Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Αυστηρότερη διαδικασία εισαγωγής μεταχειρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων
Αυστηρότερη διαδικασία εισαγωγής μεταχειρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων

Αυστηρότερη διαδικασία εισαγωγής μεταχειρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων

Περισσότερες βεβιώσεις κι δικαιολογητικά θα απαιτούνται πλέον για την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αλλαγή η οποία προωθείται με στόχο να περιορίσει τα φαινόμενα εξσης των καταναλωτών, την απώλεια φορολογικών εσόδων, αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Μάλιστα, αν και η αγορά αυτοκινήτου εκτιμά ότι θα αυξηθεί ο διοικητικός φόρτος για τις εταιρείες, βλέπει θετικά τις προτεινόμενες .

Τι προβλέπεται

Ειδικότερα, στο υπό επεξεργασία του υπουργείου Μεταφορών προβλέπεται, πριν από τον τελωνισμό μεταχειρισμένου επιβατηγού ή ελαφρού φορτηγού, η υποχρεωτική υποβολή βεβαίωσης του Ελληνα κεντρικού αντιπροσώπου για το ποιος είναι ο τύπος και το μοντέλο του αυτοκινήτου, όπως και ο εξοπλισμός αυτού. Ομοίως βεβαίωση για την αντιρρυπαντική τεχνολογία με την οποία είναι εξοπλισμένο το .

Τι διασφαλίζουν οι βεβαιώσεις αυτές; Οτι θα πληρωθεί ο φόρος που πραγματικά αναλογεί, καθώς είναι συχνό το φαινόμενο ένα εισαγόμενο μεταχειρισμένο να δηλώνεται ως μικρότερου κυβισμού, με «φτωχό» εξοπλισμό ή και νεότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, έτσι ώστε να καταβάλλεται μικρότερος εισαγωγικός φόρος.

Επιπλέον, πριν από την ταξινόμηση απαιτούνται τα ακόλουθα έγγραφα:

• Βεβαίωση της Αρχής που εξέδωσε την ξένη κυκλοφορίας, στην οποία να βεβαιώνονται:

α) Η έγκριση τύπου με βάση την οποία ταξινομήθηκε το .

β) Τα στοιχεία κυβισμού, εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και οδηγίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που καλύπτει το όχημα.

γ) Η ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης.

δ) Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Η παραποίηση των παραπάνω στοιχείων γίνεται συχνά όχι μόνο για την καταβολή μικρότερου φόρου εισαγωγής, αλλά και για την πληρωμή χαμηλότερων τελών κυκλοφορίας, για να έχει το αυτοκίνητο μικρότερο τεκμήριο ή ακόμη και να κυκλοφορεί ελεύθερα με ότι είναι τεχνολογίας 5, ενώ είναι παλαιότερης.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση