Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » 20.325 αφίξεις προσφύγων σε μόλις 6 μέρες
20.325 αφίξεις προσφύγων σε μόλις 6 μέρες

20.325 αφίξεις προσφύγων σε μόλις 6 μέρες

Υποσχέσεις πως τ προβλήμτα στην θα ξεπεραστούν τις επόμενες ημέρες έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, την ίδια που η αθρόα είσοδος προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά συνεχίζεται. Μόνο τις πρώτες έξι ημέρες του Δεκεμβρίου, 20.325 αλλοδαποί είχαν περάσει στα ελληνικά νησιά, περισσότεροι από τους 18.444 που είχαν περάσει ολόκληρο τον φετινό Μάιο! Το θαλάσσιο πέρασμα, όμως, συνεχίζει να προκαλεί δραματικές ανθρωποθυσίες: ακόμα έξι παιδάκια (μεταξύ αυτών ένα βρέφος) ανασύρθηκαν πνιγμένα χθες τα ξημερώματα από την τουρκική ακτοφυλακή στα ανοικτά του Τσεσμέ, ενώ διασώθηκαν οκτώ ενήλικες αφγανικής καταγωγής.

«Δεν θέλουμε μια αιματοχυσία, δεν θέλουμε μια Ουγγαρία στην », είπε χθες ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι. «Το θέμα θα λήξει τις επόμενες ημέρες. Δεν μπορώ να σας πω σε μία ή δύο, αλλά δεν θα είναι και σε 10-15», συμπλήρωσε. Ο κ. Μουζάλας είπε πως στην Ειδομένη έχουν παραμείνει περίπου 1.000 με 1.200 μετανάστες, οι οποίοι «έχουν τρεις δυνατότητες: να ζητήσουν , να γυρίσουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους (περίπου 300 θέλουν να γυρίσουν), και η άλλη είναι η εφαρμογή του νόμου, με αναγκαστική επιστροφή όποιου μετανάστη έχει λήξει το χαρτί του».

Ηδη πάντως οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να εμποδίσουν άτομα των οποίων δεν επιτρέπεται η είσοδος στην ΠΓΔΜ να φτάσουν στο συνοριακό πέρασμα. Για τον σκοπό αυτόν ξεκίνησαν αστυ έλεγχοι σε ΚΤΕΛ και ιδιωτικά λεωφορεία για τον εντοπισμό μεταναστών που δεν τους επιτρέπεται η διέλευση των συνόρων. Οι έλεγχοι γίνονται τόσο στα σημεία που ξεκινούν τα δρομολόγια όσο και στη διαδρομή.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από το Καπανδρίτι έως την Ειδομένη πραγματοποιούνται έλεγχοι σε έξι σημεία.

Η επιχείρηση επιστροφής ή ς ανόδου στην Ειδομένη πυκνώνει τον πληθυσμό μεταναστών που στεγάζεται στα στάδια που έχουν διατεθεί στην Αθήνα για φιλοξενία. Ηδη χθες στο TAE KWON DO του Φαλήρου βρίσκονταν πάνω από 600 μετανάστες, οι περισσότεροι προερχόμενοι από την Ειδομένη. Κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διένειμε 700 δέματα τροφίμων, 500 κουβέρτες και 547 πακέτα με είδη ατομικής υγιεινής. Χθες το πρωί, ακόμα 2.276 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στον Πειραιά προερχόμενοι από Μυτιλήνη (1.700) και Χίο (575). Ο κ. Μουζάλας τόνισε, στη χθεσινή , πως πρέπει «να ελεγχθεί η ροή προσφύγων στα τουρκικά παράλια» και πως το «τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουμε αλλαγή της ροής, έρχονται Μαροκινοί και Ιρανοί». Οσον αφορά τον , ανέφερε, τον «θέλουμε, αλλά υπό τον έλεγχο της δικής μας αστυνομίας».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση