Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Αύξηση ανεργίας παρά τη μείωση των μισθών διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ
Αύξηση ανεργίας παρά τη μείωση των μισθών διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ

Αύξηση ανεργίας παρά τη μείωση των μισθών διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ

«Πολύ δύσκολη» χρακτηρίζει την κατάσταση στην ελληνική εργασίας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) καθώς η χώρα μας διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης (50%) μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, την υψηλότερη (25,6% τον Μάρτιο) και τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό ως ποσοστό του μέσου μισθού (45%). Στην του Οργανισμού για τις προοπτικές απασχόλησης (Employment Outlook 2015) αναφέρεται ότι ενώ στις αρχικές εκτιμήσεις διαφαίνονταν κάποια σημάδια βελτίωσης έως το τέλος του 2016, οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν την αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με την , το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, μόλις 50%. Αρνητική πρωτιά εμφανίζει η χώρα μας και στο ποσοστό ς, 25,6% τον Μάρτιο, ενώ οι τρεις στους τέσσερις ανέργους αναζητούν εργασία για περισσότερο από ένα χρόνο. Η νεολαία της Ελλάδας επλήγη πολύ βαριά από την οικονομική κρίση, καθώς σχεδόν το 50% των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών είναι άνεργοι, ένα ποσοστό υπερτριπλάσιο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, το 27% των νέων ηλικίας 15 – 29 ετών ήταν χωρίς εργασία και χωρίς κατάρτιση ή εξειδίκευση. Αν και το σχετικό ποσοστό ήταν ιστορικά υψηλότερο στην Ελλάδα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, η διαφορά εκτινάχθηκε από τις 3 στις 13 ποσοστιαίες μονάδες από την έναρξη της κρίσης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, υψηλά ποσοστά ανεργίας τα οποία θα κινούνται άνω του 20%, θα έχουν η Ελλάδα αλλά και η δεύτερη , τουλάχιστον έως το τέλος του 2016.
Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν παρ' ότι οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων με κατώτατο μισθό είναι πολύ χαμηλές. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2012 κατά 22% για τους εργαζομέ άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους νεότερους είχε ως ο λόγος του κατώτατου προς τον μέσο μισθό να πέσει στο 45%, που είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (50%). Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι υψηλές ασφαλιστικές και η έλλειψη εργασιακών επιδομάτων, οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων με κατώτατο μισθό είναι πολύ χαμηλές, σημειώνει η έκθεση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση