Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Υπόμνημα ΣΒΘΣΕ για την εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων
Υπόμνημα ΣΒΘΣΕ για την εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων

Υπόμνημα ΣΒΘΣΕ για την εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, απευθύνθηκε με υπόμνημά του προς τον υπουργό Οικονομικών  Χρ. Σταϊκούρα και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, αναφερόμενος στην υπ΄ αριθμ. Ε. 2033/19.2020 του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την παροχή οδηγιών σχετικά με την εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων, με σκοπό τη διευκόλυνση του εμπορίου λόγω των γενικότερων μέτρων ς της εμφάνισης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωναϊού.

Αναλυτικότερα, στο υπόμνημά του ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι:

Ένα σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει κατά τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που αφορούν στις μετακινήσεις, για τον περιορισμό της διάδοσης του -19, για ένα μεγάλο αριθμό βιομηχανικών επιχειρήσεων, των οποίων ο κλάδος δραστηριότητας είναι ενταγμένος στους πληττόμενους ΚΑΔ, που αφορά κυρίως σε κόστη εισαγωγής πρώτων υλών και ανταλλακτικών μηχανημάτων.

Ειδικότερα, στην ανωτέρω εκδοθείσα , δεν έχει ληφθεί πρόβλεψη που να αφορά στο συμψηφισμό έκπτωσης ποσοστού 25% της αξίας του που προκαταβάλλεται από τις επιχειρήσεις με τη διασάφηση εισαγωγής στα τελωνεία για τα εισαγόμενα, από τρίτες χώρες αγαθά και δεύτερον, δεν παρέχεται η δυνατότητα ατελούς εναπόθεσης και παραμονής των αγαθών στους αποθηκευτικούς χώρους των τελωνείων, δεδομένων και των αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν επέλθει εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών των μετακινήσεων.

Ο Σύνδεσμος στη επιστολή του τονίζει ότι η παράλειψη λήψης μέτρων για τα δύο αυτά θέματα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης των επιχειρήσεων εξαιτίας της έλλειψης ς που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι επιχειρηματικοί κλάδοι που, με τη διασάφηση των οικείων εισαγωγών, προκαταβάλλουν εφάπαξ ιδιαίτερα υψηλά ποσά για το που αναλογεί στην αξία των εισαγόμενων πρώτων υλών αλλά και την περαιτέρω επιβάρυνση τους με το διοικητικό κόστος της «υπερημερίας», το οποίο επίσης καλούνται να αποδώσουν.

Ο Σύνδεσμος, στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση των πολυπληθών και πολυεπίπεδων προβλημάτων τους, θέτει προς εξέταση τις αντιμετώπισης οι οποίες αφορούν:

1. Στη δυνατότητα παροχής έκπτωσης σε ποσοστό 25% της αξίας του ΦΠΑ που οι επιχειρήσεις προκαταβάλλουν ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι και την 30/4/2020, με διασάφηση στο Τελωνείο στις εισαγωγές Α' υλών από τρίτες χώρες, δια συμψηφισμού αυτής με οφειλές των ίδιων των επιχειρήσεων που πρόκειται να βεβαιωθούν από τη φορο διοίκηση και θα καταστούν πληρωτέες από τον Μάιο 2020 και εφεξής

2. Στη μη επιβάρυνση με το διοικητικό κόστος της υπερημερίας κατά την εναπόθεση και παραμονή των εισαγομένων από τρίτες χώρες αγαθών στους τελωνειακούς χώρους, εξαιτίας και κατά τη διάρκεια ισχύος των εκτάκτων μέτρων και των επιβληθέντων περιορισμών στις μετακινήσεις, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, προς αντιμετώπιση των αντικειμενικών δυσχερειών ρευστότητας ή και των εντεινόμενων δυσχερειών παραλαβής και απομάκρυνσης των συγκεκριμένων αγαθών από τους τελωνειακούς χώρους.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος ζήτα να εξεταστούν οι του και να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ, για την επίλυση των συγκεκριμένων ζητημάτων για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση