Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Κατηγορηματικά αντίθετη στην κατασκευή σταθμού LNG εντός του Παγασητικού κόλπου η ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Κατηγορηματικά αντίθετη στην κατασκευή σταθμού LNG εντός του Παγασητικού κόλπου η ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Κατηγορηματικά αντίθετη στην κατασκευή σταθμού LNG εντός του Παγασητικού κόλπου η ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

H Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του -Π.Σ. εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην κατασκευή σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εντός του Παγασητικού κόλπου.

Οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από επιστημονικούς φορείς της Μαγνησίας και οι αντιδράσεις τοπικών συλλόγων είναι απόλυτα τεκμηριωμένες, μια και διεθνώς αποκλείεται η κατασκευή σταθμών LNG πλησίον οικισμών, εντός κόλπων ή σε σεισμογενείς περιοχές, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για την του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας των κατοίκων.

Η πριν από δύο χρόνια καταστροφική στο λιμάνι της Βηρυτού,εξαιτίας εύφλεκτων εκρηκτικών υλών λιγότερο επικίνδυνων από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, με πάνω από 200 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, καθώς και πλείστα παραδείγματα σε άλλες περιοχές, καθιστούν αδιανόητη μία τέτοια επιλογή σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η Μαγνησία.

Επιπλέον, η διασάλευση του υδάτινου οικοσυστήματος, η καταστροφή της αλιείας, η επιβάρυνση της ναυσιπλοΐας και των δραστηριοτήτων αθλητισμού και αναψυχής, η υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος είναι μερικοί από τους λόγους που έχουν επιβάλει στην διεθνή πρακτική τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις να κατασκευάζονται και να λειτουργούν σε ανοιχτές και σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ανάλογη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του νέου τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης κατασκευάσθηκε σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της πόλης, σε ανοικτή θάλασσα και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πλησιέστερη ακτή. Σε πλήρη αναντιστοιχία δηλαδή με την απόσταση 340 μ. (!) από την ακτή που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη πρόταση.

Τα ερωτηματικά και η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για αυτή την επένδυση εντείνονται εξαιτίας του γεγονότος ότι, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου, για το δεν έχει ακόμα καν κατατεθεί η απαραίτητη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία θα περιγράφει τους ενδεχόμενους κινδύνους και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η επένδυση, ενώ δεν έχει απαντηθεί αν η επένδυση καλύπτει τις προϋποθέσεις ασφάλειας.

Η περιοχή του είναι πολύ επιβαρυμένη από την λειτουργία βιομηχανικών μονάδων μέσα ή πολύ κοντά στον αστικό ιστό της για να γίνει αποδεκτή μια επένδυση με τόσο προβληματικά και επικίνδυνα χαρακτηριστικά, μακριά από κάθε εφαρμογή καλών διεθνών πρακτικών ασφαλείας.

Ζητά από την κυβέρνηση και όποιον άλλο αρμόδιο θεσμικό φορέα να αναθεωρήσουν την στάση τους αποτρέποντας οριστικά τη δημιουργία μιας τέτοιας διαρκούς πηγής κινδύνων και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση