Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Μια νέα «γέφυρα» στη Μάγχη
Μια νέα «γέφυρα» στη Μάγχη

Μια νέα «γέφυρα» στη Μάγχη

Με φόντο τη στρατιωτική ακαδημία Σάντχερστ, νοτίως του Λονδίνου, ο πρόεδρος της Γαλλίας και η του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν χθες στη σύσφιγξη των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ των δύο κρατών, ενώ οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών συμφωνούσαν στην ενίσχυση της δικής τους συνεργασίας. Αψηφώντας το που έπεσε ξαφνικά, οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν τους στρατιώτες της φρουράς Κόλντστριμ, ενώ εν συνεχεία υπέγραψαν συμφωνία για τη διατήρηση των βρετανικών συνοριακών ελέγχων στο Καλαί.

Το 2003, η Βρετανία είχε μεταφέρει στη Γαλλία τους συνοριακούς ελέγχους, ώστε να μη χρειάζεται να διασχίσουν τη Μάγχη όσοι δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στη Βρετανία. Χθες η συμφώνησε ότι η Βρετανία θα καταβάλει 44,5 εκατ. στερλίνες για φράκτες, κάμερες ασφαλείας και άλλα στο Καλαί και στα γειτονικά λιμάνια. Στο παρελθόν, η Βρετανία είχε υποσχεθεί ότι θα εξετάσει το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στο Καλαί, προκειμένου να υποδεχθεί κάποιους από αυτούς, αλλά καμία σχετική δεν έγινε στη χθεσινή .

Η Βρετανία συμφώνησε επίσης να στείλει τρία Σινούκ της πολεμικής αεροπορίας και δύναμη δεκάδων ανδρών ως ενίσχυση στις γαλλικές αντιτρομοκρατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις νότιες παρυφές της Σαχάρας. Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων, την πολυεθνική ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη που υποστηρίζει ο Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, η δύναμη αυτή «δεν είναι ευρωστρατός», έννοια πολιτικά τοξική στο . Στα σχέδια του Μακρόν για την άμυνα της Ε.Ε. περιλαμβάνεται ένας κοινός αμυντικός προϋπολογισμός και κοινό δόγμα ασφαλείας.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση