Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Ξεχώρισαν σε ένα ακόμα Περιφερειακό Συμβούλιο ο Α. Ακρίβος και η “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”  
Ξεχώρισαν σε ένα ακόμα Περιφερειακό Συμβούλιο ο Α. Ακρίβος και η “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”  

Ξεχώρισαν σε ένα ακόμα Περιφερειακό Συμβούλιο ο Α. Ακρίβος και η “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”  

Ήταν ο μοναδικός που κατέθεσε εγγράφως τις ολοκληρωμένες και καλά μελετημένες προτάσεις

της “πράσινης” παράταξης της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”, Αθανάσιος Ακρίβος, κατάφερε να ξεχωρίσει κατά τις εργασίες του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς ήταν ο μοναδικός που κατέθεσε εγγράφως τις ολοκληρωμένες και καλά μελετημένες προτάσεις της “πράσινης” παράταξης της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωναϊού.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας το Σώμα κλήθηκε να καταθέσει τις προτάσεις του σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και οι οποίες, μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη, Κ. Αγοραστού περιλαμβάνουν:
– Αλλαγή, με Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου του Νόμου περί προμηθειών, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να έρθει εγκαίρως ο απαραίτητος  ιατροτεχνολογικός  εξοπλισμός για τον covid-19 στα  Νοσοκομεία
– Ενεργοποίηση και υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  με  περισσότερα rapid tests  στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ για την αποδέσμευση  των Νοσοκομείων από τις ευθύνες της δειγματοληψίας και των διαγνωστικών ελέγχων, προκειμένου να  αφοσιωθούν απερίσπαστα στην νοσηλεία των βαριών περιστατικών covid-19. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 140.000 διαγνωστικά τεστ.
– Περισσότερα rapid tests παντού  στον γενικό πληθυσμό, με την υποστήριξη και την ενεργό  εμπλοκή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και  των Ιατρικών Συλλόγων
– Με το άνοιγμα των Σχολείων,  tests στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού
– Περισσότερα δωρεάν εμβόλια και με ταχύτερες διαδικασίες, γιατί έτσι δημιουργείται συνθήκη ασφάλειας στην κοινωνία
– Εταιρική κοινωνική ευθύνη από τα Ιδιωτικά Κέντρα για δωρεάν ελέγχους σε ανασφάλιστους συμπολίτες με στόχο την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού.

Η παρέμβαση του κ. Ακρίβου
Κατά την παρέμβασή του ο αρχηγός της παράταξης “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”,  Αθανάσιος Ακρίβος επισήμανε προς τους συναδέλφους του και τους φορείς που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη: “Οι συνθήκες που συνεχίζουμε να ζούμε είναι πρωτόγνωρες αλλά ελπίζουμε τους επόμενους μήνες να επανέλθουμε σε αυτό που μας αρέσει να αποκαλούμε κανονικότητα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η σημερινή μας συζήτηση για τον κορωναϊό.

Καταρχάς, θα ήθελα δίνοντας ένα γενικότερο πλαίσιο των θέσεων της Θεσσαλίας Πράσινης Περιφέρειας  να σημειώσω ότι το κρίσιμο είναι να υπάρξει μια συνολική στροφή στην οικονομική πολιτική, στην κατεύθυνση της στήριξης των δημοσίων δομών σε βασικά (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση), της ενίσχυσης των μισθών και της προστασίας των σχέσεων ς, της διευθέτησης του χρέους των επαγγελματιών, της στήριξης και ανανέωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Από εκεί και πέρα όσον αφορά συγκεκριμένα την Περιφέρεια μας θα ήθελα να δοθεί προτεραιότητα στο συντονισμό των εμβολιασμών.
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα σημαντικότερα προτα προέρχονται από την έλλειψη συντονισμού.
Είναι ευκαιρία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων της, να βοηθήσει ώστε να συντονιστούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να πραγματοποιηθεί με άρτιο τρόπο η επιχείρηση του εμβολιασμού του πληθυσμού.”

