Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μοιραία πτήση δυτικά της Κινάρου
Μοιραία πτήση δυτικά της Κινάρου

Μοιραία πτήση δυτικά της Κινάρου

Χθες στις 02.45 τα ξημερώματα, όταν το στίγμα ενός ελικοπτέρου τύπου Agusta Bell 212 με τον διακριτικό αριθμό ΠΝ-28 χανόταν από τις οθόνες του ραντάρ της φρες «Νικηφόρος Φωκάς» από την οποία είχε απονηωθεί, σε όλους όσοι βρίσκονταν στα παραπλέοντα πλοία του στόλου και συμμετείχαν στην νυχτερινή «Αστραπή 2/16» ξύπνησαν μνήμες Ιμίων.

Δυστυχώς, λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί, όταν εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο εκ των τριών αξιωματικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη σε μια πλαγιά στα βορειοδυτικά της νήσου Κινάρου, οι φόβοι όλων επιβεβαιώθηκαν. Υπάρχει, βεβαίως, μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το 1996: στην περιοχή δεν υπήρχαν τουρκικές δυνάμεις, διεξαγόταν μια προγραμματισμένη , γι' αυτό και οι αξιωματικοί του Π.Ν. αναζητούν αν η συντριβή οφείλεται σε βλάβη, ανθρώπινο λάθος ή τον συνδυασμό αυτών των παραγόντων. Οι σοροί που ταυτοποιήθηκαν ανήκουν στον συγκυβερνήτη Κωνσταντίνο Πανανά και τον χειριστή ραντάρ Ελευθέριο Ευαγγέλου, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του Agusta Bell Αναστασίου Τουλίτση συνεχίζονται.

Η χθεσινή νυχτερινή άσκηση «Αστραπή» δεν συνιστά νεωτερισμό για το . Νυχτερινά γυμνάσια με τη συμμετοχή ελικοπτέρων και άλλων πτητικών μέσων του Π.Ν. τελούνται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε ολόκληρο το Αιγαίο και, κυρίως, με πολύ χειρότερες καιρικές συνθήκες. Οπως εξήγησε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, ο κυματισμός ύψους 1,5 μέτρου και άνεμοι έντασης 5-6 μποφόρ δεν αποτελούν κλιματικές συνθήκες που ανησυχούν τα μέσα του Π.Ν. Γι' αυτό τον λόγο και η Επιτροπή Διερεύνησης που συνεστήθη, και αποτελείται από έμπειρους αξιωματικούς και εμπειρογνώμονες του Π.Ν., θα επικεντρωθεί στις πιθανότητες μηχανικής βλάβης ή ανθρωπίνου λάθους. Η του ελικοπτέρου που είχε απονηωθεί στη 01.48 ήταν ο εντοπισμός στόχων επιφανείας στην περιοχή της Κινάρου, η οποία βρίσκεται σε ένα σύμπλεγμα νησίδων ανάμεσα στη Λέρο και την Αμοργό. Η απώλεια του σήματος τού –ευρισκόμενου εκείνη τη στιγμή σε ύψος 390 ποδών– ελικοπτέρου στις 02.45 θορύβησε άμεσα τον παρόντα, επί της φρες «Σπέτσαι», υπαρχηγό του Στόλου Ι. Κορακάκη, ο οποίος έδωσε εντολή για άμεση εκκίνηση των ερευνών. Στις 04.40 εντοπίστηκε το πρώτο θερμικό ίχνος σε δύσβατη περιοχή στα βορειοδυτικά της Κινάρου και στις 07.01 τα πρώτα συντρίμμια.

Βαρύ για τους τρεις οικογενειάρχες

Δύο πιλότοι και ένας μηχανικός του Πολεμικού Ναυτικού ήταν οι επιβαίνοντες του μοιραίου Agusta Bell, που συνετρίβη τα ξημερώματα της Πέμπτης στη νήσο Κίναρο, δυτικά της Λέρου. Ο ένας εξ αυτών καταγόταν μάλιστα από τη Λέρο, ήταν και οι τρεις οικογενειάρχες, ενώ ο ένας περίμενε την άφιξη του δεύτερου παιδιού του. Βαρύ το για τις οικογένειές τους και το από την απώλεια τριών νέων ανθρώπων, οι οποίοι είχαν εμπειρία και μεγάλη αγάπη στο έργο που επιτελούσαν.

Θα γινόταν ξανά πατέρας

Η μοίρα φαίνεται να έπαιξε το δικό της παιχνίδι με τον συγκυβερνήτη, υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά, ο οποίος επιβιβάστηκε την τελευταία στιγμή στο μοιραίο ελικόπτερο, καθώς το αεροσκάφος με το οποίο ήταν προγραμματισμένο να πετάξει ο ίδιος παρουσίασε βλάβη.

Ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, ένας εκ των τριών χειριστών που επέβαιναν στο μοιραίο Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν 34 ετών (είχε γεννηθεί το 1982), άφησε πίσω του ένα παιδί, ενώ περίμενε την άφιξη του δεύτερου. Στην Αρια Ναυπλίου συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Κωνσταντίνου Πανανά έσπευσαν χθες, μόλις επιβεβαιώθηκε η είδηση της ανεύρεσης των δύο σορών των επιβαινόντων του ελικοπτέρου, να συμπαρασταθούν στην οικογένειά του, που ενημερώθηκε επίσημα για το από κλιμάκιο του υπουργείου Αμυνας, που μετέβη στην περιοχή. Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε ακόμη περισσότερο τους δικούς του, οι οποίοι αναζητούσαν τρόπους να παρηγορήσουν την έγκυο σύζυγό του.

pananas-thumb-large1901253_968939999789117_8957655769365886003_n-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση