Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Έκθεση Λαϊκής Ζωγραφικής της Σκοπελίτισσας Βιολέττας Σοφικίτου
Έκθεση Λαϊκής Ζωγραφικής της Σκοπελίτισσας Βιολέττας Σοφικίτου

Έκθεση Λαϊκής Ζωγραφικής της Σκοπελίτισσας Βιολέττας Σοφικίτου

Η ζωγρφικής με τίτλο: «Η Λϊκή Τέχνη της Σκοπέλου με τις πινελιές της Βιολέττας Σοφικίτου» θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00 στο  Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, του Δήμου Βόλου και θα διαρκέσει  μέχρι 2 Δεκεμβρίου 2018.

Την ζωγραφικής διοργανώνει η “Μαγνήτων Κιβωτός” σε συνεργασία με την Μαγνησίας  “ΙΩΝΕΣ” και την υποστήριξη  του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Την παρουσίαση θα κάνουν  οι Βάσσα Παρασκευά, διδάκτωρ ς και Μαρία Τσούπη, φιλόλογος – διδάκτωρ Λαογραφίας, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης θα έχει η  Έλενα Νικηφόρου.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, ενώ τον συντονισμό θα έχει η Βασιλική Τράκη, αρχιτέκτων, μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια μέχρι 2 Δεκεμβρίου 2018, και θα παραβρίσκεται η ίδια η λαϊκή καλλιτέχνις για να υποδέχεται και να ξεναγεί τους επισκέπτες.

Η Λαϊκή  Τέχνη  είναι η «λόγια Τέχνη», όπου είναι καταγεγραμμένες η ιστορία και οι παραδόσεις του τόπου μας και   η Σκόπελος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα αυτό.     Και δεν είναι μόνο η ιστορία που έχει γράψει με το ναυπηγό – μικροτεχνίτη Μπουνταλά, με την οικογένεια Ρόδιου στην αγγειοπλαστική, τους μαχαιράδες Λεμονή και Πατσή και τόσους άλλους, αλλά και με την συνέχιση ως σήμερα πολλών από αυτές τις παραδοσιακές οικογενειακές, που συνεχίζουν αυτές τις δραστηριότητες.

Είναι αρκετοί οι Σκοπελίτες που με  αγάπη και επιμονή συνεχίζουν την τέχνη των παππούδων και των γονιών τους, που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι  βιοποριστική αλλά το μεράκι και η αγωνία να μη χαθεί η παραδοσιακή λαϊκή τέχνη, γεγονός το οποίο τους δίνει δύναμη και θάρρος να συνεχίσουν.

Μάλιστα στο φετινό επετειακό Ημερολόγιο 2018 της «Μαγνήτων Κιβωτού» με τίτλο: «Η Ελληνική Λαϊκή Τέχνη. Από το παρελθόν στο μέλλον», υπάρχει εκτεταμένο αφιέρωμα στην οικογένεια Ρόδιου, που αντιπροσωπεύει τους λαϊκούς και παραδοσιακούς τεχνίτες του νησιού, οι οποίοι στο διάβα τους δημιούργησαν την ιστορία της λαϊκής τέχνης της Σκοπέλου.

Το θεματικό έτος 2018 «Μαγνήτων τέχνες », μπορεί να μετεξελιχθεί ή να αποτελέσει αφορμή για ένα τοπικό δίκτυο λαϊκών τεχνιτών και οικοτεχνίας, όπου προϊόντα, τεχνικές και δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια ιδιαίτερη τοπική αγορά, μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία στους τόπους και χώρους παραγωγής λαϊκών προϊόντων, αλλά και να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων λαϊκών τεχνιτών. Ο πολιτισμός των λαϊκών τεχνών και τα «έργα των χεριών» μπορούν να συναντηθούν και με τον  τουρισμό, να συνυπάρξουν αρμονικά με την τοπική οικονομία και να αποτελέσουν πυλώνας μιας νέας αισθητικής και χρηστικότητας.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», αποφάσισε  να αναδείξει   τον πολιτισμό των λαϊκών τεχνών, τους ανθρώπους  και τα «έργα των χεριών» και στην Σκόπελο.

Η αρχή έγινε με την πρόταση της εκπαιδευτικού Βάσσας Παρασκευά για  την ανάδειξη του έργου της σύγχρονης Λαϊκής Τεχνίτριας της Σκοπέλου, της Βιολέτας Σοφικίτου.

Και στη συνέχεια, έχει προτείνει συνεργασία με το ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ  προκειμένου να διοργανωθούν δύο μεγάλες ανάδειξης συνολικά της Λαϊκής Τέχνης της Σκοπέλου και των σύγχρονων τεχνιτών που συνεχίζουν να δημιουργούν.

Οι δράσεις αυτές θα γίνουν στην αρχή του 2019 στον Βόλο και το προσεχές καλοκαίρι του ιδίου έτους στη Σκόπελο. Θα περιλαμβάνει δε έκθεση αντικειμένων, βιωματική παρουσίαση των τεχνιτών, ομιλίες, με τη συμμετοχή και του πατρός Κωνσταντίνου Καλλιανού, αλλά και προβολές ντοκιμαντέρ.

  Η Βιολέττα Σοφικίτου  

Η Βιολέττα Σοφικίτου γεννήθηκε στη Σκόπελο το 1945  από αγρότες γονείς. Οι δύσκολες περιστάσεις της εποχής, δεν της επέτρεψαν να λάβει αξιόλογη μόρφωση.

Την αγάπη της για τη ζωγραφική, ενέπνευσε ο θείος της Δημοσθένης Γεωργακόπουλος, αγιογράφος και λαϊκός ζωγράφος, αλλά και ο παππούς της που εργάστηκε επί χρόνια στο Άγιος Όρος ως εργάτης.

Ο τελευταίος εντυπωσιασμένος από την τέχνη των φορητών εικόνων και τοιχογραφιών περιέγραφε στη μικρή Βιολέττα τα  θαύματα  των παραστάσεων και τις εκφράσεις των προσώπων των Αγίων.

Πηγή της έμπνευσής της στα καθαρά ζωγραφικά της έργα  αποτελεί το ιστορικό παρελθόν της Σκοπέλου, οι μύθοι και οι θρύλοι του νησιού,  η φύση της Σκοπέλου, ενώ αποτυπώνει τα περισσότερα εκκλησιαστικά μνημεία του νησιού.

Επιπλέον καταγράφει αντιγράφοντας τα διακοσμητικά αντικείμενα που έφερναν οι ποντοπόροι  Σκοπελίτες ναυτικοί για να στολίσουν τα τους:  δίσκους,  γυάλινα σερβίτσια  και κυρίως πιάτα διακοσμητικά που μέχρι σήμερα αρκετά από αυτά κοσμούν εκτός από τα αρχοντικά την εξωτερική τοιχοποιία, αλλά και τα τύμπανα των τρούλων ναών.

Από νεαρή ηλικία, προβληματίστηκε βλέποντας αυτούς τους θησαυρούς να φθείρονται και να αφανίζονται.

Έτσι, ξεκίνησε να «συντηρεί» με τα φτωχά μέσα που διέθετε τα σπασμένα αντικείμενα που της έφερναν οι κάτοχοί τους με μόνη της «αμοιβή» την αντιγραφή και διάσωση του σχεδίου του. Αν και αυτοδίδακτη κατόρθωσε να αποτυπώσει με πιστότητα σχέδια βυζαντινά, ευρωπαϊκά, ισλαμικά και κινεζικά χρησιμοποιώντας πάντοτε ως υλικό ζωγραφικής τα ψυχρά σμάλτα.

Η συλλογή της περιλαμβάνει πάνω από 200 σπάνια σχέδια που αντέγραψε, αλλά και δικά της. Από το 1990 συμμετέχει σε θερινές εκθέσεις που διοργανώνονται από το Δήμο Σκοπέλου.

Μετά το 1999 αρχίζει να γίνεται περισσότερο γνωστή η δουλειά της με αφιερώματα που πραγματοποιήθηκαν στον αθηναϊκό και τον τοπικό τύπο .

Για την ίδια αφιερώματα πραγματοποίησαν και τηλεοπτικοί σταθμοί .

Το 2006 διοργανώθηκε η πρώτη της  έκθεση εκτός Σκοπέλου στο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών Πηλίου, ενώ το 2009 στην πόλη του Βόλου η ΕΘΕ φιλοξένησε τα έργα της στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Κυριαζή.

Τη διοργάνωση και των δύο εκθέσεων επιμελήθηκε η  Βάσσα Παρασκευά, η οποία εδώ και χρόνια προσπαθεί να αναδείξει το έργο της Βιολέττας Σοφικίτου.

Το 2010 συμμετείχε σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο με ζωγραφικά έργα εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

Η συνεισφορά της στην πνευματική ζωή της Σκοπέλου επεκτείνεται με τη δράση της στο φιλανθρωπικό Σύλλογο «H Αγάπη».

Ως μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Δήμου το 1978-2002 εργάστηκε αφιλοκερδώς για τη συντήρηση και τον καλλωπισμό ναών και μονών του νησιού.

Επιπλέον φιλοτέχνησε τέμπλα και κηροστάτες ναών σεβόμενη τη λαϊκή τέχνη των όψιμων μεταβυζαντινών μνημείων του νησιού. Το 2002, εκδόθηκε από το Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου το «Θρύλοι και παραδόσεις», αφιερωμένο σε δεκαοκτώ έργα της με θέματα εμπνευσμένα από την τοπική ιστορία και παράδοση.

Όμως η Βιολέττα φύση καλλιτεχνική γράφει αυθόρμητα και στίχους.

Το 2011 το ποίημά της «Σταθού», παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία από τη Θεατρική Ομάδα του Γυμνασίου Σκοπέλου.

Το 2015-16, εκδόθηκαν από τα περιοδικά «Βίγλα – Πλώρη» και «Ενοριακός Λόγος», αποσπάσματα από τη συλλογή αυτοβιογραφικών της διηγημάτων με τον τίτλο «Αγιολογήματα».

Η μεγάλη της επιθυμία, είναι η καταγραφή των σχεδίων που έχει διασώσει ώστε αυτά να παραμείνουν κτήμα για τις επόμενες γενιές…

Στο τέλος της εκδήλωσης θα κάνει την καταληκτική παρέμβαση ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση