Βρίσκεστε εδώ:  / Uncategorized / ΕΛΛΑΔΑ / Καταυλισμοί στις… πλατείες
Καταυλισμοί στις… πλατείες

Καταυλισμοί στις… πλατείες

Χωρίς σχέδιο και χωρίς πόρους, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκεται μπροστά σε ένα «πρωτοφανές κύμα μεταναστών που φθάνει καθημερινά στη χώρα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του. Οι της πρωτεύουσας μετατρέπονται σε καταυλισμούς με πολύ κακές συνθήκες υγιεινής, ελλείψει άλλων υποδομών, και τόσο ο δήμος όσο και η περιφέρεια τονίζουν ότι δεν έχουν αρμοδιότητα επί του θέματος των μεταναστών. Ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει έντονη ανησυχία ζητώντας την άμεση παρέμβαση του κεντρικού κράτους για την κατάσταση που δημιουργείται σε πλατεία Βικτωρίας, Ομόνοια και κυρίως στο Πεδίον του Αρεως. Μάλιστα, αποδίδει την κυβερνητική αδράνεια στο μεταναστευτικό στις ισορροπίες που επιβάλλει η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.

«Οι πρόχειροι καταυλισμοί στην καρδιά της πρωτεύουσας –όσο και αν προσπαθούμε να διατηρήσουμε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης– προσβάλλουν τους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη τύχη και πλήττουν βάναυσα την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της πόλης. Από τις αρχές του έτους επισημαίνω το πρόβλημα αλλά “φωνή βοώντος…”», τονίζει στην «Κ» ο κ. . «Η κυβερνητική αφωνία και αδράνεια επί του θέματος τείνω να πιστέψω ότι οφείλεται στην προσπάθεια να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και να μη θιγούν επίπλαστοι συμβολισμοί που καλλιεργούν κύκλοι του υπουργείου Αμυνας», συμπληρώνει.

Μετά τα νησιά, όπου η διαδικασία ταυτοποίησης κρατά έως και δέκα ημέρες λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων, οι ταξιδεύουν προς την πρωτεύουσα. Μόνο την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται ότι έχουν φθάσει στην Αθήνα περίπου 10.000 άτομα από Μυτιλήνη, Χίο, , αλλά και τα άλλα νησιά. Ενδεικτικά, την προηγούμενη Τετάρτη στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν 1.900 άτομα ενώ ο ελάχιστος αριθμός αφίξεων την ημέρα δεν έπεσε κάτω από τα 400 άτομα. Πόσοι έχουν φύγει; Ουδείς γνωρίζει, εφόσον δεν υπάρχει διαδικασία που να παρακολουθεί την πορεία τους μετά την είσοδο στη χώρα…

Η Αθήνα είναι μόνο ένας σταθμός του ταξιδιού τους προς τη Βόρεια Ευρώπη μέσω Σκοπίων γι’ αυτό και οι περισσότεροι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να καταθέσουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Γνωρίζουν ότι αν καταγραφούν εδώ μπορεί να τους «επιστρέψουν» στη χώρα μας και αυτό δεν το θέλουν. «Ξέρουν ότι υπάρχει οικονομική κρίση, είναι καλά ενημερωμένοι για όλα», λέει Αφγανός που έχει αναλάβει μεταφραστή στο Πεδίον του Άρεως.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογραφή σύμβασης για προώθηση ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου #ηλεκτροκίνηση - https://t.co/b06UOXwDOy -

  • Συνεργασία Δήμων Σκιάθου-Θεσσαλονίκης #ΔήμοςΘεσσαλονίκης #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/pdhi5u2D5s -

  • Νέα  αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   #λίμνηΚάρλα - https://t.co/zoRFQlX82X -

"Αλιεύοντας" την είδηση