Οι προτάσεις της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια”
Στο οικονομικό και κοινωνικό κομ της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας οι θέσεις της “πράσινης” παράταξης της Θεσσαλίας είναι οι εξής:
– Αναπροσαρμογή σε σχεδιαζόμενες δράσεις του και των ΠΕΠ λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα για την επιχειρηματικότητα, με δράσεις υπέρ των πληττόμενων οικονομικών κλάδων και δράσεις ενίσχυσης της υγειονομικής ασφάλειας σε χώρους παραγωγής και εμπορίου.
– Επίσης, παράταση για ένα έτος τουλάχιστον της υλοποίησης όλων των προγραμμάτων του 2014 – 2020 που αφορούν στην εξωστρέφεια, όπως το “Επιχειρούμε Έξω”, “Ψηφιακό Βήμα”, “Ψηφιακό Άλμα” κ.ά.
– Άμεση κάλυψη των αναγκών σε μέσα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού
– Δωρεάν ανιχνευτικά τεστ για όλο τον πληθυσμό
– Απαγόρευση των απολύσεων – καμία μείωση αποδοχών
– Ειδική μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες, άνεργους και άστεγους για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
– Παροχή κινήτρων για συνενώσεις (clusters), δίκτυα μικρομεσαίων επιχειρήσεων (networking) και δράσεων διασύνδεσης του τουριστικού κλάδου με την εγχώρια παραγωγή (τοπικά σύμφωνα προμήθειας προϊόντων με κλάδους τροφίμων, εξοπλισμού και κατασκευών). Επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (ΑΚΕ-OpenMalls).
– Ενδυνάμωση των δράσεων ανάπτυξης της ς και προώθησης της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία και αξιοποίηση του αποθέματος του ανθρώπινου κεφαλαίου
– Παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της εγχώριας ζήτησης της ελληνικής οικονομίας (π.χ. κουπόνια κατανάλωσης σε ευάλωτες ομάδες) κατά την διάρκεια της κρίσης.
– Στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης (αμνοερίφια και λοιπή ζωική παραγωγή)
– Μείωση των εισφορών ΕΛΓΑ
– Ενίσχυση ρευστότητας μέσω Χρηματοδοτικών Εργαλείων
– Καταβολή του 70% των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ στους αγρότες πριν το καλοκαίρι στη βάση του μέσου όρου των δηλώσεων των περασμένων τριών ετών.
– Στήριξη των πληττόμενων αλιέων με το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης

Για τα σχολεία 
• Δωρεάν υγειονομικός έλεγχος και εμβολιασμός όλων των μελών της σχολικής κοινότητας  με δαπάνη είτε της Πολιτείας.
• Καθορισμός ανώτατου ορίου μαθητών σε σχολικά για τη μεταφορά μαθητών και την τήρηση σχολαστικών μέτρων υγιεινής σε αυτά.
• Καθορισμό ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τάξη (βάσει της μέσης χωρητικότητας των τάξεων και ανάγκης τήρησης αποστάσεων ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 άτομα). Πρόσληψη εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες εξαιτίας της αύξησης των τμημάτων.

Ποιοι συμμετείχαν
Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας προσκλήθηκαν και συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου,  ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζ. Μαμούρης,  οι διοικητές των Νοσοκομείων:  Πανεπιστημιακό Λάρισας  Δημ. Κατσικονούρης, Γ.Ν. Λάρισας Γρ. Βλαχάκης, Γ.Ν. Βόλου Ι. Ντόκος, Γ.Ν. Τρικάλων Κ. Γρηγορίου, Δ. Κεχαγιάς,  ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γ. Βασιλόπουλος, οι πρόεδροι: μελών ΔΕΠ Έφη Καψαλάκη, νοσοκομειακών γιατρών ΠΠΓΝΛ Π. Κουρσούμη, μελών  Γ.Ν. Λάρισας Ν. Νταφούλης, μελών  Γ.Ν. Βόλου Π. Μαλινδρέτος, Γ.Ν. Τρικάλων Β. Τάσιος, Εκτ. Γάζιος, ο πρόεδρος ΕΝΕ 4ο Περιφ. Τμήματος Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας Απ. Κούτσης, οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Λάρισας Ντ. Γιαννακόπουλος, Μαγνησίας Ευθ. Τσάμης, Τρικάλων Γ. Πέτρου, Καρδίτσας Αρ. Σπάνιας, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Αθ. Γιαννούκας, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γ. Δοδοντσάκης, ο διευθυντής ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Κ. Σταμνάς, ο πρόεδρος εργαζομένων  ΕΚΑΒ  Ι. Γούλας, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας ταξίαρχος Αστ. Μαντζιώκας, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στη Θεσσαλία Β. Παπαγιάννης, από το ΣΕΠΕ ο διευθυντής Ανδ. Μίχος, η συντονίστρια ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ Θεσσαλίας Ρ. Πινακά, και οι διευθυντές Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λάρισας Γ. Ζήγρας, Π.Ε. Μαγνησίας Κ. Αλιβάνιστου, Π.Ε. Τρικάλων Σ. Νικολάκος και Π.Ε. Καρδίτσας Δ. Κουμαδίτης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση