Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Η «κινεζική» πολυκατοικία της Αθήνας
Η «κινεζική» πολυκατοικία της Αθήνας

Η «κινεζική» πολυκατοικία της Αθήνας

Από την ημέρα που δημοσιεύθηκε το ρεπορτάζ της «Κ» με αναφορά σε κάποιον Κινέζο επενδυτή που έχει σει διαμερίσματα στα Εξάρχεια, όλη η αγορά προσπαθεί να μάθει λεπτομέρειες. Το γεγονός πως μέσα σε λίγες ημέρες όλοι είχαν από μια διαφορετική εκδοχή για το ποιος μπορεί να είναι ο μυστήριος επενδυτής δείχνει, αν μη τι άλλο, πως το real estate κινείται σε ρυθμούς… Κίνας. Μπορεί να μην έχουμε εντοπίσει –ακόμα– τον εν λόγω αγοραστή, αλλά ψάχνοντας βρήκαμε άλλες, εξίσου ενδιαφέρουσες, ιστορίες, όπως αυτή των τριών Κινέζων που έχουν αγοράσει 30 ακίνητα στα Εξάρχεια.

Η πρώτη εκ των επενδυτών βρίσκεται χρόνια στην Ελλάδα και οι άλλοι δύο, , πήραν «χρυσή βίζα» το 2014 και έκτοτε διαμένουν και εκείνοι στην Αθήνα. Βλέποντας πως το συγκεκριμένο της «χρυσής βίζας» έχει πλέον αποκτήσει μεγάλη απήχηση στην πατρίδα τους, συγκέντρωσαν τα χρήματα και τον Δεκέμβριο του '15 αγόρασαν τα 30 ακίνητα. Πρόκειται για μικρά διαμερίσματα (45-50τ.μ.) και κάποια μαγαζιά τα οποία βρίσκονται στο ίδιο , στην οδό Ιπποκράτους. Το συνολικό τίμημα που αναγράφεται στα συμβόλαια είναι 267.500 (με αντικειμενική αξία 1.393.000 ).

Λίγες εβδομάδες μετά την αγορά, μάζεψαν όλους τους ενοίκους σε μια συνάντηση και με τη ενός διερμηνέα τούς ανακοίνωσαν πως τα συμβόλαιά τους δεν θα ανανεώνονταν. Κάποιοι αντέδρασαν, αλλά οι νέοι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να μην δημιουργηθούν εντάσεις. Τους είπαν πως δεν σκόπευαν να κινηθούν και ζήτησαν από όλους να τους πουν πόσο καιρό χρειάζονταν για να βρουν άλλο σπίτι. Προσφέρθηκαν, μάλιστα, να αναλάβουν και το κόστος της μετακόμισης. Πήρε πάνω από ένα χρόνο για να φύγει και ο τελευταίους ένοικος, με τους περισσότερους να αρνούνται να καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα τα οφειλόμενα ενοίκια.

Γενική ανακαίνιση

Τελικά, ένα χρόνο μετά την αγορά, δεκάδες συνεργεία (κυρίως) Κινέζων εργατών ξεκίνησαν μια μεγάλη ανακαίνιση. Κράτησαν την πρόσοψη, αλλά μέσα άλλαξαν τα πάντα. Προς το παρόν τα διαμερίσματα ενοικιάζονται μέσω Αirbnb, αλλά παράλληλα προσπαθούν να πουλήσουν 25 από αυτά. Τα έχουν «γκρουπάρει» έτσι ώστε να έχουν συνολικό τίμημα 250.000 ευρώ – όσο δηλαδή χρειάζεται κάποιος για να βγάλει τη βίζα– και υπολογίζουν πως ο αγοραστής θα έχει ένα εισόδημα της τάξεως των 1.050 ευρώ τον μήνα. Τον περασμένο Μάιο πούλησαν τα πρώτα τρία σε έναν Κινέζο για 250.001 ευρώ. Στόχος τους είναι να βγάλουν κάτι πάνω από 2 εκατ. ευρώ.

«Βλέπετε, όλοι έχουμε καταλάβει πως υπάρχει ψωμί στη “χρυσή βίζα” και θέλουμε όλοι από λίγο», εξηγεί ο Πέτρος Τσανγκ. «Βέβαια κάποιοι, όπως οι επενδυτές των Εξαρχείων, παίρνουν τη φραντζόλα ενώ άλλοι, όπως εγώ, τα ψίχουλα», συμπληρώνει γελώντας σε άπταιστα ελληνικά. Ο ίδιος είναι αυτό που λένε στην αγορά «ατζέντης», συνεργάζεται, δηλαδή, με ελληνικά δικηγορικά και μεσιτικά γραφεία και αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση των συμπατριωτών του που έρχονται σε αναζήτηση ακινήτων.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση