Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εκτεταμένες καταστροφές και δύο νεκροί από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα
Εκτεταμένες καταστροφές και δύο νεκροί από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Εκτεταμένες καταστροφές και δύο νεκροί από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Εκτεταμένες καταστροφές και δύο νεκρούς άφησε πίσω της η κακοκαιρία που πλήττει ολόκληρη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά της τις έντονες βροχοπτώσεις, που με τη σειρά τους προκάλεσαν πλημμύρες σε αρκετές περιοχές και τους ισχυρούς ανέμους. Πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο για τους κατοίκους της Καλαμάτας και ο ανεμοστρόβιλος που ωστόσο δεν άφησε πίσω του θύματα.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ένας 52χρονος βοσκός βρέθηκε νεκρός στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας. Όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί ο άνδρας χτυπήθηκε από τον κεραυνό αφού βρέθηκε με καμμένες τρίχες στο κεφάλι, το σώμα και το μπουφάν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος άντρας είχε βγει το πρωί με τα πρόβατά του στην περιοχή Ξηροκάμπι, και όταν ξέσπασε η καταιγίδα προσπάθησε να προφυλαχθεί πηγαίνοντας κάτω από ένα , το οποίο, όμως, χτυπήθηκε από κεραυνό. Τον άτυχο άνδρα βρήκε νεκρό ο γιος του, κοντά στην Ιερά Μονή Μαλεβής. Ο 52χρονος έχει διακομιστεί στην Ιατροδικαστική υπηρεσία Κορίνθου, προκειμένου να γίνει νεκροψία-νεκροτομή.

Επίσης, μια γυναίκα 73 ετών βρέθηκε νεκρή το πρωί στη Σαλαμίνα, όπου φέρεται να έχασε τη ζωή της λόγω της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με το τύπου της ς, οι πυροσβέστες εντόπισαν την γυναίκα στη μέση του δρόμου και αναφέρουν ότι πέθανε από χτύπημα κεραυνού.

Μεγάλες καταστροφές στην Καλαμάτα από τον ανεμοστρόβιλο

Το πρωί της Δευτέρας εκδηλώθηκε περιφερειακά της Καλαμάτας ανεμοστρόβιλος, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί πολιτών. Στη Νέα Είσοδο της πόλης και στην περιοχή Ασπροχώματος, όπου επικεντρώθηκε η καταστρεπτική μανία του ανεμοστρόβιλου, οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες και κτήματα είναι τεράστιες, ενώ ο ανεμοστρόβιλος «ξεθεμέλιωσε» ακόμη και τα μνήματα του κοιμητηρίου Ασπροχώματος.

Αυτός ο ανεμοστρόβιλος «ήταν ένας πραγματικός πρωινός διάβολος. Στο πέρασμά του παρέσερνε νταλίκες, αυτοκίνητα, σκεπές εργοστασίων, στύλους της ΔΕΗ, έσπαγε τζαμαρίες καταστημάτων, ξερίζωνε δέντρα, ακόμη και βαριά μηχανήματα εκσφενδόνιζε» δήλωσε στο ΑΠΕ – ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επικεφαλής συνεργείων του δήμου και τριμελούς ς από τις τεχνικές υπηρεσίες επικουρεί τις αρμόδιες υπηρεσίες (περιφέρεια και ΕΛΓΑ) στην καταγραφή των ζημιών.

«Ζητάμε βοήθεια από το Κράτος, ζητάμε να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή μας θεομηνιόπληκτη» είπε ο κ. Νίκας, που εκτιμά πως οι ζημιές σε επιχειρήσεις και καταστήματα είναι τέτοιες που σε πολλές περιπτώσεις δεν αποκαθίστανται. «Μιλάμε για ολική καταστροφή και απαιτείται η συνδρομή της Πολιτείας» συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Η Αστυνομία επελήφθη άμεσα στη διαχείριση της κατάστασης. Μέχρι στιγμής έχει αποκατασταθεί μερικώς η κυκλοφορία από την στην είσοδο της πόλης, και η Τροχαία εκτρέπει την κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Αθηνών (παλαιά εθνική οδός), όπου κι εκεί η κυκλοφορία ακόμη εμποδίζεται από πτώση κολώνας της ΔΕΗ.

Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας προβαίνουν ήδη στην καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις και γεωτεχνικοί της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στις αγροτικές καλλιέργειες (θερμοκήπια – ανθοκήπια και ελαιόδενδρα).

«Ζητάμε η πολιτεία να κηρύξει την περιοχή πληγείσα και να συνδράμει τους επαγγελματίες εκεί που υπέστησαν σημαντικές ζημιές, σε πολλές περιπτώσεις και ολική καταστροφή» δήλωσε στο ΑΠΕ – η αντι Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.

«Βομβαρδισμένο» τοπίο η Σκάλα Λακωνίας

Απελπιστικές εικόνες καταστροφής παρουσιάζει η πόλη της Σκάλας, στα σημεία απ' όπου πέρασε ο ανεμοστρόβιλος, σήμερα τα ξημερώματα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Εκτός από την πόλη της Σκάλας, ζημιές έχουν προκληθεί και στα χωριά Έλος, Λεήμονας και Αστέρι.

Στον αστικό ιστό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ευρώτα Ηλίας Παναγιωτακάκος, έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές περισσότερες από εκατό επιχειρήσεις, ενώ πολλά είναι τα σπίτια των οποίων έχουν ξηλωθεί οι σκεπές κι έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί στο εσωτερικό. Σε ότι αφορά τους τραυματίες, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, -εκτός από έναν που είναι σοβαρότερα, χωρίς όμως να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του- ήταν ελαφρά τραυματισμένοι και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Επιπλέον ο κ. Παναγιωτακάκος ανέφερε ότι έχει καταστραφεί ένας καταυλισμός Ρομά στην περιοχή, ενώ μεγάλες είναι και οι ζημιές σε καλλιέργειες, όπου έχουν ξηλωθεί αρκετά στρέμματα με θερμοκήπια κι έχουν ξεριζωθεί ολόκληροι μπαξέδες με πορτοκαλιές.

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως η κατάσταση είναι απελπιστική και υπάρχει ρεύματος στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αφού έχουν πέσει κι άλλου έχουν κοπεί στη μέση κολώνες της ΔΕΗ και συνεργεία της επιχείρησης έχουν φτάσει και προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Ακόμα και η κυκλοφορία μέσα στην πόλη σε κάποιους δρόμους είναι δύσκολη από τα αυτοκίνητα που έχει μετακινήσει ο ανεμοστρόβιλος, τα δένδρα που έχει κόψει και τις στέγες πολλών σπιτιών που έχει ξηλώσει και εκσφενδονίσει.

Έχουν συγκροτηθεί συνεργεία του δήμου Ευρώτα και της αντιπεριφέρειας Λακωνίας και μαζί με την Πυροσβεστική, όπου έχει φτάσει από νωρίς με δυνάμεις από τις υπηρεσίες του Γυθείου, της Αρεόπολης και της Σπάρτης, παρεμβαίνουν προκειμένου να καταγράψουν, αλλά και να αποκαταστήσουν ζημιές που έχουν προκληθεί και βέβαια να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες πολίτες.

Πηγή: kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση