Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην Ειδομένη
Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην Ειδομένη

Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην Ειδομένη

Καθώς ο κλοιός των Ευρωπαίων, σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον, με πρώτα βιολιά τις χώρες του Βίζεγκραντ, για επικείμενο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων με την ΠΓΔΜ και τη αρχίζει να σφίγγει, στην διαδραματίζονται ήδη σκηνές από μια μάλλον ζοφερή μελλοντική πραγματικότητα που θα σημάνει μια τέτοια απόφαση των εταίρων. Μετανάστες εγκλωβισμένοι στην ελληνική μεθόριο και οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν στο έδαφος της γείτονος επαναπροωθούνται στην Ελλάδα, φέροντας σοβαρά τραύματα από δαγκωματιές σκύλων. «Περιθάλψαμε τουλάχιστον είκοσι άτομα που έφεραν ουλές από δαγκωματιές σκύλων τις τελευταίες μέρες», ανέφερε στην «Κ» γιατρός-μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη μεθοριακή διάβαση της ς.

Οπως εξήγησε, οι άνθρωποι αυτοί είναι Αφροασιάτες μετανάστες που φτάνουν στη μεθόριο με τη κυκλωμάτων, ανοίγουν με ειδικά ψαλίδια τις νύχτες τρύπες στον φράχτη και περνούν στην ΠΓΔΜ. Η συνοριοφυλακή και ο στρατός των Σκοπίων, με τη συνδρομή αστυνομικών από Σερβία, Ουγγαρία, , Σλοβενία, Αυστρία, χρησιμοποιούν εκπαιδευμένα λυκόσκυλα για την καταδίωξή τους στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα πολλοί εξ όσων αποστέλλονται πίσω στην Ελλάδα να φέρουν εμφανή τραύματα από δαγκωματιές των τετράποδων φρουρών. Διαβλέποντας τον κίνδυνο να καταστεί «σουρωτήρι» ο συνοριακός φράχτης στο πέρασμα της Ειδομένης, τα Σκόπια κατασκευάζουν και δεύτερο αγκαθωτό τείχος, κατά μήκος του πρώτου και σε απόσταση πέντε μέτρων, ώστε οι αστυνομικές και στρατιωτικές περίπολοι να εγκλωβίζουν τους «εισβολείς» στον ενδιάμεσο χώρο.

Με δεδομένο ότι οι μετανάστες που καταφθάνουν στα σύνορα είναι λίγοι, λόγω (και) των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο, η πίεση δεν είναι μεγάλη και τα Σκόπια μπορούν να προβάλουν εαυτόν ως το ασφαλές προκεχωρημένο ευρωπαϊκό οχυρό, αν και δεν λείπουν οι φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενη καταιγίδα. Γιατί, τι θα συμβεί εάν αποφασιστεί να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και εγκλωβιστούν στην επικράτειά της εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένοι που θα επιχειρούν να εισβάλουν μαζικά στον βαλκανικό διάδρομο;

Ούτε όμως και η έδειχνε έως χθες διατεθειμένη να υποκύψει στις πιέσεις της ομάδας του Βίζεγκραντ να κλείσει τα δικά της σύνορα, επικαλούμενη τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που τη δένουν με την Ελλάδα, τα οποία δεν εμφανίζεται πρόθυμη να αποσταθεροποιήσει, όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οικονομικοί παράγοντες και μέσα ενημέρωσης στη Σόφια. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν τις επόμενες μέρες, με δεδομένο μάλιστα ότι η Αυστρία ανακοίνωσε ότι συμπλήρωσε ήδη τον αριθμό των 37.000 προσφύγων που είχε ανακοινώσει ότι θα δεχθεί για φέτος και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της και να ξεκινήσει ντόμινο φραγής σε όλον τον βαλκανικό άξονα.

Εν όψει ανεπιθύμητων εξελίξεων, πάντως, η κατάσταση στην ελληνική μεθόριο αλλά και στα ενδότερα εμφανίζεται συγκεχυμένη. Αγχώδεις κινήσεις και πρωτοβουλίες για την εξεύρεση την ύστατη ώρα χώρων προς δημιουργία κέντρων προσωρινής ή και μονιμότερης παραμονής προσφύγων, προσκρούουν στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, που επιδεικνύουν ξενοφοβικά αντανακλαστικά ερεθιζόμενα από φιλόδοξους αυτοδιοικητικούς, στρατιωτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες. Η δημοτική αρχή της Παιονίας απέτρεψε το Σάββατο την έναρξη εργασιών για τη διαμόρφωση καταυλισμού προσφύγων έξω από το Πολύκαστρο και σε επιστολή της προς τον υπουργό κ. Γ. Μουζάλα ζητεί την… περίφραξη του καταυλισμού της Ειδομένης σε περίμετρο 450 μέτρων. Στη Θεσσαλονίκη οι κινητοποιήσεις κατά του σχεδιαζόμενου κέντρου στα Διαβατά συνεχίζονται και το βράδυ της ς σε ογκώδη εκδήλωση με θέμα… «μένουμε χριστιανοί μένουμε Ελληνες», ο επίτιμος κ. Φραγκούλης διέγνωσε κίνδυνο «προϊούσας ισλαμοποίησης της Ελλάδας και της Ε.Ε.», ενώ ο μητροπολίτης κ. Ανθιμος είπε ότι «θα είναι έγκλημα αν ανακατευτούν άλλοι λαοί και θρησκεύματα στη Θεσσαλονίκη».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση