Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Αύξηση ανεργίας παρά τη μείωση των μισθών διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ
Αύξηση ανεργίας παρά τη μείωση των μισθών διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ

Αύξηση ανεργίας παρά τη μείωση των μισθών διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ

«Πολύ δύσκολη» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας ο Οργανισμός ς Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) καθώς η χώρα μας διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό ς (50%) μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, την υψηλότερη ανεργία (25,6% τον Μάρτιο) και τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό ως ποσοστό του μέσου μισθού (45%). Στην έκθεση του Οργανισμού για τις προοπτικές ς (Employment Outlook 2015) αναφέρεται ότι ενώ στις αρχικές εκτιμήσεις διαφαίνονταν κάποια σημάδια βελτίωσης έως το τέλος του 2016, οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν την αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό απασχόλησης στην είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, μόλις 50%. Αρνητική πρωτιά εμφανίζει η χώρα μας και στο ποσοστό ανεργίας, 25,6% τον Μάρτιο, ενώ οι τρεις στους τέσσερις ανυς αναζητούν εργασία για περισσότερο από ένα χρόνο. Η νεολαία της ς επλήγη πολύ βαριά από την , καθώς σχεδόν το 50% των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών είναι , ένα ποσοστό υπερτριπλάσιο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, το 27% των νέων ηλικίας 15 – 29 ετών ήταν χωρίς εργασία και χωρίς κατάρτιση ή εξειδίκευση. Αν και το σχετικό ποσοστό ήταν ιστορικά υψηλότερο στην Ελλάδα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, η διαφορά εκτινάχθηκε από τις 3 στις 13 ποσοστιαίες μονάδες από την έναρξη της κρίσης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, υψηλά ποσοστά ανεργίας τα οποία θα κινούνται άνω του 20%, θα έχουν η Ελλάδα αλλά και η δεύτερη Ισπανία, τουλάχιστον έως το τέλος του 2016.
Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν παρ' ότι οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων με κατώτατο μισθό είναι πολύ χαμηλές. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2012 κατά 22% για τους εργαζομέ άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους νεότερους είχε ως αποτέλεσμα ο λόγος του κατώτατου προς τον μέσο μισθό να πέσει στο 45%, που είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (50%). Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι υψηλές ασφαλιστικές και η έλλειψη εργασιακών επιδομάτων, οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων με κατώτατο μισθό είναι πολύ χαμηλές, σημειώνει η έκθεση.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση