Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Αδιέξοδο με τους μετανάστες που εγκλωβίζονται στη χώρα
Αδιέξοδο με τους μετανάστες που εγκλωβίζονται στη χώρα

Αδιέξοδο με τους μετανάστες που εγκλωβίζονται στη χώρα

Έφθσε η ώρ που οι μετανάστες σταμάτησαν να «εξαφανίζονται». Αντίθετα, όλο και περισσότεροι συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα χωρίς να υπάρχει καμία φιλοξενίας και διαχείρισής τους. Πολλοί από εκείνους που επέστρεψαν από την Ειδομένη προχθές, περίπου 2.500, εγκατέλειψαν το Ελληνικό ή το Τάε Κβον Ντο προς άγνωστη κατεύθυνση, προφανώς αναζητώντας άλλους τρόπους διαφυγής. Πρόκειται ωστόσο για ανθρώπους που μέσα σε λίγες ημέρες λήγουν τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα και θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ταυτόχρονα 4.000 νεοεισερχόμενοι έφθασαν χθες από τα στην Αθήνα. Οσο το πρόβλημα διογκώνεται, αυξάνονται και οι αντιδράσεις. Οι δήμαρχοι Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου με ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα διαμαρτύρονται έντονα «για την αυξανόμενη μεταφορά παράνομων μεταναστών στη Νότια Αθήνα, στα γήπεδα χόκεϊ του Ελληνικού και Τάε Κβον Ντο του Παλαιού Φαλήρου». Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση εξέφρασε χθες και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος , που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. «Δεν πρόκειται ως δήμαρχος Αθηναίων να ανεχθώ να επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2012 και 2013 όταν άνθρωποι, χωρίς στοιχειώδη μέσα βιοπορισμού, περιπλανούνταν στην Αθήνα, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση.

Ο κ. ανέδειξε και το θέμα του εγκλωβισμού τους στην πόλη χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές. «Μεταφέρονται μαζικά στην Αθήνα και διασπείρονται στο κέντρο της πόλης. Οι διαβεβαιώσεις ότι θα παρέμεναν σε κάποιους χώρους, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν, εφόσον δεν ήταν σε χώρους κλειστής φιλοξενίας», τόνισε.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εκτίμηση χθες του επικεφαλής του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδρά, ότι «κάποια στιγμή θα κλείσει η Ειδομένη και για τους πρόσφυγες», σε του Ιδρύματος Μαραγκόπουλου για την . Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην ίδια η κ. Καλλιόπη Στεφανάκη εκ μέρους της , έως τις 8 Δεκεμβρίου 2015 είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 769.000 αφίξεις.

Η έλλειψη οργάνωσης και σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης διογκώνει το ήδη υφιστάμενο πρόβλημα. Ενδεικτικά, μετά 25 ημέρες κατάληψης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη και ενώ η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων είχε αποφασιστεί τρεις ημέρες πριν από την πραγματοποίησή της, όταν έφθασαν οι μετανάστες στην Αθήνα δεν είχε οργανωθεί ο τόπος που θα φιλοξενηθούν. Ταυτόχρονα δεν υπήρχε πρόνοια για τη σίτιση, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες δωρεές από τους πολίτες. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μόλις την προηγούμενη Τετάρτη έλαβε αίτημα για βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση οπότε χθες στήνονταν 3 σκηνές χωρητικότητας 250 ατόμων η καθεμία δίπλα στο γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση