Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Υπόμνημα του ΣΒΘΣΕ για πάγιες ρυθμιζόμενες χρεώσεις
Υπόμνημα του ΣΒΘΣΕ για πάγιες ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Υπόμνημα του ΣΒΘΣΕ για πάγιες ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών ς & Στερεάς Ελλάδος, απευθύνθηκε με Υπόμνημά του προς τα αρμόδια Υπουργεία και στη ΡΑΕ, αναφερόμενος στις πάγιες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στις Συμβάσεις Φυσικού Αερίου Βιομηχανικών Πελατών.

Συγκεκριμένα η επιστολή εστάλη στους  Κ. Χατζηδάκη, υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αδ. εωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, . Θωμά, υφυπουργό Ενέργειας και Ορυκτών πόρων και . Μπουλαξή, πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι:

“Η παγκόσμια κοινότητα βιώνει μία πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού -19, η οποία, όπως διαφαίνεται, θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις, εκτός των άλλων, και στην οικονομία. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, όλες οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια των νομοθετικών πρωτοβουλιών, που έχει αναλάβει η Ελληνική Πολιτεία, για τη στήριξη του παραγωγικού ιστού της χς προκειμένου να ανταπεξέλθει στη δύσκολη αυτή συγκυρία, ο Σύνδεσμος υποβάλλει προς εξέταση δύο λήψης εξειδικευμένων και επειγόντων μέτρων που εμπίπτουν στο πεδίο πολιτικών του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος, για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα:

Α. Πάγια Χρέωση Μεταφοράς φυσικού αερίου (ΔΜΙ) ΔΕΣΦΑ

Στην αρχή κάθε έτους οι Βιομηχανίες που καταναλώνουν φυσικό αέριο, δεσμεύουν χωρητικότητα (δυναμικότητα-μεταφορική ικανότητα-ΔΜΙ) στους αγωγούς φυσικού αέριου υψηλής πίεσης (ΔΕΣΦΑ) ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους σε ετήσια βάση, είτε άμεσα οι ίδιες, είτε μέσω των προμηθευτών τους.

Η χρέωση αυτή είναι ρυθμιζόμενη (εγκρίνεται από τη ΡΑΕ μέσω του Κανονισμού Τιμολόγησης ΕΣΦΑ) και το μεγαλύτερο μέρος της χρέωσης είναι πάγιο και εισπράττεται μέσω των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ μηνιαίως, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

Ωστόσο, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης της οικονομίας, ενώ οι παραγωγές έχουν μηδενιστεί, οι χρεώσεις αυτές παραμένουν και αντιστοιχούν σε προγραμματισμό για πλήρη λειτουργία.

Κατά συνέπεια, όπως γίνεται αντιληπτό, με βάση τα νέα της πανδημίας, οι επιβαρύνονται με το κόστος αυτό, το οποίο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα τους και δεν ανταποκρίνεται στις νέες αυτές συνθήκες που επήλθαν λόγω ανωτέρας βίας.

Επί του θέματος ο Σύνδεσμος προτείνει να εξετασθεί ως αναγκαία ρύθμιση για την αντιμετώπιση αυτής της πίεσης, η παροχή της δυνατότητας σε εταιρείες που έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις, με δήλωση τους προς τον προμηθευτή τους και κ στον ΔΕΣΦΑ να μεταβάλουν την ετήσια δυναμικότητα τους, κατά το διάστημα που θα συντρέχουν οι ιδιαίτερες συνθήκες από τις συνέπειες της πανδημίας.

Β. Πάγια Χρέωση Διανομής φυσικού αερίου ΕΔΑ

Σημαντική επιβάρυνση για τις Βιομηχανίες αποτελεί, επίσης, η πάγια χρέωση Διανομής (από τις εταιρείες Διανομής Μέσης & Χαμηλής Πίεσης). Η συγκεκριμένη ρυθμιζόμενη χρέωση, η οποία προκύπτει από τα εγκεκριμένα τιμολόγια Διανομής, υπολογίζεται με βάση τη μέγιστη ωριαία κατανάλωση εντός του έτους και χρεώνεται βάσει αυτής.

Για όσες επιχειρήσεις είναι πληττόμενες, αυτή η χρέωση οφείλει, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, να μεταβληθεί και να χρεώνεται ανά μέρα, με βάση την πραγματική μέγιστη ωριαία δυναμικότητα εντός της ημέρας, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται με πάγιες χρεώσεις επιχειρήσεις χωρίς, ή με ελάχιστη παραγωγική λειτουργία.

Ο Σύνδεσμος προτείνει ως αναγκαία ρύθμιση η χρέωση δυναμικότητας Διανομής να υπολογίζεται ανά ημέρα, με βάση την πραγματική ωριαία μέγιστη τιμή της ημέρας, κατά το διάστημα που θα συντρέχουν οι ιδιαίτερες συνθήκες από τις συνέπειες της πανδημίας.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος ζητά να εξεταστούν και να υιοθετηθούν τα αιτήματα των επιχειρήσεων καθώς τα μέτρα αυτά, εκτιμάται ότι αποτελούν την ελάχιστη δυνατή συμβολή για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των πληττόμενων επιχειρήσεων.”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση