Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΤΡΙΚΑΛΑ » Τον ιστορικό ναό Αγίου Δημητρίου Ψηλώματας αποκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Τον ιστορικό ναό Αγίου Δημητρίου Ψηλώματας αποκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τον ιστορικό ναό Αγίου Δημητρίου Ψηλώματας αποκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

 

Το ναό του Αγίου Δημητρίου Ψηλώματος στον Δήμο Μετεώρων αποκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη του υ στο Θεσσαλίας 2014-2020, με 500.000 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την και ανάδειξη του Ναού που είναι χαρακτηρισμένος ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Δικαιούχος του υ είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και Φορέας Λειτουργίας η  Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.

«Τα μνημεία οφείλουμε να τα αποδίδουμε στην κοινωνία γιατί μόνο έτσι προστατεύονται» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων  Θεόκλητο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Θεσσαλίας 2014-2020, προχωράμε στην αποκατάσταση του ναού του Αγίου Δημητρίου στον οικισμό Ψήλωμα του Δήμου Μετεώρων. Με ολοκληρωμένο και στρατηγική συντηρούμε, προστατεύουμε και αναδεικνύουμε ιστορικούς ναούς, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης.

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας περιλαμβάνει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Θεσσαλίας και εκτείνεται χωρικά από την ανατολική Θεσσαλία έως και τη δυτική. Ο είναι σημαντικός συντελεστής της ανάπτυξης, γιατί τα δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και την οικονομία, συντηρούν θέσεις εργασίας και τροφοδοτούν την τουριστική ανάπτυξη» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Οι αποκατάστασης

Ο  ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στον οικισμό Ψήλωμα του Δήμου Μετεώρων. Πρόκειται για τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα (1791).
Ο ναός χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α. ΥΠ-ΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/ 69669/2109/22.12.1983 – ΦΕΚ 143/Β/13.03.1984.
Οι επεμβάσεις αφορούν:
– αποκατάσταση εξωτερικών όψεων ναού (αφαίρεση νεότερων επιχρισμάτων, βαθύ και επιφανειακό αρμολόγημα)
– στερέωση των τοιχογραφιών
– ομογενοποίηση λιθόχτιστου κελύφους με εφαρμογή ενεμάτων μονόπλευρα από την εξωτερική παρειά της περιμετρικής λιθοδομής
– ενίσχυση κελύφους στη βάση (εφαρμογή πλαγιοθεμελίωσης με δοκούς οπλισμένου σκυροδέματος)
– αποκατάσταση θολοδομίας και επιστέγασης (αρμολόγημα εξωτερικής παρειάς, πλήρωση με διαβαθμισμένα αδρανή, εφαρμογή κεκλιμένου διαφράγματος με τσιμεντοκονία και χιαστί πλέγμα στον κυρίως ναό, αντικατάσταση ξύλινου φορέα στέγης στον περιμετρικό διάδρομο, εφαρμογή επικάλυψης με λιθόπλακες)
– ενίσχυση περίδεσης κελύφους (τοποθέτηση μεταλλικών ελκυστήρων σε δύο στάθμες εσωτερικά κατά τη διαμήκη και την εγκάρσια διεύθυνση, τοποθέτηση με-ταλλικών ελκυστήρων εξωτερικά κατά τη διαμήκη διεύθυνση στη γενέτειρα του κεντρικού ημικυλινδρικού θόλου, εφαρμογή περιμετρικού διαζώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα στη στέψη)
– κατασκευή ανοικτού αποστραγγιστικού καναλιού για τη συλλογή και απομάκρυνση των όμβριων υδάτων
– διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου (διάστρωση πλάκας επί εδάφους από ελαφρώς οπλισμένο σκυρόδεμα και δαπεδόστρωση, ανακατασκευή ξύλινου στεγάστρου, διαμόρφωση αναβαθμών)
– Η/Μ εγκαταστάσεις (ισχυρά και ασθενή ρεύματα, τοποθέτηση φωτιστικών σωμά-των)
– σήμανση-πληροφόρηση (και ΑμεΑ/γραφή Braille)
Επίσης περιλαμβάνεται η εκπόνηση των ακόλουθων μελετών:
-Μελέτη επάρκειας συστήματος φέροντος οργανισμού υπό στατική και σεισμική φόρτιση, μετά τις επεμβάσεις ενίσχυσης
– Αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
– Μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση