Βρίσκεστε εδώ:  / Uncategorized / Καθυστερούν οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών
Καθυστερούν οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών

Καθυστερούν οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών

Kαθυστερήσεις παρατηρούνται στις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ενόσω η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί ως προυπόθεση για την εκταμίευση ως το τέλος Οκτωβρίου της δόσης των 800 εκατ.  ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Πληρωμές ύψους 894,2 εκατομμυρίων ευρώ καταβλήθηκαν από την αρχή του έτους ως το τέλος Αυγούστου από το Δημόσιο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, επιστροφές φόρων και για την τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, όταν η απόφαση του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης για την εκταμίευση της δόσης, θέτει ως προαπαιτούμενο καθαρές πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ μόνο για την περίοδο μετά τον Απρίλιο του 2017.

Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν για την ίδια περίοδο έχουν πληρωθεί 513 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης, για εκκρεμείς επιστροφές φόρωνείχαν διατεθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 145 εκατ. ευρώ ενώ οι τελικές πληρωμές (επιστροφές) ανήλθαν σε 108,3 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι χρηματοδοτήσεις προς το ασφαλιστικό σύστημα από την αρχή του έτους έως και τον Αύγουστο ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι τελικές πληρωμές διαμορφώθηκαν σε 272,9 εκατ. ευρώ.

Για τον Αύγουστο μόνο καταβλήθηκαν πληρωμές 94,5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, 54,4 εκατ. ευρώ για τη διευθέτηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και μόλις 3,3 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρου έκαναν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου. Οι επιστροφές φόρων μόνο τον Αυγουστο ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ.

Οι περιορισμένες πληρωμές ήταν ο λόγος για τον οποίο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ανήλθαν στα 3,912 δισ. ευρώ. Όσο για τις επιστροφές φόρου, εκτοξεύτηκαν στα 2,113 δισ. ευρώ από 1,52 δισ. ευρώ τον Ιούλιο λόγω των πρόσθετων απαιτήσεων των φορολογουμένων.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση