Βρίσκεστε εδώ:  / Uncategorized / ΕΛΛΑΔΑ / Μισές αλήθειες… περνούν από τις μπάρες διοδίων
Μισές αλήθειες… περνούν από τις μπάρες διοδίων

Μισές αλήθειες… περνούν από τις μπάρες διοδίων

Αλλαγές στον χάρτη των διοδίων δεσμεύεται ότι θα φέρει το υπουργείο Υποδομών, το τοπίο των εξαγγελιών του όμως παραμένει ομιχλώδες. Οριστική συμφωνία με τους δύο από τους τέσσερις παραχωρησιούχους δεν έχει ακόμα υπογραφεί παρότι παρουσιάστηκε ως δεδομένη, κάποια από τα «ευεργετικά» μέτρα που εξαγγέλθηκαν… ισχύουν ήδη, ενώ άλλα αφορούν χρονικά μετά τρία χρόνια. Η δε «διαπραγμάτευση» για τη συνολική, οριζόντια μείωση των διοδίων σε όλη τη χώρα θα βρεθεί υπό την αίρεση των τραπεζών και της Ε.Ε., αν ποτέ ολοκληρωθεί.

Οι εξαγγελίες που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, τρεις ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και αφορούσαν αποκλειστικά τις κοινοπραξίες Νέα Οδός και Κεντρική Οδός, έδιναν την εντύπωση ότι επίκεινται σημαντικές αλλαγές. «Σήμερα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συμφωνία αλλαγών για δύο από τις πέντε παραχωρήσεις», ανέφερε, παρουσιάζοντας 8 ενέργειες που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε τη δωρεάν διέλευση από τα πλευρικά διόδια για τους μόνιμους κατοίκους των δήμων Ωρωπού, Θηβαίων και Ορχομενού, την παροχή επιπλέον εκπτώσεων σε όσους χρησιμοποιούν καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Λαμίας (τμήμα Μεταμόρφωσης – Σκάρφειας) για να μεταβούν στον χώρο εργασίας τους και τη δωρεάν διέλευση στα ΑμεΑ.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα εκπονηθεί άμεσα «μελέτη εφαρμογής πλήρως αναλογικών χρεώσεων (ανά χιλιόμετρο διανυόμενης διαδρομής), η οποία και θα εφαρμοστεί στο τέλος της περιόδου κατασκευών», ενώ θα μετατεθεί η λειτουργία των πλευρικών διοδίων Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου για το τέλος του 2018, με παροχή δωρεάν διέλευσης για τους δημότες Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου. Επίσης ότι «ο παραχωρησιούχος θα ανακαλέσει τις ποινικές διώξεις (sic) και τις αγωγικές αξιώσεις κατά των κοινωνικών δικτύων πολιτών και των ανθρώπων που μετείχαν στις κινητοποιήσεις και τα κινήματα».

Τέλος, επανέλαβε την πρόθεσή του για οριζόντια μείωση των διοδίων σε όλο το μήκος των αυτοκινητοδρόμων, σημειώνοντας ότι «για τον λόγο αυτό θα συνταχθεί νέα οικονομοτεχνική μελέτη, θα συμφωνηθεί με τις τράπεζες και θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Οι ανακοινώσεις του, ωστόσο, είχαν μια σειρά από… μισές αλήθειες. Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν έχει ακόμα υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στο Δημόσιο και τους δύο παραχωρησιούχους, ώστε οι όροι αυτοί να λάβουν την τελική τους μορφή. Επομένως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο λ.χ. ότι θα δοθούν δωρεάν διελεύσεις σε όλους τους μόνιμους κατοίκους Ωρωπού, Θηβών και Ορχομενού από όλα τα πλευρικά διόδια, καθώς μεγάλα τμήματα των δήμων αυτών διαθέτουν παραδρόμους. Οσον αφορά τα ΑμεΑ, η εξαγγελία είναι κενή περιεχομένου, καθώς η διέλευσή τους γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια δωρεάν. Για τις αξιώσεις του παραχωρησιούχου από όσους δεν πλήρωναν διόδια, η ανάκληση των ποινικών διώξεων δεν είναι δυνατή εφόσον ο παραχωρησιούχος… δεν έχει δικαστική εξουσία. Αυτό που πιθανότατα έχει σε πρώτο επίπεδο συμφωνηθεί είναι να αποσυρθούν οι αγωγές και να «χαριστούν» όσα από τα διόδια δεν πληρώθηκαν μέχρι κάποια ημερομηνία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εξιχνιάστηκε κλοπή σε ναό στη Βρύναινα Αλμυρού - https://t.co/ceXzjOEYjp -

  • Νεκρός 78χρονος στο Νεοχώρι - https://t.co/fahNLTz7aq -

  • "Κώδωνα κινδύνου"  για τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του κορωναϊού εξαιτίας καταλήψεων στα σχολεία… - https://t.co/kbfujme7pV -

"Αλιεύοντας" την είδηση