενα έτη), οι οποίοι τελικά καταβλήθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου του 2015. Ομως, 27 δήμοι έλα τελικά μειωμένα κονδύλια και 17 εξ αυτών δεν έλα «ούτε ένα ευρώ», εφόσον σύμφωνα με τη νομοθεσία οι παρακρατηθέντες πόροι συμψηφίζονται με τις οφειλές των δήμων προς τρίτους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση