Βρίσκεστε εδώ:  / ΘΕΣΣΑΛΙΑ / Ξεκινούν μέτρα διαχείρισης του πληθυσμού των αγριόχοιρων στη Θεσσαλία
Ξεκινούν μέτρα διαχείρισης του πληθυσμού των αγριόχοιρων στη Θεσσαλία

Ξεκινούν μέτρα διαχείρισης του πληθυσμού των αγριόχοιρων στη Θεσσαλία

Με αίτημα των πληττόμενων παραγωγών στα κατά τόπους Δασαρχεία, τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής ή τον ΕΛΓΑ ξεκινούν τα για την διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στη Θεσσαλία.

Ο παρουσίασε την ειδική διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουν οι και υπογράμμισε ότι φέτος το πρόβλημα εμφανίζεται πολύ έντονο, με εκτεταμένες σε αγροτικές καλλιέργειες και σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών αλλά και των ασθενειών που μεταφέρουν τα αγριογούρουνα στα βοοειδή ( αφρικανική πανώλη των χοίρων).

Επιπλέον τίθεται και θέμα οδικής ασφάλειας, με αυξημένο κίνδυνο και καταγεγραμμένα περιστατικά ατυχημάτων στο των ορεινών αλλά και περαστικών αγροτικών περιοχών.

Το θέμα του ανεξέλεγκτου υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, είχε απασχολήσει τη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο περιφερειάρχης με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, στη διάρκεια της οποίας ο Κ. Αγοραστός επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα,  προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες  για τη διαχείριση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα:

1) Οι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους δασικές Υπηρεσίες, Δ/νσεις Κτηνιατρικής και ΕΛΓΑ προκειμένου να διαπιστωθούν και να καταγραφούν ο υπερπληθυσμός αγριόχοιρων και εκτεταμένες σε αγροτικές καλλιέργειες.

2) Όπου διαπιστώνονται και καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπερπληθυσμοί αγριόχοιρων και εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες εισηγούνται ιεραρχικά στον συντονιστή έκδοση απόφασης δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων σε αγροτικές και λοιπές περιοχές και συγκρότηση συνεργείων δίωξης από έμπειρους κυνηγούς μέλη τοπικών κυνηγετικών συλλόγων.

3) Μετά τη συγκρότηση περιφερειακού συντονιστικού οργάνου θα μπορούν οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Δ/νση Κτηνιατρικής και την Κυνηγετική Ομοσπονδία, να συγκροτούν με απόφαση δασάρχη συνεργεία δίωξης ή ομάδες κυνηγών κατά τόπους.

4) Σε περίπτωση εντοπισμού από έμπειρους κυνηγούς νεκρού ζώου ή αιμορραγούντος ζώου να απευθύνονται άμεσα στις κατά τόπους Δ/νσεις Κτηνιατρικής.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 55χρονης ασθενούς από την Σκιάθο #διακομιδή - https://t.co/zmPSyj7m3o -

  • Νεκρή θαλάσσια χελώνα στη Νέα Αγχίαλο #θαλάσσιαχελώνα - https://t.co/h0H6A8E8Kd -

  • #τσιμεντόλιθο στο κεφάλι 77χρονης πέταξε 78χρονος #τσιμεντόλιθο - https://t.co/YYwqPuxz6E -

"Αλιεύοντας" την είδηση