Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Είδη πρώτης ανάγκης στους μετανάστες μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ
Είδη πρώτης ανάγκης στους μετανάστες μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Είδη πρώτης ανάγκης στους μετανάστες μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Kλιμάκιο μελών του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σήμερα στο γνωστό σημείο κοντά στη Σούρπη μοιράζοντας είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί, ενώ καθημερινά συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης στα γραφεία (Γαλλίας 6).

Όπως αναφέρεται “Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την όξυνση του ζητήματος της υποδοχής , περίθαλψης και προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων που δημιούργησε η ιμπεριαλιστική υποκίνηση του πόλεμου στη Συρία.

Η απαράδεκτη ξενοφοβική στάση γειτονικών και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που κλείνουν τα σύνορα τους έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, στην Ελλάδα.

Μέσα σε ένα δυσμενές ευρωπαϊκό περιβάλλον ως προς την προσφυγική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο λαός αυτής της χώρας και τα κοινωνικά κινήματα, έχουν δώσει μάχες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους στα νερά του Αιγαίου, αλλάζοντας το κλίμα υπέρ των προσφύγων και της ειρήνης.

Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, ακόμα και σε λεκτικό επίπεδο έχει υποχωρήσει. Την ίδια ώρα που η Ελλάδα της αλληλεγγύης και φιλοξενίας δίνει τη μάχη στην για να μείνουν τα σύνορα ανοιχτά και να υπάρχουν ασφαλείς διάδρομοι για τους ξεριζωμένους, ελάχιστοι και στη χώρα μας επιχειρούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο το ξενοφοβικό δηλητήριο, αντιδρώντας στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας.

Η απόπειρα αυτή πέφτει στο κενό. Σκοντάφτει στους ανθρώπινους φράκτες των χιλιάδων αλληλέγγυων, που δίνουν καθημερινά τη μάχη στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών.

Είναι πιθανό να χρειαστεί και η πόλη μας, ο Βόλος, να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου ανθρωπιστικού ζητήματος μέσα από τη δημιουργία ενός χώρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων όπου θα εξασφαλίζεται η άμεση αντιμετώπιση των αναγκών τους για στέγη, τροφή, υγιεινή και ιατρικές υπηρεσίες.

Πιστεύουμε ότι το ζήτημα αυτό υπερβαίνει κάθε μικροπολιτική σκοπιμότητα και απαιτεί τη συνεννόηση όλων των φορέων της πόλης μας. Εξαιτίας της κρισιμότητας του ζητήματος προσπερνάμε φαινόμενα ανακοινώσεων επικοινωνιακού χαρακτήρα και τις αχρείαστες εντάσεις που εμφανίστηκαν στη δημόσια συζήτηση στην πόλη μας. Προσπερνάμε ακόμα και το φαινόμενο των απαράδεκτων χαρακτηρισμών που απευθύνθηκαν σε δημοτικούς συμβούλους στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στεκόμαστε σε αυτό που μας φαίνεται ως πολύ θετικό γεγονός. Την διαφαινόμενη θέληση όλων των φορέων που εμπλέκονται, για την αναζήτηση μιας λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μιας απάντησης αντάξιας με την του Βόλου. Επισημαίνουμε πως επειδή το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό χρειάζεται η συνεννόηση και η συστράτευση κάθε δύναμης που μπορεί να βοηθήσει.

Καλούμε τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα σε συνεννόηση, με στόχο την απομόνωση των ξενοφοβικών απόψεων και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Θεωρούμε πως η απόφαση για την χωροθέτηση ενός κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων πρέπει να προκύψει μετά από ευρεία των τοπικών φορέων.

Ο Δήμος Βόλου, η περιφέρεια Θεσσαλίας, η Μητρόπολη, οι επιστημονικοί φορείς, τα συνδικάτα, τα κινήματα αλληλεγγύης πρέπει να συμμετέχουν πρωταγωνιστικά σε αυτή τη διαδικασία. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι πρέπει να αναλάβουν το συντονισμό της άμεσης ανθρωπιστικής δράσης μέχρι την πιθανή δημιουργία του κέντρου υποδοχής, αλλά και μετά από αυτήν.

Είναι αυτονόητη η πεποίθηση μας πως σε αυτή τη διαδικασία κινητοποίησης της πόλης για μια απάντηση που θα κλείνει το δρόμο στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία, ενέργειες όπως η σημερινή εισβολή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι απολύτως καταδικαστέες. Ο φασισμός αντιμετωπίζεται μέσα από την κινητοποίηση των δημοκρατικών θεσμών, του μαζικού κινήματος και την απομόνωση του στην και όχι μέσα από καταδρομικού χαρακτήρα πρακτικές”.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα - https://t.co/TpKkYnW7Xh… -

  • #Κολωνός: Συνελήφθησαν ακόμη 7 άτομα για την υπόθεση μαστροπείας #Κολωνός - https://t.co/q28LAXTTPO -

  • Πρόγραμμα Επιστημονικής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας #ΙΚΥ - https://t.co/yxJrtuteta -

"Αλιεύοντας" την είδηση