Βρίσκεστε εδώ:  / Uncategorized / ΕΛΛΑΔΑ / Με λεωφορεία και τρένα για τα σύνορα
Με λεωφορεία και τρένα για τα σύνορα

Με λεωφορεία και τρένα για τα σύνορα

Με αποκλειστικό σκοπό να φτάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας κινήθηκαν χθες οι 2.500 πρόσφυγες που έφτασαν στον Πειραιά χθες το πρωί. Χρησιμοποιώντας λεωφορεία, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο ή ταξί οι πιο εύποροι εξ αυτών, έφυγαν από το λιμάνι με κατεύθυνση το κέντρο της Αθήνας προκειμένου να προμηθευτούν το εισιτήριο για τον Βορρά. Κυρίως τα ΚΤΕΛ προς Θεσσαλονίκη και δευτερευόντως τα τρένα ήταν τα μέσα που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν. Από το πρωί χθες, εκατοντάδες πρόσφυγες σχημάτιζαν μεγάλες ουρές μπροστά στο γκισέ των σταθμών εκδίδοντας ατομικά ή ομαδικά εισιτήρια.

Για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση οι διοικήσεις και των δύο οργανισμών προέβησαν σε έκτακτα μέτρα. Τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ημερησίως εκτελούν έντεκα δρομολόγια από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, αλλά εκτάκτως χθες πραγματοποίησαν σαράντα δύο, δηλαδή κάθε μισή ώρα αναχωρούσε ένα γεμάτο λεωφορείο. «Αναμένουμε μέχρι το βράδυ να μεταφερθούν περίπου χίλια πεντακόσια με χίλια οχτακόσια άτομα», είπε στην «Κ» ο κ. Στέφανος Τσόλης, διευθύνων σύμβουλος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε. «Ερχονται μέχρι τον σταθμό Μακεδονία και από δω μέσω του ΚΤΕΛ Κιλκίς μεταφέρονται στα σύνορα» συμπλήρωσε.

Παρόμοια κατάσταση επικρατούσε χθες το μεσημέρι και στον Σταθμό Λαρίσης, απ’ όπου αναχωρούσαν τα τρένα προς τη Βόρεια Ελλάδα. Στις 11.30 το πρωί έφτασαν στον σταθμό περίπου 450 άτομα, τα οποία ζητούσαν εισιτήριο για Θεσσαλονίκη, ωστόσο σχεδόν όλες οι θέσεις ήταν κλεισμένες από επιβάτες που επέστρεφαν από διακοπές. Οπως αναφέρουν πηγές του ΟΣΕ στην «Κ», ύστερα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, «καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 200 θέσεις για απόψε το βράδυ ενώ οι υπόλοιποι 250 θα αναχωρήσουν με το πρωινό δρομολόγιο των 7. Επιπλέον, για να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη ανάγκη, προσθέτουμε σε όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια επιπλέον δύο βαγόνια αποκλειστικά για πρόσφυγες. Επτά αμαξοστοιχίες αντί για πέντε θα αναχωρούν όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση».

Η ίδια πηγή ανέφερε πως «τα επιβατικά δρομολόγια προς Βελιγράδι έχουν διακοπεί λόγω της κατάληψης των γραμμών της ουδέτερης ζώνης από τους πρόσφυγες και την απαγόρευση εισόδου στη ΠΓΔΜ. Τα εμπορικά δρομολόγια από Πειραιά θα εξυπηρετούνται μέσω Βουλγαρίας».

Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια. Στη συντριπτική τους πλειονότητα μιλούν αγγλικά και έχουν σκοπό, όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη, να φύγουν το συντομότερο από την πρωτεύουσα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού - https://t.co/zRiVyzDgYu -

  • Καλίν: Πότε και πώς θα διεξαχθούν οι διερευνητικές - https://t.co/FagvNzLRZm -

  • Κορωνοϊός: Η επιτυχία των μέτρων θα «κρίνει» το lockdown - https://t.co/uPe1WiLMqI -

"Αλιεύοντας" την είδηση