Βρίσκεστε εδώ:  / Uncategorized / ΕΛΛΑΔΑ / Αμεσα τα κονδύλια για μετανάστες
Αμεσα τα κονδύλια για μετανάστες

Αμεσα τα κονδύλια για μετανάστες

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την άμεση εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη μετανάστευση. Στη χθεσινή των συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης με τον επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο αποφασίστηκε να υπογραφεί και να κοινοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό στην Κομισιόν υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τη στελέχωση (με 35 άτομα) της νέας Εθνικής Διαχειριστικής Αρχής, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η αποδέσμευση κοινοτικών πόρων.

Αρχικά πρόκειται να εκταμιευθεί ποσό ύψους περίπου 30 εκατ. από το πακέτο των 470 εκατ. που ενέκρινε -αρχές Αυγούστου- η Κομισιόν για τη του ελληνικού action plan για τη μετανάστευση, την περίοδο 2015-2020. Κυβερνητική πηγή προέβλεψε ότι η νέα διαχειριστική Αρχή θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος Αυγούστου και αποκάλυψε ότι θα έχει ως έδρα στην αρχή της Λ. Βουλιαγμένης. Η διαδικασία για τη δημιουργία ενιαίας διαχειριστικής Αρχής, που θα αντικαθιστούσε τις επιμέρους Αρχές των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2014. Ωστόσο η ίδρυση του φορέα θεσμοθετήθηκε πριν από έναν μήνα.

Χθες, εξάλλου, κυβερνητικά στελέχη έθεσαν στον Ελληνα επίτροπο και το θέμα της πρόσθετης-έκτακτης χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την άμεση αντιμετώπιση συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στο Ανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση έχει προ δεκαπενθημέρου υποβάλει πρόταση για έκτακτη , ύψους 2,7 εκατ. , στην Κομισιόν, η οποία μέχρι χθες δεν είχε απαντήσει. Μάλιστα, προκειμένου το αίτημα να μη σκοντάψει εκ νέου στο θέμα της μη έγκαιρης λειτουργίας της νέας αρχής, το αίτημα για έκτακτη υπεβλήθη διαμέσου της για τους Πρόσφυγες. Κοινοτικές πηγές δήλωσαν χθες στην «Κ» ότι το σχετικό αίτημα θα εξεταστεί άμεσα από την Κομισιόν. Ταυτόχρονα, καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε ότι η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου μετέφερε την ενόχλησή της στον κ. Αβραμόπουλο για τις προχθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν Νατάσας Μπερτό («η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει οικονομικά την Ελλάδα, εφόσον της ζητηθεί»).

Κυβερνητική πηγή επισήμανε ακόμα ότι σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση με την Επιτροπή για το ενδεχόμενο μετατροπής κάποιων από τα υφιστάμενα κέντρα κράτησης σε ανοικτές δομές φιλοξενίας. Το θέμα είναι σύνθετο, καθώς προϋπόθεση για την προ ετών διάθεση κοινοτικών πόρων με σκοπό την κατασκευή κλειστών κέντρων ήταν να παραμένουν έως τέτοια για 10 έτη. Η μετατροπή τους σε ανοικτές δομές δεν προβλέπεται παρά μόνο με την επιστροφή μέρους των χρημάτων που διατέθηκαν για την κατασκευή τους. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί κάποια οριακή αλλαγή στη χρήση των κέντρων κράτησης, μέσω λεπτών νομικών διατυπώσεων και χειρισμών. Στο μεταξύ προωθείται η δημιουργία στην ηπειρωτική χώρα καταυλισμών για τη φιλοξενία προσφύγων από τη , ταυτόχρονα με τη σύσταση περιφερειακών γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογραφή σύμβασης για προώθηση ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου #ηλεκτροκίνηση - https://t.co/b06UOXwDOy -

  • Συνεργασία Δήμων Σκιάθου-Θεσσαλονίκης #ΔήμοςΘεσσαλονίκης #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/pdhi5u2D5s -

  • Νέα  αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   #λίμνηΚάρλα - https://t.co/zoRFQlX82X -

"Αλιεύοντας" την είδηση