Βρίσκεστε εδώ:  / Uncategorized / ΕΛΛΑΔΑ / Εκτακτο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. στην Κω
Εκτακτο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. στην Κω

Εκτακτο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. στην Κω

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης έθεσε στην η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πολυήμερη παραμονή χιλιάδων Σύρων προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο νησί.

Με διαταγή του αρχηγού του Σώματος κ. Δημήτρη Τσακνάκη μετέβη στην κλιμάκιο 12 αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής με επικεφαλής την προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών του Αρχηγείου κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. του κλιμακίου δεν είναι άλλη από την επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποίησης των περίπου 7.000 Σύρων προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εδώ και αρκετές εβδομάδες στο νησί περιμένοντας να τους δοθεί το έγγραφο που βεβαιώνει την αναστολή (για έναν ή έξι μήνες) της ποινικής τους δίωξης (σ.σ. το γνωστό «laissez passe»). Ο δήμος Κω παραχώρησε στους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ειδικούς χώρους στο κλειστό γυμναστήριο και το παλιό γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης προκειμένου να «τρέχει» εκεί η διαδικασία ταυτοποίησης και όχι στο Α.Τ. Κω που φυσικά δεν διαθέτει τις για να φέρει σε πέρας την .

Αρμόδια αστυνομική πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι η «έκτακτη» διαδικασία ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της νύχτας και στις 4 τα ξημερώματα είχαν ταυτοποιηθεί 750 . Στόχος του ειδικού κλιμακίου της ΕΛ.ΑΣ. είναι σήμερα να φύγουν με τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων με προορισμό τον Πειραιά 1.500 και μέχρι την Παρασκευή οι περισσότεροι από τους 7.000 αλλοδαπούς που βρίσκονται εδώ και πάνω από μια εβδομάδα με δέκα ημέρες στο νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δύναμη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής που μετέβη εκτάκτως στην Κω συγκαταλέγεται και αραβόφωνος αστυνομικός.
Χθες, πάντως, η έκτακτη διαδικασία διακόπηκε εξαιτίας επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ αλλοδαπών αλλά και ανάμεσα σε και αστυνομικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προσπάθεια να απωθήσουν το εξαγριωμένο πλήθος των αλλοδαπών αστυνομικοί που μετείχαν στη διαδικασία ταυτοποίησης χρησιμοποίησαν ακόμα και πυροσβεστήρες, απομακρύνοντάς τους με πίδακες πυροσβεστικής σκόνης. Γι’ αυτό εξάλλου αποφασίστηκε να μεταφερθούν εκτάκτως στην Κω με στρατιωτικό αεροπλάνο C-130 δύο διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης) με εντολή να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και να αποφευχθούν νέα έκτροπα, όπως αυτά που καταγράφηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον ελληνικό και διεθνή Τύπο.

Ταυτόχρονα, αστυνομικά οχήματα επρόκειτο να μεταφερθούν στην Κω με πλοίο της εταιρείας Blue Star που θα αναχωρούσε χθες βράδυ από το λιμάνι του Πειραιά. Την ίδια στιγμή ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε (ήδη από χθες) διαταγή για άμεση ενίσχυση με 250 και πλέον αστυνομικούς των υπηρεσιών στα του Ανατολικού Αιγαίου. Προκειμένου η διαδικασία να «τρέξει» άμεσα, οι αστυνομικοί θα μεταβούν ως αποσπασμένοι στα του Ανατολικού Αιγαίου και στις έκτακτες κρίσεις του Οκτωβρίου θα ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό των κατά τόπους αστυνομικών υπηρεσιών. Οπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων () κ. Γρηγόρης Γερακαράκος (είχε για το θέμα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.) στην αστυνομική περιφέρεια Δωδεκανήσου θα μετατεθούν περίπου 110 αστυνομικοί και οι υπόλοιποι 140 και πλέον ένστολοι θα ενισχύσουν τις αστυνομικές υπηρεσίες σε Σάμο, Χίο, .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στο Βόλο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ #Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - https://t.co/vHkjLxwJbJ -

  • Άρση μέτρων: Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες - https://t.co/a7Ygbn7bsY -

  • Με τραύμα στο κεφάλι 24χρονος #δικυκλιστής στο ΑΓΝΒ #δικυκλιστής - https://t.co/kdxdCFg9yp -

"Αλιεύοντας" την είδηση