Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Διαθέσιμα δωμάτια ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο
Διαθέσιμα δωμάτια ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο

Διαθέσιμα δωμάτια ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο

Λιγότερα, σε ποσοστό τουλάχιστον 20%, θα είναι τα ταξίδια των Ελλήνων στο εσωτερικό της χώρας κατά τη φετινή περίοδο σε σχέση με το 2014, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης. Η «κατάρρευση» της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς ξεκίνησε μετά την επιβολή των capital controls με μαζικές ακυρώσεις τον προηγούμενο μήνα αλλά και με καθίζηση στην εισροή νέων κρατήσεων.

Η κινητικότητα που παρατηρείται ενόψει Δεκαπενταύγουστου, κλασική περίοδο διακοπών των Ελλήνων, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορέσει να καλύψει τις απώλειες των προηγούμενων ημερών και του υπόλοιπου της σεζόν σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά. Ζήτηση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες για προορισμούς με οδική πρόσβαση, όπως, για παράδειγμα, στην Εύβοια, στο Πήλιο, στην Πιερία, στη Λακωνία και στη Χαλκιδική. Επίσης, ενδιαφέρον για κρατήσεις από Ελληνες υπάρχει και για των Κυκλάδων, το οποίο όμως περιορίζεται στην περίοδο λίγο πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Χαρακτηριστικά

Στα χαρακτηριστικά της εγχώριας αγοράς περιλαμβάνεται η συρρίκνωση των ημερών των διακοπών, οι λιγότερες καταναλώσεις και η επιλογή λύσεων σε συγγενών και φίλων. Η κρίση έχει απλωθεί και στον χώρο των ενοικιαζόμενων δωματίων παρότι οι έχουν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ σε αρκετές των περιπτώσεων πέφτουν ακόμη πιο κάτω έπειτα από διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος, Κωνσταντίνο Μπρεντάνο, τα τηλέφωνα για κρατήσεις στα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο σε καθημερινή βάση, όταν άλλες χρονιές τέτοια εποχή έφθαναν τα 15 την ημέρα. Μειωμένη είναι και η ροή των κρατήσεων που γίνονται μέσω εξειδικευμένων διαδικτυακών τόπων. Σε περιοχές που εξαρτώνται από την εγχώρια αγορά υπάρχει διαθεσιμότητα δωματίων ακόμη και τις ημέρες της Παναγίας. Επιπλέον, ο κ. Μπρεντάνος αναφέρει ότι οι κρατήσεις από την ελληνική αγορά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια κινούνται σε πτωτική τροχιά και σε περιοχές με δυνατό το στοιχείο του εισερχόμενου τουρισμού, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κρήτη. Και αυτό παρότι υπάρχει πληθώρα επιλογών μέσα από τις 380.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

Πάντως, ο ίδιος επισημαίνει ότι η πτώση των κρατήσεων στις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις οφείλεται και στο γεγονός της έξαρσης του φαινομένου των παράνομων καταλυμάτων. Ο κ. Μπρεντάνος εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 200.000 παράνομα καταλύματα. Παράλληλα, τονίζει ότι η παρουσία αυτών των καταλυμάτων στην αγορά δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν επιβαρύνονται με τη φορολογία που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των νομίμως λειτουργουσών επιχειρήσεων. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά «πρέπει επιτέλους να μπει μία τάξη στον χώρο της διαμονής και να υπάρξει προστασία των νόμιμων επιχειρήσεων που καλούνται να σηκώσουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη σε αντίθεση με όσους παρανομούν, οι οποίοι δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του κράτους, ενώ πολλοί εξ αυτών καταθέτουν τα μισθώματα σε λογαριασμούς του εξωτερικού».

Σε σχέση με τα πρόστιμα, προσθέτει ότι μπορεί να είναι υψηλά, φθάνοντας έως 50.000 ευρώ για περιπτώσεις λειτουργίας παράνομων δωματίων, αλλά επί της ουσίας, αφού δεν γίνονται έλεγχοι για την επιβολή ποινών, είναι σαν να μην υπάρχουν.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση